Co roku o tej porze robię dżem z rabarbaru. Do naleśników i racuchów nie ma niczego lepszego
![dżem z rabarbaru](https://images.iberion.media/images/1920/dzem_5a0a64b428.jpg)
Obecnie trwa sezon na rabarbar. To świetny moment, aby zrobić z tego pysznego warzywa dżem. Przygotuj go z tego przepisu, a dodany do naleśników lub racuchów sprawi, że będą smakowały lepiej niż kiedykolwiek. 1 niestandardowy dodatek gwarantuje wyjątkowy smak.
Dżem z sezonowego produktu
W sklepach i na targowiskach pojawił się rabarbar. Sezon na to warzywo rozpoczyna się z początkiem kwietnia i trwa do połowy czerwca. W tym okresie jest najsmaczniejszy. Dlatego wykorzystaj ten czas oraz produkty i zrób rabarbarowy dżem.
Jest doskonały w smaku i zdecydowanie zdrowszy niż ten zakupiony w sklepie. Przede wszystkim wiesz dobrze, co ląduje w słoiczku z przetworem. Do tego dołóż charakterny imbir i masz gotowy przepis na sukces. To jak, zaczynamy?
![rabarbar.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/rabarbar_23e6c0f99a.jpg)
Nie może zabraknąć rabarbaru
Do przygotowania dżemu będziesz potrzebować przede wszystkim głównego składnika, czyli rabarbaru. Do tego dochodzą zaledwie 3 składniki, które umieściłem na liście poniżej. Sprawdź dokładnie, co będzie ci potrzebne i nie pomijaj żadnego z potrzebnych produktów. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Nasze dania, znajdującym się w serwisie YouTube.
Składniki:
- 1 kg rabarbaru
- 0,5 kg cukru
- 1 cytryna
- kawałek imbiru
Przepis na dżem z rabarbaru
Łodygi rabarbaru oczyść z liści i dokładnie je umyj. Następnie pokrój go na małe kawałki i przesyp do garnka. Zasyp je cukrem.
Cytrynę dokładnie wyszoruj i umyj. Jej skórkę oraz imbir zetrzyj na małych oczkach tarki i dodaj oba składniki do garnka. Następnie z pozostałej części owocu wyciśnij sok i również wlej go do garnka.
Całość dokładnie wymieszaj. Podgrzej produkty na średnim ogniu, cały czas mieszając. Doprowadź do zagotowania. Kiedy dżem zgęstnieje, a składniki połączą się i rozpuszczą, przełóż go do wyparzonych słoików.
Naczynia zakręć je szczelnie i zabezpiecz. Zrób to poprzez pasteryzację. Dżem podawaj do naleśników, a będą smakowały wyśmienicie. Sprawdź, jak wykorzystać grillowaną kiełbasę oraz dowiedz się, czego nie robić podczas gotowania rosołu.
![gotowanie dżemu.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/gotowanie_dzemu_fd904548ab.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![blendowaniu](https://images.iberion.media/images/origin/blendowanie_arbuza_4b08558302.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![bułeczki jagodowe](https://images.iberion.media/images/origin/buleczki1_c6ec92428f.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![obieranie czosnku](https://images.iberion.media/images/origin/czosnek1_238094362d.jpg)
![garnek rosołu](https://images.iberion.media/images/origin/rosol1_23881ab3a4.jpg)
![syrop z mięty](https://images.iberion.media/images/origin/syrop_93383949b0.jpg)
![pomidory w pierniku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_7e649ba097.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo1_322b939515.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![zalewanie brzoskwiń](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_2dde466116.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![danie z pieczarek i żelatyny](https://images.iberion.media/images/origin/pieczarki_6e57a9869f.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![twaróg naturalny w misce](https://images.iberion.media/images/origin/twarog_fb71a7eb3b.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T153807_038_c2cb5f3b91.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Celine_Dion_fot_Instagram_0d80af72f8.jpg)
![Jakub Józef Orliński](https://images.iberion.media/images/origin/Jakub_Jozef_Orlinski_ab5884608f.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Wypadek w Ogorzelcu](https://images.iberion.media/images/origin/Wypadek_w_Ogorzelcu_7a8331eeb3.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)