Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Co roku o tej porze robię dżem z rabarbaru. Do naleśników i racuchów nie ma niczego lepszego
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 05.05.2024 16:17

Co roku o tej porze robię dżem z rabarbaru. Do naleśników i racuchów nie ma niczego lepszego

dżem z rabarbaru
Fot. YouTube/Nasze dania

Obecnie trwa sezon na rabarbar. To świetny moment, aby zrobić z tego pysznego warzywa dżem. Przygotuj go z tego przepisu, a dodany do naleśników lub racuchów sprawi, że będą smakowały lepiej niż kiedykolwiek. 1 niestandardowy dodatek gwarantuje wyjątkowy smak.

Dżem z sezonowego produktu

W sklepach i na targowiskach pojawił się rabarbar. Sezon na to warzywo rozpoczyna się z początkiem kwietnia i trwa do połowy czerwca. W tym okresie jest najsmaczniejszy. Dlatego wykorzystaj ten czas oraz produkty i zrób rabarbarowy dżem. 

Jest doskonały w smaku i zdecydowanie zdrowszy niż ten zakupiony w sklepie. Przede wszystkim wiesz dobrze, co ląduje w słoiczku z przetworem. Do tego dołóż charakterny imbir i masz gotowy przepis na sukces. To jak, zaczynamy?

rabarbar.jpg
Fot. Canva/Lightstar59
Z pozostałości po majówce zrobiłem kiełbasę po cygańsku. Ten prosty przepis zasługuje na medal

Nie może zabraknąć rabarbaru

Do przygotowania dżemu będziesz potrzebować przede wszystkim głównego składnika, czyli rabarbaru. Do tego dochodzą zaledwie 3 składniki, które umieściłem na liście poniżej. Sprawdź dokładnie, co będzie ci potrzebne i nie pomijaj żadnego z potrzebnych produktów. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Nasze dania, znajdującym się w serwisie YouTube.

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru
  • 0,5 kg cukru
  • 1 cytryna
  • kawałek imbiru 

Przepis na dżem z rabarbaru

Łodygi rabarbaru oczyść z liści i dokładnie je umyj. Następnie pokrój go na małe kawałki i przesyp do garnka. Zasyp je cukrem

Cytrynę dokładnie wyszoruj i umyj. Jej skórkę oraz imbir zetrzyj na małych oczkach tarki i dodaj oba składniki do garnka. Następnie z pozostałej części owocu wyciśnij sok i również wlej go do garnka. 

Całość dokładnie wymieszaj. Podgrzej produkty na średnim ogniu, cały czas mieszając. Doprowadź do zagotowania. Kiedy dżem zgęstnieje, a składniki połączą się i rozpuszczą, przełóż go do wyparzonych słoików. 

Naczynia zakręć je szczelnie i zabezpiecz. Zrób to poprzez pasteryzację. Dżem podawaj do naleśników, a będą smakowały wyśmienicie. Sprawdź, jak wykorzystać grillowaną kiełbasę  oraz dowiedz się, czego nie robić podczas gotowania rosołu

gotowanie dżemu.jpg
Fot. YouTube/Nasze dania