Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyborna szarlotka z budyniem i rabarbarem. Każdy będzie prosił o dokładkę

Wyborna szarlotka z budyniem i rabarbarem. Każdy będzie prosił o dokładkę

Wyborna szarlotka z budyniem i rabarbarem
canva/fotogal

Szarlotka jest ulubionym ciastem wielu smakoszy. Pyszny kruchy wypiek warto urozmaicić. Właśnie teraz warto sięgnąć po inne nadzienie. Trwający sezon na rabarbar jest idealną okazją do przyrządzenia lekko kwaśny ciasta, które będzie przyjemną odmianą od klasyki. Skusicie się?

Szarlotkę można przygotować na wiele sposobów. Zdradzaliśmy już niezawodny sposób naszych babć na wyjątkowo kruchy wypiek i aromatyczną propozycję Ewy Wachowicz z dodatkiem skórki pomarańczowej. Tym razem zachęcamy, by jabłka zamienić kwaśne sezonowe warzywo. Szarlotka wyjdzie niezwykle pyszna i orzeźwiająca.

Przepis na pyszną szarlotkę z budyniem i rabarbarem

Składniki na ciasto kruche:

  • 2 jaja

  • 250 g masła

  • 450 g mąki pszennej

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 150 g cukru

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Składniki na nadzienie:

  • 600 g rabarbaru

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

  • 1/3 szklanki cukru

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Składniki na masę budyniową:

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego

  • 500 ml mleka

  • cukier

Przygotowanie kruchego ciasta:

Mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę lub dużą deskę. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Następnie łączymy suche składniki z posiekanym, zimnym masłem. Wbijamy jajka.

Sprawnie zagniatamy ciasto, formując kulę. Dzielimy ją na 2 części. Jedną z nich umieszczamy w woreczku i wkładamy do lodówki. Drugą wylepiamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach około 24 cm x 38 cm.

Wyrównujemy jego powierzchnię przy pomocy szklanki, a następnie delikatnie nakłuwamy ciasto widelcem i również umieszczamy w lodówce.

Przygotowanie nadzienia i pieczenie szarlotki:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Budyń przyrządzamy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy go nieco. Rabarbar myjemy. Usuwamy zielone liście, a następnie łodygi kroimy na kawałki o szerokości 1 cm.

Warzywo umieszczamy w dużej misce. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy, cukier oraz cynamon. Dokładnie mieszamy, a następnie przenosimy nadzienie na wcześniej przygotowany spód z ciasta kruchego.

Na wierzch wykładamy budyń i przykrywamy go drugą porcją ciasta, uprzednio ja rozwałkowując po wyjęciu z lodówki. Delikatnie nakłuwamy placek widelcem. Pieczemy około 50 minut, aż do uzyskania złotego koloru.

Po 35 minutach sprawdzamy wierzch ciasta. Jeśli będzie zrumieniony, przykrywamy wypiek folią aluminiową i kontynuujemy pieczenie. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Podajemy do popołudniowej kawy. Smacznego.

Szarlotkę możemy również przygotować z rabarbarem i truskawkami
Szarlotkę możemy również przygotować z rabarbarem i truskawkami

Źródło zdjęcia: canva/juliannafunk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku