Wyborna szarlotka z budyniem i rabarbarem. Każdy będzie prosił o dokładkę
Szarlotka jest ulubionym ciastem wielu smakoszy. Pyszny kruchy wypiek warto urozmaicić. Właśnie teraz warto sięgnąć po inne nadzienie. Trwający sezon na rabarbar jest idealną okazją do przyrządzenia lekko kwaśny ciasta, które będzie przyjemną odmianą od klasyki. Skusicie się?
Szarlotkę można przygotować na wiele sposobów. Zdradzaliśmy już niezawodny sposób naszych babć na wyjątkowo kruchy wypiek i aromatyczną propozycję Ewy Wachowicz z dodatkiem skórki pomarańczowej. Tym razem zachęcamy, by jabłka zamienić kwaśne sezonowe warzywo. Szarlotka wyjdzie niezwykle pyszna i orzeźwiająca.
Przepis na pyszną szarlotkę z budyniem i rabarbarem
Składniki na ciasto kruche:
2 jaja
250 g masła
450 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
Składniki na nadzienie:
600 g rabarbaru
1 łyżka cukru wanilinowego
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Składniki na masę budyniową:
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
500 ml mleka
cukier
Przygotowanie kruchego ciasta:
Mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę lub dużą deskę. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Następnie łączymy suche składniki z posiekanym, zimnym masłem. Wbijamy jajka.
Sprawnie zagniatamy ciasto, formując kulę. Dzielimy ją na 2 części. Jedną z nich umieszczamy w woreczku i wkładamy do lodówki. Drugą wylepiamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach około 24 cm x 38 cm.
Wyrównujemy jego powierzchnię przy pomocy szklanki, a następnie delikatnie nakłuwamy ciasto widelcem i również umieszczamy w lodówce.
Przygotowanie nadzienia i pieczenie szarlotki:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Budyń przyrządzamy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy go nieco. Rabarbar myjemy. Usuwamy zielone liście, a następnie łodygi kroimy na kawałki o szerokości 1 cm.
Warzywo umieszczamy w dużej misce. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy, cukier oraz cynamon. Dokładnie mieszamy, a następnie przenosimy nadzienie na wcześniej przygotowany spód z ciasta kruchego.
Na wierzch wykładamy budyń i przykrywamy go drugą porcją ciasta, uprzednio ja rozwałkowując po wyjęciu z lodówki. Delikatnie nakłuwamy placek widelcem. Pieczemy około 50 minut, aż do uzyskania złotego koloru.
Po 35 minutach sprawdzamy wierzch ciasta. Jeśli będzie zrumieniony, przykrywamy wypiek folią aluminiową i kontynuujemy pieczenie. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Podajemy do popołudniowej kawy. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/juliannafunk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Fasolka szparagowa bez bułki tartej w wersji fit. Zdrowy i pożywny dodatek do obiadu
Najszybsze placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Prościej się nie da
Źródło: kwestiasmaku