Smakosze.pl Przepisy Kultowy w całym kraju przepis na pączki według Magdy Gessler
canva/carotur; TRICOLORS/East News

Kultowy w całym kraju przepis na pączki według Magdy Gessler

10 lutego 2022

Niebawem Tłusty Czwartek i większość z nas raczyć będzie się pysznym pączkami. Warto przyrządzić je w domu — takie wyroby będą najsmaczniejsze. Skorzystajcie ze sprawdzonego przepisu Magdy Gessler, a na pewno wyjdą wyśmienite.

Jeśli faworki nie są waszym ulubionym deserem, powinniście spróbować domowych pączków przyrządzonych według receptury Magdy Gessler. Delikatne ciasto wypełnione pyszną konfiturą skradnie wasz serca. Skusicie się?

Przepis na wyjątkowe pączki według Magdy Gessler

Składniki:

  • 100 g świeżych drożdży

  • 600 g mąki pszennej

  • 250 ml mleka

  • 250 ml żółtek

  • 200 g cukru

  • 3 szklanki masła klarowanego

  • 4 kostki smalcu

  • konfitura z róży

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w odrobinie mleka. Odstawiamy je na chwilę. Masło roztapiamy. Mąkę przesiewamy do miski, a następnie łączymy ją z zaczynem drożdżowym. Dodajemy żółtka ubite z cukrem.

Wlewamy pozostałe mleko oraz masło . Wyrabiamy ciasto do momentu połączenia się składników. Jeśli wyjdzie bardzo rzadkie, wsypujemy więcej mąki. Masę odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy zwiększy objętość, rozciągamy ją na posypanej mąką stolnicy i wycinamy krążki za pomocą szklanki. Pośrodku każdego z nich układamy łyżkę konfitury, a następnie zawijamy brzegi ciasta.

Pączki pozostawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Smalec topimy w dużym garnku i smażymy wyroby. Odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na bibule. Studzimy je i posypujemy cukrem pudrem.

Wskazówki:

  • Smalec przypala się podczas smażenia? Wrzućcie do niego kawałek surowego ziemniaka , a problem zniknie.

Pączki należy odsączyć z nadmiaru tłuszczu
Pączki należy odsączyć z nadmiaru tłuszczu

Źródło zdjęcia: canva/bhofack2

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy