Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kurczak w sosie z suszonymi pomidorami – słońce na talerzu
Katarzyna Miłkowska
Katarzyna Miłkowska 25.03.2022 22:49

Kurczak w sosie z suszonymi pomidorami – słońce na talerzu

Kurczak w sosie z suszonymi pomidorami
pexels.com

Pierś z kurczaka w sosie – coś dla smakoszy!

Wielu osobom wydaje się, że dania z piersi kurczaka są nudne, bez smaku, a samo mięso łatwo przesuszyć. Nic bardziej mylnego – tzn. owszem, każda z tych opcji jest jak najbardziej możliwa, ale wystarczy odrobina dodatków i ciekawy pomysł, a niezwykle pozytywnie zaskoczycie swoje kubki smakowe!

Takim pomysłem niewątpliwie jest podanie kurczaka w sosie z suszonych pomidorów, które są wyjątkowo aromatyczne, a do tego (nawet po przygotowaniu) utrzymują swój głęboki czerwony kolor, dzięki czemu potrawa nie tylko dobrze smakuje, lecz także pobudza zmysł wzroku. Co więcej, suszone pomidory dostarczają wielu ważnych substancji odżywczych. Są bogate m.in. w likopen (mają go więcej niż świeże pomidory), który ma silne właściwości przeciwutleniające. Wspiera też zdrowie serca, kości, a u mężczyzn wpływa na poprawę płodności. Suszone pomidory dostarczają również licznych witamin (w tym E, K oraz witamin z grupy B) oraz mikroelementów (m.in. potasu, wapnia, magnezu). Wszystko to sprawia, że warto mieć je na swoim talerzu – dla smaku, wartości wizualnych, a także dobrego odżywienia.

Kurczak w sosie z suszonymi pomidorami – przepis

Składniki:

  • pierś z kurczaka (około 0,5 kg),

  • suszone pomidory w oliwie – 6-8 kawałków (zalewy nie należy wylewać),

  • ½ cebuli (może być szalotka),

  • 2 ząbki czosnku,

  • 150 ml śmietanki 30% lub 36%,

  • 1 szklanka bulionu,

  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia (1/2 łyżeczki suszonej lub 1-2 łyżeczki świeżo posiekanej), ½ łyżeczki oregano, ½ łyżeczki czerwonej papryki, szczypta tymianku.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania kurczaka – umyj go i oczyść z błonek. Następnie pokrój w preferowane kawałki – filety, plastry, paski, kostkę. Posyp przyprawami oraz wymieszaj z oliwą, w której znajdowały się pomidory. Jeśli chcesz, by kurczak był bardziej aromatyczny, pozostaw go w przyprawach oraz oliwie na co najmniej pół godziny przed smażeniem.

  2. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek na niewielkiej ilości oliwy, w której znajdowały się suszone pomidory.

  3. Po chwili dodaj wcześniej przygotowane kawałki kurczaka. Podsmażaj na patelni z cebulą i czosnkiem aż do zarumienienia (długość smażenia zależy od wielkości kawałków kurczaka – jeśli są małe, wystarczy dosłownie kilka minut).

  4. Dodaj posiekane suszone pomidory i bulion. Gotuj przez kilka minut.

  5. Po chwili kilka łyżek z powstałego sosu dodaj do śmietany – wymieszaj tak, aby konsystencja była gładka, a następnie dodaj na patelnię.

  6. Całość podgrzewaj przez na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

Kurczak w sosie z suszonymi pomidorami świetnie sprawdzi się z makaronem, ryżem brązowym czy nawet ze świeżym, chrupiącym chlebem lub bagietką. Warto jednak pamiętać, by podawać go na ciepło – jest wtedy o wiele smaczniejszy, ponieważ znacznie wyraźniej wyczuwalne są aromaty przypraw i suszonych pomidorów.

Różne odsłony przepisu

Szukasz inspiracji i chcesz poeksperymentować? Jednym z pomysłów jest dodanie do sosu pomidorów – najlepiej świeżych, obranych ze skórki. Jeśli się na nie zdecydujesz, zmniejsz ilość dodawanego do dania bulionu (pomidory wypuszczą sporo wody).

A może sos jest dla Ciebie zbyt płynny? Warto w takim przypadku dodać odrobinę mąki ziemniaczanej (łyżeczkę). Wymieszaj ją wcześniej z zimną wodą i dopiero wtedy dołącz do gotującego się sosu. Inną opcją dodania mąki jest przecedzanie jej przez sitko; wtedy możesz wsypywać ją bezpośrednio do sosu – pamiętaj, aby sprawdzać, czy nie robią się w daniu mączne grudki. Sos możesz zagęścić także parmezanem, który dodatkowo podkręci smak potrawy. Jeśli zaś sos okazał się zbyt gęsty, zawsze możesz dolać odrobinę wody.

Dorośli mogą zdecydować się także na pierś z kurczaka w sosie z dodatkiem wina. Zastępujemy wtedy bulion około 200 ml białego wina.

Całość posyp podprażonymi płatkami migdałów, koperkiem, pietruszką lub zmieloną papryką – smacznego!

Tagi: