Kuroń gotuje botwinkę na tym konkretnym mięsie. To sekret jej wyjątkowego smaku
Botwinka to kolejny z pysznych smaków lata. Zupa z delikatnych i młodych liści buraka zachwyca wyjątkowym smakiem i aromatem. Jest też niezwykle zdrowa i pożywna. Jakub Kuroń do botwinki używa zawsze tylko tego mięsa. Dzięki niemu zupa jest wyjątkowo pyszna.
Botwinka- zupa idealna na letni obiad
Botwinka, czyli młode liście buraka ćwikłowego to bogactwo witamin i minerałów. Jedzenie botwinki dostarczy nam witamin: A, D, C, K i witamin z grupy B. Oprócz tego w botwince znajdziemy magnez, wapń, miedź oraz żelazo. Te młode liście poprawia wygląd naszej skóry, włosów i paznokci.
Botwinkę powinny jeść osoby, które mają problem z nerkami i chorują na cukrzyce. Polecamy przepis na tę zdrową i smaczną zupę od Jakuba Kuronia. Znany kucharz do botwinki daje zawsze skrzydełka i szyjki z kurczaka. Idealnie podkręcają smak botwinki.
Jak przygotować botwinkę od Jakuba Kuronia?
Składniki:
- 2 skrzydełka, szyjki z kurczaka
- 1 ½ litra wody
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 marchewki
- korzeń pietruszki
- ćwiartka selera
- 1 cebula
- łyżka masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 4 ziemniaki
- duży pęczek botwinki z buraczkami
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 g śmietanki 30%
- sól
- pieprz
Botwinkę kroimy, liście siekamy, a buraczki kroimy w plastry. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w drobną kostkę . Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy porcję rosołową. Dokładamy warzywa.
Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, dokładamy pokrojone ziemniaki. Cebulkę i buraczki podsmażamy na maśle i dodajemy do garnka. Gotujemy 5 minut, dodajemy łodygi, a po 5 minutach liście. Dolewamy sok z cytryny i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem
Botwinka- pyszna i zdrowa
Botwinkę możemy podawać ze śmietaną, jajkiem na twardo. Możemy zupę posypać też koperkiem. Jakub Kuroń do botwinki nie daje dużo mięsa, bo zależy mu, by zupa była wyjątkowo lekka . Mięso ma stanowić jedynie delikatny dodatek.
Botwinka od Jakuba Kuronia dostarczy nam wielu cennych witamin, które znajdują się w warzywach. To lekka propozycja na letni obiad podczas gorących dni. Zupę polubią młodsi i starsi. To prawdziwa bomba witaminowa o wyjątkowym smaku. Pisaliśmy o botwince na żeberkach. Polecaliśmy przepis na botwinkę w słoikach.
Źródło: kuron.com.pl