Smakosze.pl Przepisy Kuroń gotuje botwinkę na tym konkretnym mięsie. To sekret jej wyjątkowego smaku
Canva/Dariusz Dzinnik

Kuroń gotuje botwinkę na tym konkretnym mięsie. To sekret jej wyjątkowego smaku

16 lipca 2023

Botwinka to kolejny z pysznych smaków lata. Zupa z delikatnych i młodych liści buraka zachwyca wyjątkowym smakiem i aromatem. Jest też niezwykle zdrowa i pożywna. Jakub Kuroń do botwinki używa zawsze tylko tego mięsa. Dzięki niemu zupa jest wyjątkowo pyszna.

Botwinka- zupa idealna na letni obiad

Botwinka, czyli młode liście buraka ćwikłowego to bogactwo witamin i minerałów. Jedzenie botwinki dostarczy nam witamin: A, D, C, K i witamin z grupy B. Oprócz tego w botwince znajdziemy magnez, wapń, miedź oraz żelazo. Te młode liście poprawia wygląd naszej skóry, włosów i paznokci.

Botwinkę powinny jeść osoby, które mają problem z nerkami i chorują na cukrzyce. Polecamy przepis na tę zdrową i smaczną zupę od Jakuba Kuronia. Znany kucharz do botwinki daje zawsze skrzydełka i szyjki z kurczaka. Idealnie podkręcają smak botwinki.

Już nigdy nie dodam do placków z cukinii tego składnika. Mam lepszy patent

Jak przygotować botwinkę od Jakuba Kuronia?

Składniki:

  • 2 skrzydełka, szyjki z kurczaka
  • 1 ½ litra wody
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • ćwiartka selera
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 ziemniaki
  • duży pęczek botwinki z buraczkami
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz

Botwinkę kroimy, liście siekamy, a buraczki kroimy w plastry. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w drobną kostkę . Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy porcję rosołową. Dokładamy warzywa.

Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, dokładamy pokrojone ziemniaki. Cebulkę i buraczki podsmażamy na maśle i dodajemy do garnka. Gotujemy 5 minut, dodajemy łodygi, a po 5 minutach liście. Dolewamy sok z cytryny i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem

Botwinka- pyszna i zdrowa

Botwinkę możemy podawać ze śmietaną, jajkiem na twardo. Możemy zupę posypać też koperkiem. Jakub Kuroń do botwinki nie daje dużo mięsa, bo zależy mu, by zupa była wyjątkowo lekka . Mięso ma stanowić jedynie delikatny dodatek.

Botwinka od Jakuba Kuronia dostarczy nam wielu cennych witamin, które znajdują się w warzywach. To lekka propozycja na letni obiad podczas gorących dni. Zupę polubią młodsi i starsi. To prawdziwa bomba witaminowa o wyjątkowym smaku. Pisaliśmy o botwince na żeberkach. Polecaliśmy przepis na botwinkę w słoikach.

botwinka
Canva/KenWiedemann

Źródło: kuron.com.pl

Znalazłam w gazecie przepis na ogórki w indyjskiej zalewie. Wypróbowałam i polecam każdemu
Znajoma pokazała mi, dlaczego warto solić arbuza. Te korzyści nie mieszczą się w głowie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy