Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Znajoma kucharka zdradziła mi jak robi botwinkę. Teraz zawsze używam tego mięsa
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 12.07.2023 13:36

Znajoma kucharka zdradziła mi jak robi botwinkę. Teraz zawsze używam tego mięsa

botwinka
Canva/ -Ivinst-

Botwinka jest pyszna i zdrowa. Młode i delikatne liście buraka zachwycają smakiem i mają wielu zagorzałym zwolenników. Warto przygotować botwinkę na żeberkach. Właśnie tak robi je moja znajoma kucharka. Dzięki nim ta delikatna zupa będzie jeszcze smaczniejsza i pełna aromatu.

Botwinka- pyszna i zdrowa

Botwinka to prawdziwa bomba witaminowa. Te młode liście buraka dostarczą nam takich witamin jak: witamina A, D, C, K i witaminy z grupy B. Oprócz tego botwinka pełna jest magnezu, wapnia, żelaza i miedzi. Dzięki jedzeniu botwinki stan naszej skóry, włosów i paznokci poprawi się. 

Jednak tej smacznej zupy nie powinny jeść osoby, które chorują na cukrzyce i kamicę nerkową. Polecamy przepis na delikatną botwinkę, która została przygotowana na żeberkach. To niezły patent na podkręcenie smaku zupy z liści buraka. Spróbuj koniecznie- taka botwinka nie jest trudna w przygotowaniu.

Moja smażona ryba jest lepsza niż nad morzem. Najważniejszą poradę dostałam od kochanej babci

Jak przygotować botwinkę na żeberkach?

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki
  • 4 buraczki z botwinki
  • 500 g żeberek
  • 6 ziemniaków
  • 3 l wody
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • korzeń pietruszki
  • pęczek natki pietruszki
  • ½ opalonej cebuli
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • łyżka masła
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • pęczek koperku

Żeberka myjemy i dzielimy na mniejsze części, przekładamy je do garnka. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i zalewamy 3 litrami zimnej wody. Gdy woda się zagotuje to żeberka gotujemy ok. 30 min. Zbieramy szumowiny, opalamy cebulę.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy marchewkę, kawałek pora, selera, pietruszkę i opaloną cebulę. Dodajemy soli i gotujemy ok. 45 min. Liście botwinki przebieramy, myjemy i kroimy. Kroimy buraczki. Listki podsmażamy na patelni i odstawiamy. Warzywa wyławiamy z ugotowanego wywaru i zostawiamy żeberka w garnku.

Żeberka, czyli podkręcamy smak botwinki

Do garnka dorzucamy pokrojone ziemniaki, solimy i gotujemy ok. 10 min. Potem wrzucamy pokrojone łodygi botwinki i buraczki. Dodajemy sok z cytryny i gotujemy jeszcze 10 min. Pod koniec gotowania podkładamy liście botwinki, dodajemy starty czosnek, starte warzywa.

Doprawiamy octem lub sokiem z cytryny. Możemy dodać też lubczyk i posiekany koperek. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Botwinkę zabielamy śmietaną. Śmietanę wcześniej hartujemy, czyli wlewamy odrobinę zupy do śmietany, mieszamy i wlewamy do garnka. Zupa jest gotowa. Taka botwinka jest prawdziwą bombą witaminową. Będzie smakować każdemu smakoszowi. Pisaliśmy o botwince w słoikach. Podawaliśmy też inny przepis na botwinkę. 

botwinka
YouTube/PaniMkuchniasmakowita

Źródło: YouTube/@PaniMkuchniasmakowita