Smakosze.pl Przepisy Kuroń robi śledzie pod pierzynką inaczej niż wszyscy. Nadaje potrawie lekkości w ciekawy sposób
canva/OlyaSolodenko

Kuroń robi śledzie pod pierzynką inaczej niż wszyscy. Nadaje potrawie lekkości w ciekawy sposób

22 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Śledzie pod pierzynką według przepisu Jakuba Kuronia zachwycają nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Sałatka warstwowa z dodatkiem ziemniaków, buraków, ogórków kiszonych i sera jest świetnym pomysłem na przekąskę dla całej rodziny. Możesz ją zaserwować na świątecznym stole, na domowych uroczystościach, czy na co dzień.

Na oficjalnej stronie Jakuba Kuronia, kuron.com.pl, możemy znaleźć wiele ciekawych przepisów i kulinarnych inspiracji. Znany kucharz dzieli się swoimi recepturami na dania główne, zupy, przystawki i pyszne ciasta. To właśnie z tej strony pochodzi przepis na śledzie pod pierzynką wykorzystany w naszym artykule.

Jakub Kuroń śledzie pod pierzynką robi inaczej niż wszyscy. Znany kucharz nie kroi wszystkich składników w kostkę, ale ściera je na tarce. To prosty trik, dzięki któremu sałatka jest o wiele smaczniejsza, ponieważ wszystkie produkty lepiej się ze sobą łączą.

Śledzie pod pierzynką są prostym przepisem na warstwową sałatkę, która zachwyca smakiem i wyglądem. Kucharz radzi, żeby spróbować śledzi przed przygotowaniem potrawy. Jeśli są zbyt słone, należy je namoczyć w mleku. To prosty trik na złagodzenie intensywnego smaku.

Śledzie pod pierzynką. Rybna sałatka oczaruje każdego smakosza

Składniki:

  • 400 g filetów śledziowych w oleju

  • 4 jajka

  • 5 ogórków kiszonych

  • 3 buraki

  • cebula

  • 150 g żółtego sera w kostce

  • 4 ziemniaki

  • szczypiorek

  • zielony groszek do dekoracji

Składniki na sos:

  • 200 g majonezu

  • 2 łyżki musztardy francuskiej

  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Jak przyrządzić warstwową sałatkę śledziową według przepisu Kuronia?

Jajka ugotuj na twardo. Ugotuj również ziemniaki w mundurkach oraz buraki. Ostudź. Buraki, ziemniaki, jajka, ogórki kiszone i ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Majonez wymieszaj z musztardą i sokiem z cytryny.

Śledzie pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z posiekaną cebulą. Warstwową sałatkę układaj w salaterce w następującej kolejności: śledzie z cebulą, połowa sosu, ziemniaki, sos, buraki, jajka, ogórki kiszone, ser. Sałatkę udekoruj zielonym groszkiem i oprósz posiekanym szczypiorkiem, smacznego.

Przygotuj również śledzie po góralsku i śledzie z kiszoną kapustą . Ryby będą świetnym dodatkiem do zimnej płyty.

śledzie
canva/atlasstudio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy