Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Karkówka pieczona w kiszonej kapuście. W jednym naczyniu przygotujesz przepyszny, sycący obiad
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 22.11.2022 17:56

Karkówka pieczona w kiszonej kapuście. W jednym naczyniu przygotujesz przepyszny, sycący obiad

karkówka pieczona w kapuście
Canva /Taiftin

Karkówka pieczona w kiszonej kapuście jest idealnym pomysłem na jesienny obiad. Soczyste plastry mięsa otoczone intensywnym, warzywnym smakiem rozpływają się w ustach. Niezwykły aromat jest również zasługą starannie dobranych przypraw. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Karkówka pieczona w kiszonej kapuście można uznać za jednogarnkowy obiad z piekarnika. Zamiast garnka używamy jednak w tym przypadku naczynia żaroodpornego. Maksimum smaku przy minimum bałaganu to znak rozpoznawczy tej potrawy. Nie można jej się oprzeć.

Przepis na wyśmienitą karkówkę pieczoną w kapuście

Składniki:

  • 6 plastrów karkówki

  • 800 g kiszonej kapusty

  • 4 liście laurowe

  • 6 kulek ziela angielskiego

Składniki na marynatę:

  • 6 łyżek oleju

  • 2 łyżeczki papryki wędzonej

  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka kminku

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 i 1/2 wody lub bulionu

Jak przyrządzić karkówkę pieczoną na obiad?

Kapustę do karkówki pieczonej poszatkuj za pomocą ostrego noża. Tak przygotowaną kapustę rozłóż równomiernie w dużym naczyniu żaroodpornym.

Przygotuj marynatę do karkówki pieczonej w kiszonej kapuście. Olej wymieszaj dokładnie z przyprawami oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Każdy plaster karkówki natrzyj dokładnie powstałą mieszanką. Następnie mięso poukładaj obok siebie na przygotowanej kapuście.

Do naczynia żaroodpornego dołóż liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość zalej szklanką bulionu lub wody. Składniki na karkówkę pieczoną w kiszonej kapuście wstaw pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.

Karkówkę piecz ok. 80 minut. Stopnień upieczenia mięsa sprawdzaj od czasu do czasu za pomocą widelca lub drewnianego patyczka. Na 15 minut przed końcem pieczenia usuń pokrywkę, aby danie lekko się przyrumieniło. Podawaj z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.

Mamy sprawdzony przepis na karkówkę duszoną w apetycznym sosie. Kapusta kiszona dodana do grochówki to prawdziwy kulinarny przebój.

Canva / witoldkr1
Canva / witoldkr1

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: