Smakosze.pl
karkówka pieczona w kapuście

Canva /Taiftin

Karkówka pieczona w kiszonej kapuście. W jednym naczyniu przygotujesz przepyszny, sycący obiad

22 Listopada 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Karkówka pieczona w kiszonej kapuście jest idealnym pomysłem na jesienny obiad. Soczyste plastry mięsa otoczone intensywnym, warzywnym smakiem rozpływają się w ustach. Niezwykły aromat jest również zasługą starannie dobranych przypraw. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Karkówka pieczona w kiszonej kapuście można uznać za jednogarnkowy obiad z piekarnika. Zamiast garnka używamy jednak w tym przypadku naczynia żaroodpornego. Maksimum smaku przy minimum bałaganu to znak rozpoznawczy tej potrawy. Nie można jej się oprzeć.

Pieczarki faszerowane aromatycznym serem. Ciepła przekąska nie tylko dla kibiców

Pieczarki faszerowane aromatycznym serem. Ciepła przekąska nie tylko dla kibiców

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyśmienitą karkówkę pieczoną w kapuście

Składniki:

  • 6 plastrów karkówki

  • 800 g kiszonej kapusty

  • 4 liście laurowe

  • 6 kulek ziela angielskiego

Składniki na marynatę:

  • 6 łyżek oleju

  • 2 łyżeczki papryki wędzonej

  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka kminku

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 i 1/2 wody lub bulionu

Jak przyrządzić karkówkę pieczoną na obiad?

Kapustę do karkówki pieczonej poszatkuj za pomocą ostrego noża. Tak przygotowaną kapustę rozłóż równomiernie w dużym naczyniu żaroodpornym.

Przygotuj marynatę do karkówki pieczonej w kiszonej kapuście. Olej wymieszaj dokładnie z przyprawami oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Każdy plaster karkówki natrzyj dokładnie powstałą mieszanką. Następnie mięso poukładaj obok siebie na przygotowanej kapuście.

Do naczynia żaroodpornego dołóż liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość zalej szklanką bulionu lub wody. Składniki na karkówkę pieczoną w kiszonej kapuście wstaw pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.

Karkówkę piecz ok. 80 minut. Stopnień upieczenia mięsa sprawdzaj od czasu do czasu za pomocą widelca lub drewnianego patyczka. Na 15 minut przed końcem pieczenia usuń pokrywkę, aby danie lekko się przyrumieniło. Podawaj z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.

Mamy sprawdzony przepis na karkówkę duszoną w apetycznym sosie. Kapusta kiszona dodana do grochówki to prawdziwy kulinarny przebój.

Canva / witoldkr1

Canva / witoldkr1

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:


Tagi:

Aleksandra ProchAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

zupa ogórkowa

Przepisy

Dodaj zamiast koperku do ogórkowej. Wyjdzie delikatna i zyska słodkawy posmak

Czytaj więcej >
Lepsze niż kotlety mielone

Przepisy

Zapomnij o zwykłych kotletach mielonych. Hreczanyki są 100 razy lepsze

Czytaj więcej >
Racuchy nie wchłoną tłuszczu

Przepisy

Dolej 1 łyżkę do ciasta na racuchy. Pozbędziesz się częstego problemu

Czytaj więcej >
Pączki bez smażenia

Przepisy

Bez wyrabiania ciasta i smażenia. Pączki zrobisz z 2 produktów, 15 minut i gotowe

Czytaj więcej >
Soczysty kurczak szefów kuchni

Przepisy

Najlepsi kucharze tylko tak robią kurczaka. Dzięki tej sztuczce jest bardziej soczysty

Czytaj więcej >
Kotlety z mortadeli w wersji gyros

Przepisy

Pamiętasz kotlety z mortadeli? Wersja gyros bije je na głowę

Czytaj więcej >