Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rewelacyjne śledzie z kiszoną kapustą. Doskonała przekąska na jesienne dni
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 17.10.2022 21:52

Rewelacyjne śledzie z kiszoną kapustą. Doskonała przekąska na jesienne dni

Rewelacyjne, ekspresowe śledzie z kiszoną kapustą. Doskonała przekąska na jesienne dni
canva/zia_shusha

Szukasz pomysłu na szybką i smaczną przekąskę? Może tym razem przygotujesz śledzie z kiszoną kapustą w sosie majonezowym? Kiszonka rewelacyjnie łączy się ze smakiem ryb, jabłka i reszty składników, tworząc pyszne danie dla całej rodziny. Koniecznie przetestuj ten przepis.

Śledzie najczęściej przygotowujemy w śmietanie lub oleju i dodajemy różne warzywa, np. cebulę, buraki, pomidory. Śledzie z kiszoną kapustą w sosie majonezowym to niezwykłe połączenie o zniewalającym smaku. Spraw najbliższym pyszną niespodziankę idealną na jesienne dni.

Śledzie z nadzieniem z kiszonej kapusty zawijaj w rulony i zepnij wykałaczką. Tak przygotowana przekąska wygląda bardzo apetycznie i jest tak smaczna, że nikt nie może się jej oprzeć. Do śledzi możesz wykorzystać wyłącznie majonez lub wymieszać go z jogurtem naturalnym, jak w przepisie.

Do śledzi wybieraj wyłącznie kapustę kiszoną, najlepiej przygotowaną samodzielnie lub kupioną z drewnianej beczki. Jeśli chcesz kupić kapustę w wiaderku lub woreczku, zawsze dokładnie czytaj skład. Kapusta, która zawiera ocet, jest kapustą kwaszoną i zepsuje nam całe danie.

Śledzie z kiszoną kapustą i majonezem są lepsze od śledzi w oleju

Składniki:

  • 500 g solonych filetów śledziowych

  • 1 cebula czerwona

  • 1 jabłko

  • koperek

  • 300 g kiszonej kapusty

  • kilka łyżek majonezu

  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

  • sól, pieprz

Jak zrobić śledzie z kapustą? Niezwykłe połączenie zachwyca smakiem

Śledzie przełóż do miski, zalej wodą, wstaw do lodówki na 5-6 godzin. Po tym czasie odcedź i osusz filety. Kapustę kiszoną odciśnij z soku, poszatkuj, przełóż do miski. Dodaj drobno posiekaną cebulę, starte na tace jabłko, majonez i jogurt.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Przygotowaną potrawkę przełóż na filety, zroluj i zepnij wykałaczką. Pozostałe nadzienie przełóż do szklanego naczynia i poukładaj na nim roladki śledziowe, posyp posiekanym koperkiem.

Przygotuj również śledzie po szwedzku z cebulą i marchewką. Pomysł na pyszną przekąskę? Pieczarki z piekarnika z dodatkiem suszonych grzybów i natki pietruszki.

Śledzie
canva/atlasstudio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisyjoli