Rewelacyjne śledzie z kiszoną kapustą. Doskonała przekąska na jesienne dni
Szukasz pomysłu na szybką i smaczną przekąskę? Może tym razem przygotujesz śledzie z kiszoną kapustą w sosie majonezowym? Kiszonka rewelacyjnie łączy się ze smakiem ryb, jabłka i reszty składników, tworząc pyszne danie dla całej rodziny. Koniecznie przetestuj ten przepis.
Śledzie najczęściej przygotowujemy w śmietanie lub oleju i dodajemy różne warzywa, np. cebulę, buraki, pomidory. Śledzie z kiszoną kapustą w sosie majonezowym to niezwykłe połączenie o zniewalającym smaku. Spraw najbliższym pyszną niespodziankę idealną na jesienne dni.
Śledzie z nadzieniem z kiszonej kapusty zawijaj w rulony i zepnij wykałaczką. Tak przygotowana przekąska wygląda bardzo apetycznie i jest tak smaczna, że nikt nie może się jej oprzeć. Do śledzi możesz wykorzystać wyłącznie majonez lub wymieszać go z jogurtem naturalnym, jak w przepisie.
Do śledzi wybieraj wyłącznie kapustę kiszoną, najlepiej przygotowaną samodzielnie lub kupioną z drewnianej beczki. Jeśli chcesz kupić kapustę w wiaderku lub woreczku, zawsze dokładnie czytaj skład. Kapusta, która zawiera ocet, jest kapustą kwaszoną i zepsuje nam całe danie.
Śledzie z kiszoną kapustą i majonezem są lepsze od śledzi w oleju
Składniki:
500 g solonych filetów śledziowych
1 cebula czerwona
1 jabłko
koperek
300 g kiszonej kapusty
kilka łyżek majonezu
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Jak zrobić śledzie z kapustą? Niezwykłe połączenie zachwyca smakiem
Śledzie przełóż do miski, zalej wodą, wstaw do lodówki na 5-6 godzin. Po tym czasie odcedź i osusz filety. Kapustę kiszoną odciśnij z soku, poszatkuj, przełóż do miski. Dodaj drobno posiekaną cebulę, starte na tace jabłko, majonez i jogurt.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Przygotowaną potrawkę przełóż na filety, zroluj i zepnij wykałaczką. Pozostałe nadzienie przełóż do szklanego naczynia i poukładaj na nim roladki śledziowe, posyp posiekanym koperkiem.
Przygotuj również śledzie po szwedzku z cebulą i marchewką. Pomysł na pyszną przekąskę? Pieczarki z piekarnika z dodatkiem suszonych grzybów i natki pietruszki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co to jest i jak działa kawa kuloodporna? Jej sekretem są 2 dodatki
Wyśmienita kiełbasa smażona z cebulą. 2 niecodzienne dodatki wzbogacają jej smak
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: przepisyjoli