Śledzie po góralsku na przekąskę lub przystawkę. Sekretem ich smaku jest jedyny w swoim rodzaju sos
Śledzie są w Polsce bardzo popularną rybą, którą można podawać na rozmaite sposoby. A gdyby tak zaserwować je na pikantnym sosie z dodatkiem bryndzy? Gwarantujemy, że przepis na śledzie po góralsku zrobi prawdziwą furorę wśród domowników i nie tylko.
Bryndza jest miękkim serem wytwarzanym z mleka owczego. Charakteryzuje się dość intensywnym, słonym smakiem. Nic dziwnego, że na południu kraju postanowiono połączyć go z popularną rybą. Specyficzny smak sera komponuje się ze śledziami wprost idealnie.
Przepis na niezwykłe śledzie po góralsku
Składniki:
4 filety śledziowe w oleju
4 kawałki marynowanej papryki
ok. 100 g bryndzy
3-4 łyżeczki chrzanu
3 czubate łyżki gęstej śmietany 18%
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
pęczek szczypiorku
czerwona cebula do dekoracji
sól i pieprz do smaku
Góralskie śledzie z bryndzą krok po kroku
Przygotuj sos do śledzi. W tym celu cebulę obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Połącz warzywo ze śmietaną, chrzanem, przeciśniętym ząbkiem czosnku oraz bryndzą. Wymieszaj starannie wszystkie składniki.
Sos do śledzi dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie połowę rozsmaruj na półmisku przeznaczonym do podania potrawy. Na sosie ułóż pokrojoną w paski konserwową paprykę.
Filety ze śledzi odsącz z nadmiaru oleju przy pomocy ręcznika papierowego. Pokrój w poprzek na mniejsze kawałki i ułóż na przygotowanym półmisku z sosem. Wierzch ryby przykryj pozostałą częścią sosu, posyp posiekanym szczypiorkiem i udekoruj cienkimi krążkami czerwonej cebuli. Podawaj jako zimną przekąskę z dodatkiem pieczywa.
Śledzie wyśmienicie łączą się z kiszoną kapustą. Pierogi ze śledziowym farszem zaskoczą absolutnie każdego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jednogarnkowe danie z kiełbasą i ziemniakami. Tanie, szybkie i pożywne. Będą prosić o dokładki
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama