Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Śledzie po góralsku na przekąskę lub przystawkę. Sekretem ich smaku jest jedyny w swoim rodzaju sos
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 09.11.2022 20:11

Śledzie po góralsku na przekąskę lub przystawkę. Sekretem ich smaku jest jedyny w swoim rodzaju sos

śledzie po góralsku
Canva / virginijavaidakaviciene

Śledzie są w Polsce bardzo popularną rybą, którą można podawać na rozmaite sposoby. A gdyby tak zaserwować je na pikantnym sosie z dodatkiem bryndzy? Gwarantujemy, że przepis na śledzie po góralsku zrobi prawdziwą furorę wśród domowników i nie tylko.

Bryndza jest miękkim serem wytwarzanym z mleka owczego. Charakteryzuje się dość intensywnym, słonym smakiem. Nic dziwnego, że na południu kraju postanowiono połączyć go z popularną rybą. Specyficzny smak sera komponuje się ze śledziami wprost idealnie.

Przepis na niezwykłe śledzie po góralsku

Składniki:

  • 4 filety śledziowe w oleju

  • 4 kawałki marynowanej papryki

  • ok. 100 g bryndzy

  • 3-4 łyżeczki chrzanu

  • 3 czubate łyżki gęstej śmietany 18%

  • 1 mała cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • pęczek szczypiorku

  • czerwona cebula do dekoracji

  • sól i pieprz do smaku

Góralskie śledzie z bryndzą krok po kroku

Przygotuj sos do śledzi. W tym celu cebulę obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Połącz warzywo ze śmietaną, chrzanem, przeciśniętym ząbkiem czosnku oraz bryndzą. Wymieszaj starannie wszystkie składniki.

Sos do śledzi dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie połowę rozsmaruj na półmisku przeznaczonym do podania potrawy. Na sosie ułóż pokrojoną w paski konserwową paprykę.

Filety ze śledzi odsącz z nadmiaru oleju przy pomocy ręcznika papierowego. Pokrój w poprzek na mniejsze kawałki i ułóż na przygotowanym półmisku z sosem. Wierzch ryby przykryj pozostałą częścią sosu, posyp posiekanym szczypiorkiem i udekoruj cienkimi krążkami czerwonej cebuli. Podawaj jako zimną przekąskę z dodatkiem pieczywa.

Śledzie wyśmienicie łączą się z kiszoną kapustą. Pierogi ze śledziowym farszem zaskoczą absolutnie każdego.

Canva / dulezidar
Canva / dulezidar

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: