Mama braci Golec zdradziła przepis na słynną góralską kwaśnicę. Nie ma lepszej zupy na zimę
Kwaśnica pomaga wzmocnić organizm, ale i dostarczyć ciekawych, kulinarnych doznań. To niezwykle aromatyczna zupa o smaku, który kojarzy nam się z góralskim klimatem. Nic dziwnego, że przygotowuje się ją od pokoleń. To już swego rodzaju tradycja, która poza smakiem dostarcza naszemu organizmowi prozdrowotnych właściwości.
Bracia Paweł i Łukasz Golcowie podzielili się przepisem swojej mamy Ireny, który w ich rodzinie jest prawdziwym hitem. Jeśli chodzi o naturalne sposoby na wzmocnienie swojego organizmu, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kwaśnica sprawdzi się idealnie, jako naturalne lekarstwo.
Bracia Golec są zdania, że jedzenie może być remedium na czyhające na nas przeziębienia i choroby. Na pierwszym miejscu stawiają przede wszystkim kwaśnicę - przysmak przygotowywany przez ich ukochaną mamę.
Kwaśnica jest pełna drogocennych właściwości
Przygotowanie tej aromatycznej zupy nie jest trudne, a możemy dzięki niej zyskać wiele drogocennych właściwości. Szczególnie w okresie pandemii koronawirusa, kiedy nasz organizm jest wystawiony na poważną próbę, warto wzmacniać go domowymi sposobami. Kapusta kiszona jest r ewelacyjnym źródłem witaminy C. Doskonale syci, rozgrzewa, ale i wzmacnia odporność. Dużo mówi się również na temat regularnego picia soku z kapusty, który jest naturalnym probiotykiem. Więcej informacji na jego temat znajdziecie tutaj.
Kapusta kiszona , z której przygotowuje się kwaśnicę podhalańską, to prawdziwa skarbnica. Zawiera również witaminy z grupy B, witaminę A, E czy K. Co więcej, charakteryzuje się bogactwem fosforu, magnezu, potasu, sodu, wapnia i żelaza. Występują w niej również bakterie kwasu mlekowego, które powstają w procesie fermentacji. Dzięki temu kiszonka jest produktem, którego spożywanie zaleca się w profilaktyce chorób układu pokarmowego. Więcej informacji na temat kapusty kiszonej znajdziecie w tym artykule.
Składniki:
-
500 g żeberek wieprzowych
-
500 g podgardla wieprzowego
-
500 g kapusty
-
kiszonej z sokiem
-
2 marchewki
-
2 pietruszki
-
pół selera
-
5 ząbków czosnku
-
1 szklanka soku
-
z kapusty kiszonej
-
4 liście laurowe,
-
kilka ziarenek ziela
-
angielskiego
-
6 dużych ziemniaków
-
1 płaska łyżeczka kminku
-
sól
-
pieprz
undefined
Sposób wykonania:
Zaczynamy od porcjowania mięsa na mniejsze kawałki, a następnie zalewamy je 3 litrami wody. Najlepiej wykorzystać do tego spory garnek. Mięso gotujemy do miękkości na średnim ogniu.
Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka razem z liściem laurowym oraz kminkiem. W osobnym garnku przez około pół godziny gotujemy kapustę kiszoną.
Gdy warzywa w wywarze będą miękkie, dodajemy do nich kapustę kiszoną. Ważne jest aby nie robić tego wcześniej, ponieważ kwas zawarty w kapuście hamuje proces ich gotowania. Na koniec dodajemy do kwaśnicy wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i całość zaprawiamy sokiem z kapusty kiszonej.
Zupa powinna być kwaśna w smaku i wyjątkowo aromatyczna. Warto dodać do niej ziemniaki, które ugotujemy w osobnym garnku tuż przed podaniem. Życzymy smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Lekki jak piórko i nieziemsko pyszny. Zdradzamy krok po kroku, jak zrobić sernik z rosą
-
Zjedz 1 jajko dziennie - nie mniej i nie więcej. Zauważysz błyskawiczne zmiany
-
Jeśli masz ją w kuchni, natychmiast się jej pozbądź. Może być niezwykle groźna
Źródło: dziennikzachodni.pl; ekologia.pl
undefinedundefined