Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lekki jak piórko i nieziemsko pyszny. Zdradzamy krok po kroku, jak zrobić sernik z rosą
Sara Karaszewska
Sara Karaszewska 06.01.2021 01:00

Lekki jak piórko i nieziemsko pyszny. Zdradzamy krok po kroku, jak zrobić sernik z rosą

Sernik
Kadr z kanału Opolanka Kasia w Kuchni udostępnionego na portalu youtube.com

Sernik uznawany jest za jedną z podstawowych propozycji deserowych. Głównym składnikiem jest biały ser, który przygotowywany jest w towarzystwie kruchego spodu czy biszkoptu. Możemy modyfikować go na różne sposoby poprzez dodanie różnego rodzaju dodatków i składników, które preferujemy najbardziej.

Podajemy przepis na sernik na kruchym spodzie, który wykończony jest miękką, bezową pianką. Całość udekorowana jest kropelkami "rosy", które tworzą się tuż po wypieczeniu. Zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem.

Sernik zachwyca nie tylko smakiem, ale i prostotą wykonania

Dla wielu z nas pieczenie jest prawdziwym wyzwaniem. Boimy się również nieudanych dań, które mogą zrujnować plany na perfekcyjny deser tuż po wytrawnym obiedzie. Coraz częściej korzystamy z szybkich przepisów, które pozwalają przygotować ciasta nawet bez pieczenia.

W tym artykule wspominaliśmy o serniku, który przygotujecie bez pieczenia w dosłownie 30 minut. Jeśli chodzi o sernik, jest to niesamowicie smakowite ciasto, ale i proste do przygotowania. Tutaj podaliśmy przepis na puszysty sernik Magdy Gessler. Jeśli jednak szukacie czegoś, co zachwyci nie tylko kubki smakowe, ale i będzie cieszyć oko, zachęcamy do przygotowania sernika z "rosą".

Składniki:

Na kruche ciasto:

  • 250 g mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 150 g masła (zimnego)

  • 1/2 szklanki cukru pudru

  • 1 jajko

  • 2 żółtka

Tagi: Przepis