Sernik
Kadr z kanału Opolanka Kasia w Kuchni udostępnionego na portalu youtube.com

Lekki jak piórko i nieziemsko pyszny. Zdradzamy krok po kroku, jak zrobić sernik z rosą

Sernik jest jednym z klasycznych ciast, którego nie może zabraknąć na wyjątkowych uroczystościach. Można podawać go na różne sposoby, jednak ten klasyczny cieszy się największym powodzeniem. Sernik z rosą to prawdziwy rarytas, który składa się z kruchego spodu, smakowitej masy serowej oraz puszystej pianki bezowej. Dzięki temu przepisowi przygotujesz deser, o którym goście szybko nie zapomną.

Sernik uznawany jest za jedną z podstawowych propozycji deserowych. Głównym składnikiem jest biały ser, który przygotowywany jest w towarzystwie kruchego spodu czy biszkoptu. Możemy modyfikować go na różne sposoby poprzez dodanie różnego rodzaju dodatków i składników, które preferujemy najbardziej.

Podajemy przepis na sernik na kruchym spodzie, który wykończony jest miękką, bezową pianką. Całość udekorowana jest kropelkami "rosy", które tworzą się tuż po wypieczeniu. Zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem.

Sernik zachwyca nie tylko smakiem, ale i prostotą wykonania

Dla wielu z nas pieczenie jest prawdziwym wyzwaniem. Boimy się również nieudanych dań, które mogą zrujnować plany na perfekcyjny deser tuż po wytrawnym obiedzie. Coraz częściej korzystamy z szybkich przepisów, które pozwalają przygotować ciasta nawet bez pieczenia.

W tym artykule wspominaliśmy o serniku, który przygotujecie bez pieczenia w dosłownie 30 minut. Jeśli chodzi o sernik, jest to niesamowicie smakowite ciasto, ale i proste do przygotowania. Tutaj podaliśmy przepis na puszysty sernik Magdy Gessler. Jeśli jednak szukacie czegoś, co zachwyci nie tylko kubki smakowe, ale i będzie cieszyć oko, zachęcamy do przygotowania sernika z "rosą".

Czy można włożyć gorącą potrawę do lodówki? Wszyscy tkwiliśmy w wielkim błędzieCzy można włożyć gorącą potrawę do lodówki? Wszyscy tkwiliśmy w wielkim błędzieCzytaj dalej

Przepis na sernik z rosą

Składniki:

Na kruche ciasto:

  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masła (zimnego)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka

Na masę serową:

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego

Na bezową piankę:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

Sernik zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta.Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, pokrojone zimne masło oraz cukier puder. Rozdrabniamy składniki na kruszonkę, a następnie dodajemy 1 jajko oraz 2 żółtka. 2 białka możemy odłożyć na bezę. Całość zagniatamy na gładkie ciasto i formujemy kulkę.

Formę o wymiarach 25 x 40 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej spód oraz boki. Ciasto kroimy nożem na plasterki i rozkładamy na spodzie formy. Następnie ugniatamy je palcami na jednolity kawałek.

Dziurkujemy je widelcem i pieczemy około 10 minut. Piekarnik powinien być nagrzany do 180 stopni.

2 jajka i 4 żółtka ubijamy z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego na puszysty, biały krem. Następnie zmniejszamy obroty miksera do średnich i dodajemy twaróg, cały czas miksując powstałą masę. Białka od żółtek warto zostawić na bezę.

W oddzielnej misce mieszamy mleko razem z budyniami. Stopniowo wlewamy otrzymaną mieszankę do masy serowej, miksując ją cały czas na małych obrotach. Na koniec wlewamy olej roślinny do momentu, aż masa serowa będzie rzadka.

Delikatnie wylewamy ją na upieczony spód i wstawiamy z powrotem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy całość przez 45 minut do dokładnego ścięcia się masy serowej. Po upieczeniu ustawiamy temperaturę piekarnika na 150 stopni.

Piankę bezową należy przygotowywać na około 10 minut przed końcem pieczenia się sernika.Białka ubijamy z cukrem na sztywną i gęstą pianę. Wykładamy ją na gorący sernik i wygładzamy powierzchnię.

Wstawiamy całe ciasto do piekarnika na kolejne 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy sernik i studzimy.W ciągu godziny powinny zacząć pojawiać się pierwsze kropelki "rosy". Życzymy smacznego.

Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z filmu Sernik z rosa / Zlota rosa / Kasia ze slaska gotuje na kanale "Opolanka Kasia w Kuchni" na platformie YouTube.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestiasmaku.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł