Smakosze.pl Przepisy Ładuje je do słoików, kotlety to nie wszystko. Są pełne witamin i minerałów, na zimę jak znalazł
Fot. Canva/berkay

Ładuje je do słoików, kotlety to nie wszystko. Są pełne witamin i minerałów, na zimę jak znalazł

14 sierpnia 2024

Z tych leśnych okazów można zrobić apetyczne kotlety, ale też zamknąć je w słoikach. W takim wydaniu będą smakować, że palce lizać. Marynowane grzyby są nie tylko pyszne, ale też wyjątkowo zdrowe. Przygotuj je i zajadaj się nimi również zimą.

Boczniaki, którym trudno się oprzeć

Lubisz grzyby ? Ja za nimi przepadam. Lubię zbierać je w lesie, ale równie chętnie kupuję je w sklepie, szczególnie boczniaki. Te smaczny grzyby daje wiele kulinarnych możliwości. Przeważnie przyrządzałam kotlety z boczniaka. Wychodziły pysznie i były chrupiące. Jednak na zimę robię marynowane grzyby .

Smakują znakomicie dzięki wyjątkowej zalewie. Warto podkreślić, że boczniaki są też zdrowe. Mają więcej wartości odżywczych od pieczarek, a nawet od borowików . Dlaczego boczniaki warto włączyć do swojej diety? Gwarantują moc witamin, chronią przed zawałem serca i udarem mózgu.

boczniaki
Fot. Canva/Ogdum
Bije na głowę zwykły twaróg, a Polacy go pomijają. Ten ser to skarbnica witamin

Jedz boczniaki dla zdrowia i smaku

Boczniaki nasycone są witaminami z grupy B. Te odpowiadają za funkcjonowanie układu nerwowego i układu sercowo-naczyniowego . Witamina B2 wpływa na powstawanie czerwonych ciałek krwi, podnosi odporność i sprawia, że lepiej widzimy. Natomiast witamina B6, której w tych grzybach nie brakuje, utrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi.

Boczniaki bogate są też w witaminę PP. Mają jej dwa razy więcej od pieczarek. Ta witamina wpływa na pracę mózgu i bierze udział w syntezie ważnych hormonów płciowych . Te popularne grzyby są naszpikowane magnezem, potasem, żelazem, wapniem i fosforem. Dzięki jedzeniu boczniaków zmniejszymy poziom złego cholesterolu i cukru we krwi. Co ważne, spowolnimy też proce starzenia się organizmu.

Jak zrobić marynowane boczniaki?

Składniki:

  • 1 kg boczniaków
  • 2 cebule
  • 2 marchewki

Składniki na zalewę:

  • 2 szklanki wody
  • ½ szklanki octu 10%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • kilka ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe

Przygotowanie marynowanych grzybów zacznij od zrobienia marynaty . Wodę i ocet wlej do garnka . Dołóż przyprawy, zagotuj i odstaw do przestygnięcia. Teraz oczyść grzyby i pokrój je w dość grube plastry. Pokrój cebulę i marchewkę.

Składniki wrzuć do lekko osolonej wody. Gotuj 10 minut, potem odsącz i ułóż ciasno w słoikach. Zalej zalewą tak, by przykryła grzyby. Słoiki zakręć i pasteryzuj ok. 20 minut. Słoiki ustaw do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia . Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić smaczne naleśniki bez mleka. Podawaliśmy przepis na chrupiącą cukinię jak stripsy z  KFC.

marynowane boczniaki
Fot. Canva/Ira Taskova

Źródło: mojegotowanie.pl

Posiekaj na desce, dodaj serek topiony i cebulę. Rodzina będzie prosić o tę zupę codziennie
Bije na głowę zwykły galaretkowiec. Ciasto jelly fruit jest idealne na lato
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy