Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Marynata

Marynata

Marynata – co to jest? Podstawowe informacje

Marynata to rodzaj przetworów warzywnych lub owocowych, stosowanych w kuchniach całego świata w celu właściwego doprawienia niektórych potraw – przede wszystkim mięsa i ryb. Istnieje wiele rodzajów marynat i jeszcze więcej przepisów na marynaty, które stosować można w wielu rozmaitych okolicznościach.

Marynata powstaje na skutek połączenia określonych warzyw lub owoców z aromatycznymi przyprawami i kwaśną zalewą, którą najczęściej stanowi kwas octowy – stosuje się jednak również kwas cytrynowy, winny lub jabłkowy, w zależności od tego, jaką marynatę chcemy uzyskać. Jej maksymalna kwasowość może wynosić 2%, skąd też bierze się podział na trzy kategorie marynat: łagodne (od 0,5% do 0,8% kwasu octowego), kwaśne (między 0,8% a 1,2% kwasu octowego) oraz ostre (od 1,2% do 2% kwasu octowego). Większość marynat podlega procesowi pasteryzacji, z racji braku możliwości naturalnego utrwalenia przez brak wystarczającej ilości kwasów.

Jakie rodzaje marynat wyróżniamy?

Marynaty możemy podzielić na kilka rodzajów. Najbardziej oczywistym będzie podział na marynaty warzywne, marynaty owocowe i marynaty grzybowe. Można je przygotowywać z rozmaitych owoców i warzyw, gdzie najczęściej wymienia się śliwki, wiśnie, gruszki, dynie czy ogórki. Za przyprawy służyć może liść laurowy, ziele angielskie, goździki, pieprz, sól, czosnek, imbir, cynamon, seler i wiele innych. Niektóre przepisy na marynatę uwzględniają także musztardę czy przecier pomidorowy, co dotyczy przede wszystkim marynaty do mięs.

Niemniej, taki podział nie określa wystarczająco precyzyjnie przeznaczenia określonej marynaty. Dla przykładu, jednoskładnikowe marynaty warzywne – takie jak pikle czy korniszony – lub marynaty grzybowe, przeznaczone są do samodzielnej konsumpcji, gdzie mogą one stanowić dodatek do obiadu czy przekąskę. Większość marynat ma jednak służyć za swoistą, wieloskładnikową przyprawę o konsystencji sosu, której nie spożywa się osobno, a dodaje na przykład do mięsa grillowanego.

Marynata do kurczaka – przepis

Marynata do kurczaka na grilla jest chyba jedną z najczęściej przez Polaków przygotowywanych. Szczęśliwie, nie jest to rzecz przesadnie trudna. Jeden z bardziej popularnych przepisów zakłada wykorzystanie tylko kilku składników – jest to musztarda, oliwa z oliwek, kilka ząbków czosnku, cztery łyżki soku z cytryny, miód, papryka, sól i pieprz. Do tego należy dodać garść wybranych przez nas ziół, gdzie do polecanych zaliczymy rozmaryn, tymianek czy oregano.

Przygotowując marynatę do kurczaka wszystkie składniki należy po prostu dokładnie zetrzeć i wymieszać, w taki sposób, by marynata uzyskała jednolitą konsystencję – powinna być płynna, ale zarazem nieco kremowa.

Pokaż więcej

Pyszne i soczyste kotlety schabowe
28.02.2025 13:57 Zetrzyj na tarce i dodaj do schabowych. Nigdy nie jadłem tak delikatnych kotletów

Kotlety schabowe to jedna z najpopularniejszych potraw w Polsce. Kluczowe w ich przygotowaniu jest oczywiście świeże mięso, ale również odpowiednio dobrane składniki. Do tego przepyszna panierka zrobiona z bułki tartej nie tylko podkreśla ich smak, ale również nadaje mi piękny, złoty kolor. 

Karkówka w naczyniu posypana solą
15.02.2025 12:08 Weź karkówkę i zasyp solą. Ten patent wymyślił jakiś geniusz

Karkówka to mięso, które jest częstym elementem kolacji w postaci grilla. Idealnie nadaje się na tego typu okazje i nie tylko. Najważniejsze jest to, aby ją dobrze zamarynować, a będzie świetnie smakować w każdej postaci. 

Apetyczny krojony baleron
12.02.2025 19:35 Nie kupuję już wędlin w sklepach, najlepszą robię w domu. Przepis bez wędzenia

Niektórzy nie wyobrażają sobie kanapek bez szynki, czy jakiegokolwiek dodatku mięsnego. Jednak sklepowe wędliny nie zawsze są dobrym wyborem, ze względu na to, jaki mają skład. Dlatego najlepiej przyrządzić swój własny dodatek na kanapkę. Przedstawiamy wam przepis na pyszny domowy baleron.

Obtaczanie kotletów schabowych w mące
04.02.2025 12:43 Wcale nie mleko. Babcia marynowała schabowe w tej mieszance, zawsze wychodziły soczyste

Kotlety schabowe to świetny tradycyjne polskie danie, które często gości na stołach w naszych domach. W połączeniu z ziemniakami i mizerią tworzą świetny zespół charakteryzujący się fantastycznym smakiem. Kluczowe jest nie tylko mięso czy panierka, ale również fantastyczna marynata. A my wiemy, co zrobić, aby taką uzyskać. Koniecznie musicie to sprawdzić. 

cebula marynowana
29.01.2025 09:13 Kroję cebulę, pakuję do słoika i wlewam zalewę. Ten przepis musi dostać medal

Cebula urozmaica smak wielu dań. Jednak marynowana czerwona cebula to dopiero niebo w gębie. Z nią kanapki, burgery i surówki nie będą miały sobie równych. Przepis jest banalnie prosty i błyskawiczny. 

cebula marynowana
12.01.2025 22:00 Posiekaj, włóż do słoika i zalej do przykrycia. Zakochasz się w tym magicznym smaku

Jak zrobić pyszny dodatek, który wzbogaci smak potraw grilla, a nawet zwykłych kanapek? Przyda się tu cebula, którą zamkniesz w słoiku i zalejesz marynatą pełną przypraw. Przepis przyda się w każdej kuchni. 

karp
16.12.2024 08:55 Moczę w tym karpia przed Świętami. Nie ma ości i rozpływa się w ustach

Karp niebawem pojawi się na naszych wigilijnych stołach. Ta ryba ma wiele drobnych ości, co czasem zniechęca przed jej jedzeniem. Jednak dzięki pewnemu patentowi pozbędziemy się ich, a ryba zachwyci smakiem. 

kotlety schabowe
24.11.2024 06:00 Wymieszaj i zamarynuj kotlety schabowe. Będą smakować bajecznie

Kotlety schabowe są jednym z najbardziej lubianych dań w Polsce. Teraz dzięki tej marynacie, zachwycą każdego smakosza. Składniki marynaty sprawiają, że tak przyrządzone schabowe nie mają sobie równych. Nigdy takich nie jadłeś. 

logo sklepu Dino
17.11.2024 16:53 Od jutra rana w Dino ustawią się kolejki. Idealny produkt na święta dostępny półdarmo

Dino kontynuuje korzystną ofertę dla klientów. W poniedziałek (18 listopada) nadal aktualne są promocje dla klientów uwielbianej w Polsce sieci. Należy się spieszyć, bo został tylko 1 dzień na skorzystanie z okazji. Czytaj dalej, a dowiesz się, co warto kupić, podczas obowiązywania obniżek. 

mięso w marynacie
10.11.2024 06:00 Żadne mleko, żadna cebula. Mięso marynuję tylko tak, wychodzi rewelacja

Co zrobić ze schabu na obiad? Pierwsza myśl to kotlety schabowe. Jednak polecam przepis na doskonałe mięso w marynacie, które trafia potem do piekarnika. Pod pierzynką z sera żółtego zachwyca smakiem i rozpływa się w ustach. Taki obiad z powodzeniem starczy nawet na kilka dni.

kotlety schabowe
31.10.2024 13:25 Zapomnij o mleku z cebulą. Kotlety schabowe moczone w tym babcinym napoju są bardziej kruche i soczyste

Kotlety schabowe sprawiają, że niejednemu smakoszowi cieknie ślinka. Jednak, co zrobić, żeby były miękkie i rozpływały się w ustach? Jest na to sprawdzony sposób. Ten doskonale wpływa na mięso, z  którego robimy schabowe. 

mięso
08.10.2024 07:00 Zalej wrzątkiem, ostudź i namocz mięso. Będzie idealnie soczyste i delikatne

Mięso wychodzi twarde i suche? Teraz możesz temu zapobiec. Wystarczy je odpowiednio zamarynować, a wyjdzie soczyste jak nigdy dotąd. Sposób jest prosty i co najważniejsze skuteczny. 

kotlety schabowe
06.10.2024 09:45 Żadne mleko, kefir i maślanka. Schabowe zawsze moczę w tym produkcie

Marzą Ci się kruche i smaczne schabowe? W takim razie sięgnij po popularny produkt. Być może masz go w swojej kuchni. Dzięki niemu kotlety schabowe wyjdą soczyste jak nigdy dotąd.  

borowiki marynowane
05.10.2024 14:40 Niebywałe, co siostra Anastazja dodaje do marynowanych borowików. Żadne grzyby nie smakują lepiej

Borowiki marynowane od siostry Anastazji nie mają sobie równych. Wszystko przez dodatek, który trafia do zalewy. Dzięki niemu te leśne skarby w zalewie wyróżniają się wyjątkowym smakiem. 

liście winogron
17.09.2024 15:03 Te liście są cenniejsze niż laurowe. Można je wykorzystać w niezwykły sposób

Przyzwyczajeni jesteśmy do jedzenia owoców. Jednak z liści nie robimy zwykle użytku w kuchni. Pora to zmienić, bo liście tych owoców mają wyjątkowe zastosowanie. Zjesz je ze smakiem. 

kotlet schabowy
28.08.2024 20:00 Zapomnij o moczeniu kotletów w mleku. Ten produkt sprawi, że będą jeszcze delikatniejsze

Zależy nam, by kotlety schabowe były mięciutkie i soczyste. Zwykle mięso moczymy w mleku, jednak warto zmienić swoje przyzwyczajenia. Wybierz inny produkt, który nada schabowym niezwykłej delikatności. Takie kotlety zjesz z przyjemnością.

boczniaki
14.08.2024 07:01 Ładuje je do słoików, kotlety to nie wszystko. Są pełne witamin i minerałów, na zimę jak znalazł

Z tych leśnych okazów można zrobić apetyczne kotlety, ale też zamknąć je w słoikach. W takim wydaniu będą smakować, że palce lizać. Marynowane grzyby są nie tylko pyszne, ale też wyjątkowo zdrowe. Przygotuj je i zajadaj się nimi również zimą.

cukinia w zalewie
12.07.2024 12:08 Ta marynowana cukinia to prawdziwy hit sezonu. Sekret smaku tkwi w zalewie

Cukinia doskonale nadaje się do marynowania. Dzięki temu przepisowi przyrządzam cukinię w zalewie octowej z curry. Smakuje tak, że każdy, kto jej spróbuje, prosi o ten przepis.

marynowana cebula
09.07.2024 08:01 Kroję drobno cebulę i daję do niej cytrynę. Wszyscy pukali się w głowę, teraz robią tak samo

Trudno wyobrazić sobie gotowanie bez cebuli. Przyrządzona z cytryną będzie pysznym dodatkiem do wielu dań. Polecam każdemu przepis na marynowaną cebulę, który wzbogaci smak mięs, przekąsek i sałatek.

kotlety schabowe
04.07.2024 11:17 Żadne moczenie w mleku, żadna panierka z jajkiem. Najlepsze kotlety schabowe zrobisz w ten sposób

Co zrobić, by kotlety schabowe wyszły pyszne jak nigdy dotąd? Zapomnij o wszystkich sposobach, które znałaś do tej pory. Koniecznie wypróbuj ten z przepisu poniżej, a do innych już nie wrócisz. Jest prostota i skuteczność może zaskoczyć.

karkówka
30.06.2024 06:00 To najlepsza marynata do karkówki. Jeden dodatek zaskoczy każdego, nigdy bym o nim nie pomyślała

W weekend chętnie grillujemy. Często na ruszt trafia karkówka. Jaka jest najlepsza marynata do karkówki? Poznaj na nią przepis. Wyjątkowy dodatek dziwi, ale też smakuje znakomicie.

Cukinia w słoikach
21.06.2024 19:05 Od lat marynuję cukinię po indyjsku. Jest chrupiąca i wyrazista

Zróbcie miejsce, ogórki kiszone. Nadchodzi marynowana cukinia. Przygotowana w charakterystycznej mieszance przypraw, dosłownie wyrywa z kapci.

kurczak
11.05.2024 12:35 W końcu udało mi się zrobić kurczaka jak z KFC. Rodzina prosi o cały kubełek

Kurczaka jak z KFC teraz możesz zrobić w swojej kuchni. Wystarczy sięgnąć po ten przepis, przygotować ciasto, znakomitą marynatę i panierkę. Danie jak z popularnej sieci restauracji wkrótce zagości na twoim stole. 

Robert Makłowicz i grill
29.04.2024 18:41 Makłowicz zdradza sekret udanego grilla. Tego radzi unikać. „Nie dość, że niedobre, to jeszcze szkodliwe"

Autorytet kulinarny - Robert Makłowicz- zdradza sekret na udanego grilla. Radzi także, jakiego produktu należy unikać. Według niego jest szkodliwy, niesmaczny ale bardzo popularny wśród fanów grilla. Dowiedz się, czego nie dodawać do grillowanego mięsa oraz jakich błędów nie popełniać. 

karkówka na grillu
13.04.2024 15:19 To najlepsza marynata do karkówki z grilla. Używam jej od zawsze, każdy mnie prosi o przepis

Pogoda sprzyja, aby w tym roku sezon na grilla rozpocząć znacznie wcześniej. Dlatego poznaj ten przepis na marynatę, z którą karkówka z grilla będzie smakowała wybornie. Z nią zawsze się udaje i wszyscy są zadowoleni.

kalafior
22.03.2024 12:06 To mój ulubiony przepis na kalafiora. Jest tak pyszny, że mąż zawsze prosi o dwie dokładki

Zwykle przyrządzałam kalafior z bułką tartą. Jednak teraz zapiekam go w apetycznej marynacie.  Do tego wyraziste w smaku dodatki i danie wychodzi, że palce lizać. Smakuje tak dobrze, że w mgnieniu oka znika z talerzy.

szynka
09.03.2024 13:16 W tym roku na Wielkanoc podam taką szynkę. Ta marynata to prawdziwy hit

Na Wielkanoc podaj szynkę z tego przepisu. Smakuje rewelacyjnie dzięki marynacie. Sam zapach spowoduje, że goście oszaleją z zachwytu. Przepis na tę szynkę jest bardzo łatwy, a samo przygotowanie nie zajmie ci zbyt wiele czasu.

kurczak na obiad
18.01.2024 08:11 Biorę pałeczki kurczaka, obtaczam w marynacie i zapiekam. Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego

Kurczak na obiad jest zawsze dobrym pomysłem. Przyrządzam go w marynacie pełnej przypraw i zapiekam. Efekt naprawdę robi wrażenie. Polecam sposób na apetyczne pałeczki kurczaka, które będą smakowały całej rodzinie.