Marynata to rodzaj przetworów warzywnych lub owocowych, stosowanych w kuchniach całego świata w celu właściwego doprawienia niektórych potraw – przede wszystkim mięsa i ryb. Istnieje wiele rodzajów marynat i jeszcze więcej przepisów na marynaty, które stosować można w wielu rozmaitych okolicznościach.
Marynata powstaje na skutek połączenia określonych warzyw lub owoców z aromatycznymi przyprawami i kwaśną zalewą, którą najczęściej stanowi kwas octowy – stosuje się jednak również kwas cytrynowy, winny lub jabłkowy, w zależności od tego, jaką marynatę chcemy uzyskać. Jej maksymalna kwasowość może wynosić 2%, skąd też bierze się podział na trzy kategorie marynat: łagodne (od 0,5% do 0,8% kwasu octowego), kwaśne (między 0,8% a 1,2% kwasu octowego) oraz ostre (od 1,2% do 2% kwasu octowego). Większość marynat podlega procesowi pasteryzacji, z racji braku możliwości naturalnego utrwalenia przez brak wystarczającej ilości kwasów.
Marynaty możemy podzielić na kilka rodzajów. Najbardziej oczywistym będzie podział na marynaty warzywne, marynaty owocowe i marynaty grzybowe. Można je przygotowywać z rozmaitych owoców i warzyw, gdzie najczęściej wymienia się śliwki, wiśnie, gruszki, dynie czy ogórki. Za przyprawy służyć może liść laurowy, ziele angielskie, goździki, pieprz, sól, czosnek, imbir, cynamon, seler i wiele innych. Niektóre przepisy na marynatę uwzględniają także musztardę czy przecier pomidorowy, co dotyczy przede wszystkim marynaty do mięs.
Niemniej, taki podział nie określa wystarczająco precyzyjnie przeznaczenia określonej marynaty. Dla przykładu, jednoskładnikowe marynaty warzywne – takie jak pikle czy korniszony – lub marynaty grzybowe, przeznaczone są do samodzielnej konsumpcji, gdzie mogą one stanowić dodatek do obiadu czy przekąskę. Większość marynat ma jednak służyć za swoistą, wieloskładnikową przyprawę o konsystencji sosu, której nie spożywa się osobno, a dodaje na przykład do mięsa grillowanego.
Marynata do kurczaka na grilla jest chyba jedną z najczęściej przez Polaków przygotowywanych. Szczęśliwie, nie jest to rzecz przesadnie trudna. Jeden z bardziej popularnych przepisów zakłada wykorzystanie tylko kilku składników – jest to musztarda, oliwa z oliwek, kilka ząbków czosnku, cztery łyżki soku z cytryny, miód, papryka, sól i pieprz. Do tego należy dodać garść wybranych przez nas ziół, gdzie do polecanych zaliczymy rozmaryn, tymianek czy oregano.
Przygotowując marynatę do kurczaka wszystkie składniki należy po prostu dokładnie zetrzeć i wymieszać, w taki sposób, by marynata uzyskała jednolitą konsystencję – powinna być płynna, ale zarazem nieco kremowa.
Pokaż więcej
Kotlety schabowe to jedna z najpopularniejszych potraw w Polsce. Kluczowe w ich przygotowaniu jest oczywiście świeże mięso, ale również odpowiednio dobrane składniki. Do tego przepyszna panierka zrobiona z bułki tartej nie tylko podkreśla ich smak, ale również nadaje mi piękny, złoty kolor.
Karkówka to mięso, które jest częstym elementem kolacji w postaci grilla. Idealnie nadaje się na tego typu okazje i nie tylko. Najważniejsze jest to, aby ją dobrze zamarynować, a będzie świetnie smakować w każdej postaci.
Niektórzy nie wyobrażają sobie kanapek bez szynki, czy jakiegokolwiek dodatku mięsnego. Jednak sklepowe wędliny nie zawsze są dobrym wyborem, ze względu na to, jaki mają skład. Dlatego najlepiej przyrządzić swój własny dodatek na kanapkę. Przedstawiamy wam przepis na pyszny domowy baleron.
Kotlety schabowe to świetny tradycyjne polskie danie, które często gości na stołach w naszych domach. W połączeniu z ziemniakami i mizerią tworzą świetny zespół charakteryzujący się fantastycznym smakiem. Kluczowe jest nie tylko mięso czy panierka, ale również fantastyczna marynata. A my wiemy, co zrobić, aby taką uzyskać. Koniecznie musicie to sprawdzić.
Cebula urozmaica smak wielu dań. Jednak marynowana czerwona cebula to dopiero niebo w gębie. Z nią kanapki, burgery i surówki nie będą miały sobie równych. Przepis jest banalnie prosty i błyskawiczny.
Jak zrobić pyszny dodatek, który wzbogaci smak potraw grilla, a nawet zwykłych kanapek? Przyda się tu cebula, którą zamkniesz w słoiku i zalejesz marynatą pełną przypraw. Przepis przyda się w każdej kuchni.
Karp niebawem pojawi się na naszych wigilijnych stołach. Ta ryba ma wiele drobnych ości, co czasem zniechęca przed jej jedzeniem. Jednak dzięki pewnemu patentowi pozbędziemy się ich, a ryba zachwyci smakiem.
Kotlety schabowe są jednym z najbardziej lubianych dań w Polsce. Teraz dzięki tej marynacie, zachwycą każdego smakosza. Składniki marynaty sprawiają, że tak przyrządzone schabowe nie mają sobie równych. Nigdy takich nie jadłeś.
Dino kontynuuje korzystną ofertę dla klientów. W poniedziałek (18 listopada) nadal aktualne są promocje dla klientów uwielbianej w Polsce sieci. Należy się spieszyć, bo został tylko 1 dzień na skorzystanie z okazji. Czytaj dalej, a dowiesz się, co warto kupić, podczas obowiązywania obniżek.
Co zrobić ze schabu na obiad? Pierwsza myśl to kotlety schabowe. Jednak polecam przepis na doskonałe mięso w marynacie, które trafia potem do piekarnika. Pod pierzynką z sera żółtego zachwyca smakiem i rozpływa się w ustach. Taki obiad z powodzeniem starczy nawet na kilka dni.
Kotlety schabowe sprawiają, że niejednemu smakoszowi cieknie ślinka. Jednak, co zrobić, żeby były miękkie i rozpływały się w ustach? Jest na to sprawdzony sposób. Ten doskonale wpływa na mięso, z którego robimy schabowe.
Mięso wychodzi twarde i suche? Teraz możesz temu zapobiec. Wystarczy je odpowiednio zamarynować, a wyjdzie soczyste jak nigdy dotąd. Sposób jest prosty i co najważniejsze skuteczny.
Marzą Ci się kruche i smaczne schabowe? W takim razie sięgnij po popularny produkt. Być może masz go w swojej kuchni. Dzięki niemu kotlety schabowe wyjdą soczyste jak nigdy dotąd.
Borowiki marynowane od siostry Anastazji nie mają sobie równych. Wszystko przez dodatek, który trafia do zalewy. Dzięki niemu te leśne skarby w zalewie wyróżniają się wyjątkowym smakiem.
Przyzwyczajeni jesteśmy do jedzenia owoców. Jednak z liści nie robimy zwykle użytku w kuchni. Pora to zmienić, bo liście tych owoców mają wyjątkowe zastosowanie. Zjesz je ze smakiem.
Zależy nam, by kotlety schabowe były mięciutkie i soczyste. Zwykle mięso moczymy w mleku, jednak warto zmienić swoje przyzwyczajenia. Wybierz inny produkt, który nada schabowym niezwykłej delikatności. Takie kotlety zjesz z przyjemnością.
Z tych leśnych okazów można zrobić apetyczne kotlety, ale też zamknąć je w słoikach. W takim wydaniu będą smakować, że palce lizać. Marynowane grzyby są nie tylko pyszne, ale też wyjątkowo zdrowe. Przygotuj je i zajadaj się nimi również zimą.
Cukinia doskonale nadaje się do marynowania. Dzięki temu przepisowi przyrządzam cukinię w zalewie octowej z curry. Smakuje tak, że każdy, kto jej spróbuje, prosi o ten przepis.
Trudno wyobrazić sobie gotowanie bez cebuli. Przyrządzona z cytryną będzie pysznym dodatkiem do wielu dań. Polecam każdemu przepis na marynowaną cebulę, który wzbogaci smak mięs, przekąsek i sałatek.
Co zrobić, by kotlety schabowe wyszły pyszne jak nigdy dotąd? Zapomnij o wszystkich sposobach, które znałaś do tej pory. Koniecznie wypróbuj ten z przepisu poniżej, a do innych już nie wrócisz. Jest prostota i skuteczność może zaskoczyć.
W weekend chętnie grillujemy. Często na ruszt trafia karkówka. Jaka jest najlepsza marynata do karkówki? Poznaj na nią przepis. Wyjątkowy dodatek dziwi, ale też smakuje znakomicie.
Zróbcie miejsce, ogórki kiszone. Nadchodzi marynowana cukinia. Przygotowana w charakterystycznej mieszance przypraw, dosłownie wyrywa z kapci.
Kurczaka jak z KFC teraz możesz zrobić w swojej kuchni. Wystarczy sięgnąć po ten przepis, przygotować ciasto, znakomitą marynatę i panierkę. Danie jak z popularnej sieci restauracji wkrótce zagości na twoim stole.
Autorytet kulinarny - Robert Makłowicz- zdradza sekret na udanego grilla. Radzi także, jakiego produktu należy unikać. Według niego jest szkodliwy, niesmaczny ale bardzo popularny wśród fanów grilla. Dowiedz się, czego nie dodawać do grillowanego mięsa oraz jakich błędów nie popełniać.
Pogoda sprzyja, aby w tym roku sezon na grilla rozpocząć znacznie wcześniej. Dlatego poznaj ten przepis na marynatę, z którą karkówka z grilla będzie smakowała wybornie. Z nią zawsze się udaje i wszyscy są zadowoleni.
Zwykle przyrządzałam kalafior z bułką tartą. Jednak teraz zapiekam go w apetycznej marynacie. Do tego wyraziste w smaku dodatki i danie wychodzi, że palce lizać. Smakuje tak dobrze, że w mgnieniu oka znika z talerzy.
Na Wielkanoc podaj szynkę z tego przepisu. Smakuje rewelacyjnie dzięki marynacie. Sam zapach spowoduje, że goście oszaleją z zachwytu. Przepis na tę szynkę jest bardzo łatwy, a samo przygotowanie nie zajmie ci zbyt wiele czasu.
Kurczak na obiad jest zawsze dobrym pomysłem. Przyrządzam go w marynacie pełnej przypraw i zapiekam. Efekt naprawdę robi wrażenie. Polecam sposób na apetyczne pałeczki kurczaka, które będą smakowały całej rodzinie.