Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Bije na głowę zwykły twaróg, a Polacy go pomijają. Ten ser to skarbnica witamin
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 13.08.2024 19:36

Bije na głowę zwykły twaróg, a Polacy go pomijają. Ten ser to skarbnica witamin

ricotta
Fot. Canva/tanukiphoto

Tradycyjny twaróg jest dobry, jednak mało kto wie, o istnieniu lepszego sera. Włoski produkt ma o wiele lepszy skład, bogaty jest w witaminy oraz cenne składniki odżywcze. Przeczytaj artykuł, a dowiesz się, co to za ser, a w dodatku poznasz jego wszelkie właściwości.

Włoski ser lepszy niż polski twaróg

Sery są produktami, które koniecznie trzeba włączyć do swojej diety. I nie tylko o te żółte, ale też inne. W Polsce dużą popularnością cieszy się twaróg, który jest smaczny i z którego wiele można przygotować, ale ma on całkiem sporą konkurencję.

Jest nią pochodząca z Włoch ricotta. Ser lekki, delikatny i podobnie jak rodzimy twaróg bardzo uniwersalny. Może być zarówno dodatkiem dań słonych, jak i słodkich. Najważniejszy jest jednak jego skład. O zaletach i o tym, do czego go wykorzystasz, dowiesz się więcej za chwilę.

makaron z ricottą.jpg
Fot. Canva/FoodStock
Posiekaj na desce, dodaj serek topiony i cebulę. Rodzina będzie prosić o tę zupę codziennie

Ricotta - właściwości

Choć ricotta zawiera sporo tłuszczu, bo w składzie znajduje się go od 20 do 30%, jest to jeden ze zdrowszych serów. Wszystko za sprawą witamin, których jest naprawdę sporo. W ricotcie występują te z grupy A, D, E, K oraz B. Oprócz witamin w serze znajdziemy równie wiele pierwiastków, na przykład wapń, żelazo, fosfor, magnez, i selen. Ten ostatni odpowiada za poprawną pracę tarczycy i wspomagają budowanie odporności.

Jeżeli masz braki, którejś z wymienionych witamin lub pierwiastka, koniecznie włącz ser do swojej diety. Warto dodać go również wtedy, kiedy chcesz poprawić funkcjonowanie organizmu. A o tym, w jakiej formie będzie smakował najlepiej, dowiesz się za chwilę.

Jak podawać ricottę?

Ricotta oprócz tego, że jest bogata w witaminy i można podać ją zarówno na słodko, jak i na słono, ma także tę zaletę, że smakuje na zimno, jak i na ciepło. W wersji na zimno doskonale sprawdzi się w sałatkach z sałaty i innych świeżych warzyw. 

Ser odnajdzie się w ciepłych daniach, choćby w połączeniu z makaronem i sosem szpinakowym. Dzięki ricotcie przygotujesz również zachwycające danie z ciasta francuskiego i łososia. Co ciekawe sernik przygotowany z tego sera będzie lekki i zupełnie inny w smaku. Dostępna jest cała masa przepisów, więc znajdź ten idealny dla siebie i przygotuj z niego pyszne danie z ricottą. Szczególnie że ser dostępny jest w każdym markecie.

sernik.jpg
Fot. Canva/nata_vkusidey