Smakosze.pl Przepisy Łatwy sposób na bajecznie puszyste kotlety mielone
senatorek, Getty Images

Łatwy sposób na bajecznie puszyste kotlety mielone

10 czerwca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kotlety mielone możemy przygotowywać na wiele sposobów. Każda pani domu posiada własną, niezawodną recepturę. Niżej zdradzamy recepturę na mielone z musztardą - dzięki niej, smak mięsa jest intensywniejszy, a faktura kotletów delikatna jak chmurka.

Kotlety mielone to jedno z naszych ulubionych polskich dań. Kochamy przygotowywać je z aromatyczną mizerią oraz tłuczonymi ziemniakami, posypanymi świeżym koperkiem. Do tego wystarczy szklanka domowego kompotu i mamy przed sobą prawdziwą ucztę. Aby przygotować je w najlepszy możliwy sposób, wystarczy dodać do mięsnej masy odrobinę musztardy. Jej właściwości pozwalają wzmocnić smak mięsa i innych składników, co przekłada się na większą przyjemność z jedzenia.

Kotlety mielone z musztardą

Najważniejszym elementem kotletów mielonych jest bez wątpienia mięso. Nie wolno na nim oszczędzać, gdyż w innym wypadku całe danie nie będzie dobrze smakować. Mięso musi być świeże, a także powinno posiadać odpowiednią proporcję tłuszczu do mięsa.

Dodatek musztardy dodaje odrobinę pikantności i kwasowości do mięsnej masy. Co ważne, musztarda zmiękcza mięso i zmienia jego strukturę, dzięki czemu kotlety wychodzą delikatne, puszyste i wyjątkowo miękkie.

Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, jak wyglądała jedna z najgorszych rewolucji, przeprowadzonych przez Magdę Gessler. Ten tekst poświęcony został przepisowi na smażoną rybę w bardzo delikatnym i puszystym cieście, do której wręcz idealnie pasują domowe frytki.

Przepis na kotlety mielone z musztardą

Składniki:

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • 2 łyżki musztardy sarepskiej

  • 2 łyżki śmietany

  • 1 jajko

  • bułka tarta

  • sól

  • 0.5 kg mięsa mielonego

  • 1 cebula

Zacznij od włożenia mięsa do dużej miski. Wbij do niego jajko, dodaj musztardę, śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki. Przeciśnij czosnek przez praskę i wsyp bułkę tartą. Dopraw świeżo mielonym pieprzem oraz solą.

Zacznij wyrabiać masę. Mieszaj całość do momentu, aż wszystkie składniki równomiernie się połączą i stworzą jednolitą masę. Następnie zacznij formować kotlety, zawczasu mocząc dłonie w wodzie - dzięki temu mięso nie będzie się przyklejać.

Gdy będziesz mieć uformowane kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu . Gdy staną się chrupiące i złociste z stron, możesz zdjąć je z ognia i wyłożyć na ręcznik kuchenny, aby obciekły z tłuszczu. Smacznego.

Projekt bez tytułu - 2021-06-10T112306.558
Kotlety mielone

Źródło: Tatiana Volgutova, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy