Łazanki zapiekane z kapustą i grzybami. Proste, szybkie, smakują każdego dnia
Łazanki z kapustą są kultowym daniem. Jednak mało kto wie, że makaron z pysznymi dodatkami można zapiec. Prosta czynność sprawi, że potrawa będzie miała pełniejszy smak. Podduś więc kapustę z grzybami, wymieszaj z makaronem i wstaw do piekarnika. W ten sposób przygotujesz prosty obiad, a nawet świąteczną potrawę.
Łazanki zapiekane z dodatkiem kapusty kiszonej i surowej oraz grzybami i kminkiem są prostym daniem, które wychodzi za każdym razem. Makaron z piekarnika z aromatyczną mieszanką smakuje fantastycznie i jest doskonałym pomysłem na szybki i pożywny obiad dla całej rodziny.
Do przygotowania łazanek zapiekanych wykorzystuję kapustę białą i kiszoną. Kiszonka doskonale wzmacnia smak całej potrawy. Kapustę łączę z suszonymi grzybami przesmażonymi z cebulą. Dodaję również solidną porcję kminku. Ugotowane łazanki mieszam z dodatkami i zapiekam w piekarniku. To najsmaczniejsza wersja kultowej potrawy.
Dzień przed przyrządzaniem łazanek zapiekanych moczę suszone grzyby, żeby zdążyły zmięknąć. Wodę po moczeniu przelewam do pojemnika na lód, w ten sposób otrzymuję naturalne kostki smakowe, które wykorzystuję do wzmocnienia smaku zup, sosów i potraw mięsnych.
Przepis na łazanki zapiekane z kapustą i suszonymi grzybami
Składniki:
-
30 dag makaronu łazanki
-
50 dag kapusty białej
-
50 dag kiszonej kapusty
-
1 duża cebula
-
2 liście laurowe
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
20 g suszonych grzybów
-
łyżka masła klarowanego
-
sól, pieprz
-
kminek do smaku
Jak przyrządzić łazanki zapiekane z kapustą? Są w sam raz na obiad
Suszone grzyby opłucz, zalej wodą i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, żeby zmiękły. Następnego dnia pokrój bardzo drobno grzyby i gotuj przez 30 minut od momentu wrzenia wody, odcedź.
Kapustę białą i kiszoną drobno poszatkuj i włóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie. Zalej wodą, wsyp łyżeczkę soli i gotuj na małym ogniu do miękkości. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij ją na maśle, następnie dodaj grzyby i smaż chwilę.
Kapustę odcedź, wyjmij liście laurowe, ziele angielskie i przełóż do większego garnka. Dodaj podsmażoną cebulę z grzybami i smaż chwilę, całość dopraw do smaku solą, pieprzem, kminkiem.
Ugotuj makaron łazanki według instrukcji na opakowaniu. Łazanki wymieszaj z kapustą i przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz 20-30 minut.
Pomysł na równie smaczny obiad? Przygotuj jarskie krokiety z kaszy gryczanej oraz gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym . Cała rodzina będzie zachwyca.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Znudziła Ci się jajecznica? Z jajek zrobisz też rewelacyjną pastę do chleba
-
Jedwabiście kremowy sos grzybowy. Wielki przysmak z darów lasu
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama