Gołąbki bez zawijania. W sam raz na rodzinny obiad na Wszystkich Świętych
Gołąbki bez zawijania są doskonałym pomysłem na rodzinny obiad. Gołąbki są proste w przygotowaniu i o wiele szybsze od tradycyjnego dania. Gołąbki obsmażamy na oleju i zapiekamy w aromatycznym sosie pomidorowym, nikt im się nie oprze.
Gołąbki bez zawijania to danie, które przygotujemy również na święta i większe uroczystości, kiedy będziemy gotować obiad nie tylko dla najbliższych. Gołąbki nie są czasochłonne, nie musimy parzyć kapusty i zawijać w nią farszu. Gołąbków nie dusimy, a obsmażamy i pieczemy w piekarniku.
Do gołąbków bez zawijania gorąco polecam domowy sos pomidorowy gotowany na naturalnym wywarze warzywnym lub rosołu z poprzedniego obiadu. Zrezygnujmy z gotowania sosu na kostkach rosołowych, ponieważ nie będzie już tak smaczny, kostki to sama sól i konserwanty.
Gołąbki bez zawijania muszą być przygotowane z mięsa najwyższej jakości. Do potraw tego typu polecam łopatkę lub szynkę wieprzową, które mają przerosty tłuszczu, tłuszcz jest nośnikiem smaku, z chudego mięsa nie zrobimy najlepszych gołąbków.
Prosty przepis na gołąbki bez zawijania z piekarnika
Składniki:
800 g mięsa mielonego wieprzowego, najlepiej z łopatki lub z szynki
pół główki kapusty
woreczek ryżu białego
duża cebula
2 ząbki czosnku
duże jajko
mąka pszenna
łyżeczka soli
łyżeczka mielonego pieprzu
łyżeczka suszonego majeranku
łyżka masła
olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
Składniki na sos:
4- 5 szklanek wywaru warzywnego lub rosołu
puszka pomidorów krojonych
koncentrat pomidorowy do smaku
cukier, sól, pieprz
suszone oregano
pół pęczka natki pietruszki
śmietana 18% do zup i sosów do zabielenia
Jak zrobić gołąbki bez zawijania? Pieczone gołąbki nie mają sobie równych
Mięso włóż do większej miski, wlej 3 łyżki zimnej wody i wyrabiaj ręcznie przez chwilę, odstaw. Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu, poszatkuj drobno kapustę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj czosnek i smaż chwilę, odcedź z wody ugotowany ryż. Kapustę, cebulę z czosnkiem i ryż przełóż do miski z mięsem, wyrabiaj przez chwilę, następnie wbij jajko, wsyp sól, pieprz, majeranek i ponownie całość wymieszaj.
Z przygotowanej masy uformuj nieduże kulki, oprósz je mąką i obsmaż na rozgrzanym oleju, następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Przygotuj sos: bulion wlej do garnka i zagotuj, dodaj pomidory w puszcze, 2 łyżki koncentratu, posiekaną natkę pietruszki, oregano, cukier i gotuj około 15 minut.
Wywar dopraw do smaku solą, pieprzem, w razie potrzeby dodaj więcej koncentratu i cukru, jeśli sos jest cierpki. Sos zabiel śmietaną i wlej do naczynia z gołąbkami. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około 30 minut.
Pomysł na równie szybki i smaczny obiad? Bitki wołowe w aromatycznym sosie i kotlety mielone po kaszubsku, dania posmakują wszystkim domownikom.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Marynowana dynia z przyprawami korzennymi. Smakołyk, który detronizuje inne przetwory
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama