Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jarskie krokiety z kaszy gryczanej bez zawijania. W sam raz na obiad
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 02.11.2022 12:46

Jarskie krokiety z kaszy gryczanej bez zawijania. W sam raz na obiad

Jarskie krokiety z kaszy gryczanej bez zawijania. Szybko i smacznie
canva/ JAYMID

Krokiety z kaszy gryczanej są pomysłem na pyszny i pożywny obiad, bez ciasta naleśnikowego, bez zawijania i bez grama mięsa. Do krokietów potrzebujemy świeżych lub mrożonych grzybów, żółtego sera, cebuli i kilku podstawowych składników.

Zwykle krokiety przygotowujemy z kapustą lub mięsem. Farsz zawijamy w upieczone, wytrawne naleśniki, obtaczamy w jajkach, bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Krokiety z kaszy gryczanej to krokiety, które przygotujemy o wiele szybciej, a ich smak zachwyci całą rodzinę.

Do krokietów z kaszy gryczanej wykorzystajmy świeże lub mrożone grzyby leśne. Mrożonkę wyjmijmy wcześniej z zamrażalnika, żeby rozmroziła się w temperaturze pokojowej. Do przygotowania krokietów możemy ewentualnie wykorzystać pieczarki, jednak wtedy danie nie będzie tak aromatyczne.

Grzyby do krokietów z kaszy gryczanej nie przesmażamy od razu z cebulą i czosnkiem. Na początku gotujemy je w całości, dopiero później siekamy i chwilę obsmażamy. Nie wylewamy wody z grzybów- w tej samej wodzie ugotujemy kaszę.

Krokiety z kaszy gryczanej bez zawijania. W sam raz na szybki obiad

Składniki:

  • 300 g kaszy gryczanej

  • 200 g leśnych grzybów świeżych lub mrożonych

  • 3 łyżki startego sera żółtego

  • mała, czerwona cebula

  • ząbek czosnku

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 2 jajka

  • masło

  • bułka tarta do panierowania

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić krokiety bez zawijania z kaszą i suszonymi grzybami? Krokiety zachwycają smakiem

Grzyby umyj, włóż w całości do garnka, zalej wodą i gotuj 30 minut, następnie odcedź i drobno posiekaj. Kaszę wsyp do gęstego sita i przepłucz pod zimną, bieżącą wodą, następnie włóż do garnka, wlej wodę i wodę z gotowania grzybów w proporcji 1 miarka kaszy i 2 miarki wody.

Do garnka dodaj łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu i łyżeczkę masła, gotuj na małym ogniu do miękkości. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj czosnek i smaż chwilę.

Na patelnię dodaj posiekane grzyby, posiekaną natkę pietruszki, całość oprósz solą, pieprzem i przemieszaj, odstaw. Ugotowaną, przestudzoną kaszę włóż do większej miski, dodaj potrawkę z cebuli i grzybów, żółty ser i dokładnie wymieszaj. Masę dopraw do smaku solą, pieprzem, natką pietruszki.

Z przygotowanej masy uformuj krokiety, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Krokiety możesz podać bez żadnych dodatków, możesz ugotować do nich domowy barszcz czerwony, sos pomidorowy lub aromatyczny sos grzybowy, smacznego.

krokiety z kaszy gryczanej
canva/Juan Moyano

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: