Jarskie krokiety z kaszy gryczanej bez zawijania. W sam raz na obiad
Krokiety z kaszy gryczanej są pomysłem na pyszny i pożywny obiad, bez ciasta naleśnikowego, bez zawijania i bez grama mięsa. Do krokietów potrzebujemy świeżych lub mrożonych grzybów, żółtego sera, cebuli i kilku podstawowych składników.
Zwykle krokiety przygotowujemy z kapustą lub mięsem. Farsz zawijamy w upieczone, wytrawne naleśniki, obtaczamy w jajkach, bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Krokiety z kaszy gryczanej to krokiety, które przygotujemy o wiele szybciej, a ich smak zachwyci całą rodzinę.
Do krokietów z kaszy gryczanej wykorzystajmy świeże lub mrożone grzyby leśne. Mrożonkę wyjmijmy wcześniej z zamrażalnika, żeby rozmroziła się w temperaturze pokojowej. Do przygotowania krokietów możemy ewentualnie wykorzystać pieczarki, jednak wtedy danie nie będzie tak aromatyczne.
Grzyby do krokietów z kaszy gryczanej nie przesmażamy od razu z cebulą i czosnkiem. Na początku gotujemy je w całości, dopiero później siekamy i chwilę obsmażamy. Nie wylewamy wody z grzybów- w tej samej wodzie ugotujemy kaszę.
Krokiety z kaszy gryczanej bez zawijania. W sam raz na szybki obiad
Składniki:
300 g kaszy gryczanej
200 g leśnych grzybów świeżych lub mrożonych
3 łyżki startego sera żółtego
mała, czerwona cebula
ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 jajka
masło
bułka tarta do panierowania
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić krokiety bez zawijania z kaszą i suszonymi grzybami? Krokiety zachwycają smakiem
Grzyby umyj, włóż w całości do garnka, zalej wodą i gotuj 30 minut, następnie odcedź i drobno posiekaj. Kaszę wsyp do gęstego sita i przepłucz pod zimną, bieżącą wodą, następnie włóż do garnka, wlej wodę i wodę z gotowania grzybów w proporcji 1 miarka kaszy i 2 miarki wody.
Do garnka dodaj łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu i łyżeczkę masła, gotuj na małym ogniu do miękkości. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj czosnek i smaż chwilę.
Na patelnię dodaj posiekane grzyby, posiekaną natkę pietruszki, całość oprósz solą, pieprzem i przemieszaj, odstaw. Ugotowaną, przestudzoną kaszę włóż do większej miski, dodaj potrawkę z cebuli i grzybów, żółty ser i dokładnie wymieszaj. Masę dopraw do smaku solą, pieprzem, natką pietruszki.
Z przygotowanej masy uformuj krokiety, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Krokiety możesz podać bez żadnych dodatków, możesz ugotować do nich domowy barszcz czerwony, sos pomidorowy lub aromatyczny sos grzybowy, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wcale nie poranek. Podano, kiedy najlepiej pić kawę, zaskoczenie gwarantowane
Błyskawiczna zapiekanka ziemniaczana. Z zaledwie kilku składników wyczarujesz smakowity obiad
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama