Znudziła Ci się jajecznica? Z jajek zrobisz też rewelacyjną pastę do chleba
Jajka są popularnym i smacznym produktem, który z chęcią spożywamy na śniadanie. Najczęściej je gotujemy, robimy z nich jajecznicę lub omlet. Jednak z ugotowanych jajek z łatwością przygotujesz też pyszną pastę jajeczną do pieczywa. A dzięki dodatkowi oleju lnianego taka pasta będzie również niezwykle zdrowa.
Olej lniany do pasty jajecznej nie jest obowiązkowy, jednak warto go dodać. Ma on silne działanie oczyszczające, a także wspomaga pracę naszego mózgu i zapobiega przewlekłym stanom zapalnym. Z pewnością warto zainwestować w buteleczkę tego specyfiku.
Przepis na zdrową i pyszną pastę jajeczną
Składniki:
6 jaj
pęczek szczypiorku
2-3 łyżki majonezu
odrobina chrzanu do smaku
sól i pieprz
2 łyżki oleju lnianego (opcjonalnie)
Smaczna i pożywna pasta jajeczna krok po kroku
Przygotuj sos do pasty jajecznej. W tym celu do osobnego dużego naczynia dodaj majonez, chrzan oraz olej lniany. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
Jajka do pasty jajecznej ugotuj na twardo, przestudź, obierz i posiekaj. Szczypiorek opłucz i drobno posiekaj. Oba składniki włóż do naczynia z sosem i całość dokładnie wymieszaj.
Pastę możesz podawać od razu lub odstawić do lodówki na kilkanaście minut, żeby poszczególne smaki dobrze się przegryzły. Ten specjał idealnie sprawdzi się na co dzień i od święta. Do kanapek równie dobrze sprawdzi się pasta z ogórków kiszonych. Wielozadaniową i aromatyczną pastę z pieczonego czosnku znajdziesz w tym przepisie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Sztuka mięsa w sosie chrzanowym. Przypominamy popularny specjał sprzed lat
Kultowy jabłecznik od Ewy Wachowicz. Idealne ciasto na jesień
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama