Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Znudziła Ci się jajecznica? Z jajek zrobisz też rewelacyjną pastę do chleba
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 07.11.2022 07:55

Znudziła Ci się jajecznica? Z jajek zrobisz też rewelacyjną pastę do chleba

pasta jajeczna
Canva / wideonet

Jajka są popularnym i smacznym produktem, który z chęcią spożywamy na śniadanie. Najczęściej je gotujemy, robimy z nich jajecznicę lub omlet. Jednak z ugotowanych jajek z łatwością przygotujesz też pyszną pastę jajeczną do pieczywa. A dzięki dodatkowi oleju lnianego taka pasta będzie również niezwykle zdrowa.

Olej lniany do pasty jajecznej nie jest obowiązkowy, jednak warto go dodać.  Ma on silne działanie oczyszczające, a także wspomaga pracę naszego mózgu i zapobiega przewlekłym stanom zapalnym. Z pewnością warto zainwestować w buteleczkę tego specyfiku.

Przepis na zdrową i pyszną pastę jajeczną

Składniki:

  • 6 jaj

  • pęczek szczypiorku

  • 2-3 łyżki majonezu

  • odrobina chrzanu do smaku

  • sól i pieprz

  • 2 łyżki oleju lnianego (opcjonalnie)

Smaczna i pożywna pasta jajeczna krok po kroku

Przygotuj sos do pasty jajecznej. W tym celu do osobnego dużego naczynia dodaj majonez, chrzan oraz olej lniany. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.

Jajka do pasty jajecznej ugotuj na twardo, przestudź, obierz i posiekaj. Szczypiorek opłucz i drobno posiekaj. Oba składniki włóż do naczynia z sosem i całość dokładnie wymieszaj.

Pastę możesz podawać od razu lub odstawić do lodówki na kilkanaście minut, żeby poszczególne smaki dobrze się przegryzły. Ten specjał idealnie sprawdzi się na co dzień i od święta. Do kanapek równie dobrze sprawdzi się pasta z ogórków kiszonych. Wielozadaniową i aromatyczną pastę z pieczonego czosnku znajdziesz w tym przepisie.

olej lniany
olej lniany

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Jajka pieprz sól