Smakosze.pl Porady Makłowicz uważa, że Polacy źle robią leczo. Ma 1 radę
Piotr Krzeslak, Getty Images, TRICOLORS/East News

Makłowicz uważa, że Polacy źle robią leczo. Ma 1 radę

3 stycznia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Leczo jadamy praktycznie o każdej porze roku. W sezonie na świeże warzywa uwielbiamy dodawać do niego kabaczka czy świeże pomidory. Zimą i jesienią wykorzystujemy często produkty puszkowane, ponieważ nie mamy dostępu do świeżych warzyw.

Makłowicz twierdzi jednak, że popularne w Polsce leczo nie przypomina jego węgierskiego oryginału. W edług niego Polacy dodają zbyt dużo składników, co zmienia tą potrawę w ratatouille, która choć pokrewna, jest zupełnie inna.

Leczo to sztuka umiaru

Łatwo jest dodać wszystko jak leci, a potem zajadać się sycącym, choć smakującym mdło daniem. Miks wszystkich warzyw i mięs z lodówki jest tak przesycony smakami, że ciężko, podczas jedzenia, skupić się na przynajmniej jednym z nich. Rozwiązaniem tego jest umiar podczas gotowania.

U nas bardzo często leczem nazywane jest to, co z leczem węgierskim nie ma wiele wspólnego. (…) - według Makłowicza leczo to połączenie cebuli i papryki, którą określa w następujący sposób - To podłużna, żółta albo zielona węgierska papryka - wyjawia Makłowicz na swoim kanale YouTube.

Dodatkowo do wyżej wymienionych składników można dodać również pomidory, cebulę, czosnek oraz paprykę w proszku. Aby te produkty można było smażyć, konieczny jest tłuszcz. Albo olej, albo smalec, albo wytopiony smalec z wędzonej słoniny. Coraz częściej to jest olej - mówi Makłowicz.

Wszystkie inne produkty, może poza kiełbasą, sprawiają, że leczo przestaje być węgierską potrawą, lecz zamienia się w wyżej wymienione ratatouille, czyli jarski gulasz warzywny wywodzących się z regionu Nicei.

Makłowicz tłumaczy, że do leczo nie powinniśmy dodawać cukinii i kabaczka, bo prędzej stworzymy francuski gulasz ratatouille niż węgierskie aromatyczne leczo. W tym przypadku mniej, znaczy więcej.

Polacy mają bowiem tendencję do "przedobrzania" i dodawania większej ilości składników niż to konieczne. Dlatego niekiedy trudno odnaleźć w naszych interpretacjach autentyczne smaki, które de facto sprawy, że dana potrawa jest tak popularna.

Do leczo można dodać również kiełbasę, choć, jak sam mistrz kuchni przyznaje, węgierska wędlina przeznaczona specjalnie do leczo nie jest zbyt smaczna. Za to polska, dobrze uwędzona i doprawiona, sprawdza się idealnie.

Sam Makłowicz za węgierską kiełbasą nie przepada i zdecydowanie poleca nasze rodzime przysmaki . A w jaki sposób wy gotujecie swoje leczo i co do niego dodajecie? Pochwalcie się swoimi ulubionymi przepisami i poradami na naszym Facebooku.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: podroze.onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy