Leczo z cukinii z mięsem mielonym
Leczo z cukinii z mięsem mielonym - zaskakująco smaczna alternetywa
Leczo to prawdziwy przysmak lata, ale tym razem zamiast kiełbasy, dodajemy podsmażone mielone mięso wieprzowe lub z indyka. Jednogarnkowe danie sprawdzi się świetnie jako obiad bądź kolacja. Dodanie mięsa mielonego sprawia, że potrawa jest bardzo sycąca i smaczna. To również dobry pomysł, aby zaskoczyć swoich gości.
Skąd pochodzi leczo?
Historia leczo ma początek w północnych Węgrzech. Pierwotnie zarezerwowane było tylko dla ludzi z wyższej sfery, ponieważ i pomidory i papryka były słabo dostępne, a co za tym idzie - drogie. Obecnie składniki te możemy znaleźć niemal wszędzie, a z przepisu korzystają nie tylko mieszkańcy Węgrzech, ale niemal całego świata. Oryginalnie był to gulasz warzywny w wersji wegetariańskiej w sosie pomidorowym, przyprawiony dużą ilością sproszkowanej papryki. Leczo z kiełbasą, kurczakiem, cukinią czy pieczarkami to wersję stworzone w innych krajach. W Polsce najpopularniejsza jest wersja z kiełbasą, ale dziś podpowiemy Wam jak stworzyć leczo w całkiem nowej odsłonie, czyli z cukinią i mięsem mielonym.
Sezon na leczo
Sezon na leczo rozpoczyna się późną wiosną, kiedy papryka i cukinia są najtańsze i najsmaczniejsze. Wybierając się na zakupy warto zwrócić uwagę na wygląd cukinii. Warzywo to ma podłużny kształt i może osiągnąć nawet 40 cm długości. Najsmaczniejsza i najbardziej delikatna w smaku będzie młoda cukinia, 15-20- centymetrowa. Mało osób wie, że oprócz cukinii o ciemnozielonej barwie, istnieją też odmiany żółte lub pasiaste. Przy wyborze warto pamiętać też o zasadzie - im cięższa, tym lepsza.
Leczo z cukinii z mięsem mielonym - przepis
Składniki:
400 g mielonego mięsa (na przykład łopatki wieprzowej, szynki lub indyka)2 łyżki oliwy extra virgin1 cebula2 papryki czerwone1 papryka zielona2 cukinie1 łyżeczka słodkiej papryki w proszkupół łyżeczki ostrej papryki w proszku500 gramów świeżych pomidorów malinowych lub 1 puszka pomidorówgarść pestek słonecznikasól, pieprz, świeże zioła: garść listków bazylii, 1 łyżka estragonu, łyżeczka tymianku
PRZYGOTOWANIE
Na wysmarowanej oliwą z oliwek głębokiej i dużej patelni lub garnku podsmażamy mielone mięso. Doprawiamy solą i pieprzem.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do podsmażonego mięsa i dalej razem smażymy, aż cebula będzie szklista. Od czasu do czasu mieszamy.
PAprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cukinię obieramy, usuwamy nasiona i również kroimy w kostkę. Możemy użyć zarówno zielonej jak i żółtej cukinii. Zarówno paprykę jak i cukinię dodajemy na patelnię / do garnka z mięsem i cebulą. Całość smażymy około 10 minut, regularnie mieszając. W międzyczasie dodajemy świeżo zmielony pieprz, słodką oraz ostrą paprykę w proszku.
Pomidory parzymy wrzątkiem, kroimy na ćwiartki usuwając gniazda nasienne i sok. Miąższ kroimy w kostkę i dodajemy do naczynia z warzywami i mięsem. Gotujemy przez 5 około minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy pestki słonecznika oraz zioła: garść listków bazylii, łyżkę estragonu i łyżeczkę tymianku.
Podajemy ze świeżym pieczywem i koperkiem.