Leczo z cukinii z mięsem mielonym
pixabay.com

Leczo z cukinii z mięsem mielonym

Leczo to danie jednogarnkowe, które przygotowuje się bardzo łatwo. Podstawą są oczywiście warzywa, w tym papryka i cebula. Najpopularniejsze jest leczo z kiełbasą. Dziś jednak pokażę Wam jak zrobić leczo z mięsem mielonym z szynki lub indyka. Zdaniem wielu to właśnie leczo w takiej wersji jest najlepsze! 

Leczo z cukinii z mięsem mielonym - zaskakująco smaczna alternetywa

Leczo to prawdziwy przysmak lata, ale tym razem zamiast kiełbasy, dodajemy podsmażone mielone mięso wieprzowe lub z indyka. Jednogarnkowe danie sprawdzi się świetnie jako obiad bądź kolacja. Dodanie mięsa mielonego sprawia, że potrawa jest bardzo sycąca i smaczna. To również dobry pomysł, aby zaskoczyć swoich gości.

Skąd pochodzi leczo?

Historia leczo ma początek w północnych Węgrzech. Pierwotnie zarezerwowane było tylko dla ludzi z wyższej sfery, ponieważ i pomidory i papryka były słabo dostępne, a co za tym idzie - drogie. Obecnie składniki te możemy znaleźć niemal wszędzie, a z przepisu korzystają nie tylko mieszkańcy Węgrzech, ale niemal całego świata. Oryginalnie był to gulasz warzywny w wersji wegetariańskiej w sosie pomidorowym, przyprawiony dużą ilością sproszkowanej papryki. Leczo z kiełbasą, kurczakiem, cukinią czy pieczarkami to wersję stworzone w innych krajach. W Polsce najpopularniejsza jest wersja z kiełbasą, ale dziś podpowiemy Wam jak stworzyć leczo w całkiem nowej odsłonie, czyli z cukinią i mięsem mielonym.

Sezon na leczo

Sezon na leczo rozpoczyna się późną wiosną, kiedy papryka i cukinia są najtańsze i najsmaczniejsze. Wybierając się na zakupy warto zwrócić uwagę na wygląd cukinii. Warzywo to ma podłużny kształt i może osiągnąć nawet 40 cm długości. Najsmaczniejsza i najbardziej delikatna w smaku będzie młoda cukinia, 15-20- centymetrowa. Mało osób wie, że oprócz cukinii o ciemnozielonej barwie, istnieją też odmiany żółte lub pasiaste. Przy wyborze warto pamiętać też o zasadzie - im cięższa, tym lepsza.

Leczo z cukinii z mięsem mielonym - przepis

Składniki:

400 g mielonego mięsa (na przykład łopatki wieprzowej, szynki lub indyka)
2 łyżki oliwy extra virgin
1 cebula
2 papryki czerwone
1 papryka zielona
2 cukinie
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
500 gramów świeżych pomidorów malinowych lub 1 puszka pomidorów
garść pestek słonecznika
sól, pieprz, świeże zioła: garść listków bazylii, 1 łyżka estragonu, łyżeczka tymianku

PRZYGOTOWANIE


Na wysmarowanej oliwą z oliwek głębokiej i dużej patelni lub garnku podsmażamy mielone mięso. Doprawiamy solą i pieprzem.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do podsmażonego mięsa i dalej razem smażymy, aż cebula będzie szklista. Od czasu do czasu mieszamy.

PAprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cukinię obieramy, usuwamy nasiona i również kroimy w kostkę. Możemy użyć zarówno zielonej jak i żółtej cukinii. Zarówno paprykę jak i cukinię dodajemy na patelnię / do garnka z mięsem i cebulą. Całość smażymy około 10 minut, regularnie mieszając. W międzyczasie dodajemy świeżo zmielony pieprz, słodką oraz ostrą paprykę w proszku.

Pomidory parzymy wrzątkiem, kroimy na ćwiartki usuwając gniazda nasienne i sok. Miąższ kroimy w kostkę i dodajemy do naczynia z warzywami i mięsem. Gotujemy przez 5 około minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy pestki słonecznika oraz zioła: garść listków bazylii, łyżkę estragonu i łyżeczkę tymianku.

Podajemy ze świeżym pieczywem i koperkiem.

Leczo z cukinii z mięsem mielonym - propozycja podania

Tradycyjnie leczo serwuje się je na głębokim talerzu z dodatkiem pieczywo albo węgierskiego langosza. Można też podać je, podobnie jak żurek, w wydrążonym bochenku chleba. Leczo możemy też spożywać z dodatkiem ryżu lub ziemniaków. Mniej klasyczne dodatki, ale równie smaczne, to placki ziemniaczane lub puree z kalafiora

Leczo z cukinii z mięsem mielonym - przechowywanie

Gotowe leczo można wstawić do lodówki dopiero po jego ostudzeniu. Najlepiej podgrzewać go potem porcjami, aby zachować jego walory smakowe i nie rozgotować papryki. Leczo można przechowywać w lodówce do trzech dni. Jeśli jednak chcemy zrobić za jednym razem większą ilość sprawdzi się tu wekowanie. Leczo wystarczy w tym celu przełożyć do czystych, wyparzonych słoików i pasteryzować przez około 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 130 stopni Celsjusza. Innym sposobem na przedłużenie jego żywotności jest podzielenie go na porcje i wstawienie do zamrażalnika, gdzie może przebywać do około 6 miesięcy.

Smacznego!

Następny artykuł