Smakosze.pl Przepisy Lekka i smaczna pasta jajeczna według Gessler. Najlepszy, kultowy przepis z Kuchennych Rewolucji
canva/Heavenlyphoto; Pawel Wodzynski/East News

Lekka i smaczna pasta jajeczna według Gessler. Najlepszy, kultowy przepis z Kuchennych Rewolucji

6 kwietnia 2022

Pasta jajeczna jest smacznym sposobem podania jajek, który przyjemnie urozmaici wasze śniadanie. Do jajek dodajcie ostrej papryki, a pasta będzie wyrazista i pełna charakteru. Aromatyczna jajeczna kompozycja zaproponowana przez Magdę Gessler sprawi, że wasz poranek stanie się przyjemniejszy.

Za pyszną pastą jajeczną zawsze stoją wysokiej jakości produkty, czyli ekologiczne jajka . Korzystając z najlepszych dostępnych surowców, przygotujemy niepowtarzalne w smaku i niezwykle sycące smarowidło kanapkowe. Receptura jest prosta i z przygotowaniem specjału poradzi sobie każdy. Spróbujecie?

Przepis na pastę jajeczną według Magdy Gessler

Składniki:

  • 4 jaja

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 łyżeczki musztardy

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżeczka curry

  • pół łyżeczki ostrej papryki

  • szczypta majeranku

  • 1 pęczek koperku

  • trochę szczypiorku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo . Świeże zioła siekamy. Ugotowane jajka studzimy, obieramy ze skorupki i kroimy w drobną kostkę. Łączymy je z majonezem musztardę, masłem i przyprawami. Wsypujemy zieleninę i mieszamy. Podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego.

Wskazówki:

  • Jeśli chcemy, by pasta była jeszcze lżejsza, warto użyć jogurtu i śmietany . Łącząc je ze sobą i zastępując nimi majonez oraz masło, uzyskamy równie satysfakcjonującą kompozycję.

  • Korzystając z ostrej musztardy, uzyskamy naprawdę wyrazisty smak. Zamieńmy klasyczny specjał na wersję sarepską, francuską czy rosyjską — fani pikantnych dodatków będą zachwyceni.

  • Przyprawę curry można zastąpić kurkumą. Jeśli obawiacie się, że aromat orientalnej mieszanki zdominuje smak pasty, będzie to bardzo dobry wybór.

Kanapki z pastą jajeczną każdemu się spodobają
Kanapki z pastą jajeczną każdemu się spodobają

Źródło zdjęcia: canva/wideonet

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ofeminin

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy