Smakosze.pl
Kobieta trzymająca opakowanie jajek w sklepie

canva/Ildar Abulkhanov

Czym różnią się jajka ekologiczne od zwykłych?

24 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Na co zwracać uwagę przy wyborze jaj? To pytanie zadawał sobie chyba każdy z nas. Różnice między nimi są spore, a nie każdy wie, co kryje się za stosowanymi przez producentów oznaczeniami. Dziś wyjaśniamy, czym są jaja ekologiczne.

Jaja dostępne w sklepach dzielone są na kategorie, oznaczane przez producentów cyfrą. Numerek ten informuje nas o sposobie hodowania znoszących jaja kur. Wyróżniamy w ten sposób 4 typy tego produktu: oznaczone cyfrą 3 jaja z chowu klatkowego, jaja z chowu ściółkowego (numer 2), te pochodzące od kur z wolnego wybiegu (numer 1) oraz jaja ekologiczne.

Placki ziemniaczane Ewy Wachowicz

Przepis Ewy Wachowicz na placki ziemniaczane

CZYTAJ DALEJ

Co wyróżnia jaja ekologiczne?

Jaja ekologiczne, oznaczane cyfrą 0, pochodzą od niosek z gospodarstw certyfikowanych. Aby hodowca mógł chwalić się tym, że jego gospodarstwo jest ekologiczne, musi spełnić szereg warunków. Jednym z nich jest nadzór weterynarza. Specjalista dba o to, by hodowane zwierzęta pozostawały w zdrowiu.

Mamy więc pewność, że jajka pochodzące z takiego miejsca, znoszone są przez kury w dobrej kondycji. Nioski są również dobrze traktowane. Nie ma mowy o tym, by były trzymane w klatkach czy specjalnie stymulowane do znoszenia większej liczby jaj lub szybszego wzrostu.

Jak zatem widać, jaja w gospodarstwie ekologicznym powstają w sposób bliski naturze i bezpieczny dla kur. To jednak nie pozostaje bez wpływu na ich cenę. Za taki produkt zapłacimy zdecydowanie więcej niż za jajo wyprodukowane w ramach innych kategorii.

Ma on jednak tę zaletę, że można bezpiecznie podawać go dzieciom, a nawet niemowlętom. Możemy też założyć, że ze względu na ścisłą kontrolę procesu produkcji, produkt taki będzie korzystniejszy dla naszego zdrowia niż ten pochodzący z niższej kategorii liczbowej.

Po pyszne przepisy na jaja zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. niezawodną recepturę na jajo poszetowe, a także szereg porad jak przyrządzić jajecznicę. Ten artykuł wspomina o najczęstszym błędzie w jej przygotowaniu.

Jaja w opakowaniu

Jaja w opakowaniu

Źródło zdjęcia: canva/Pascal Goetzinger

Jak pozbyć się włókien kurczaka?

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zdrowie.wprost

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pomidory

Produkty

Czy pomidory z kiełkami są jadalne? Poznaliśmy odpowiedź eksperta, odwieczna zagadka rozwiązana

Czytaj więcej >

Produkty

Czy mycie surowego mięsa jest bezpieczne? Nie ryzykuj szczególnie z jednym rodzajem

Czytaj więcej >
Czy mała papryka rosnąca w dużym warzywie jest bezpieczna dla zdrowia?

Produkty

Dlaczego w dużej papryce rośnie niekiedy jej mniejsza wersja? Czy można ją bezpiecznie jeść?

Czytaj więcej >

Produkty

Biedronka poszła na całość. Za 20 zł kupisz produkty na pyszne spaghetti

Czytaj więcej >

Produkty

Żółta czy zielona? Która fasolka szparagowa jest lepsza? Dietetyk odpowiada

Czytaj więcej >

Produkty

Jakie są najdziwniejsze smaki lodów? Lista najbardziej intrygujących pozycji ze świata

Czytaj więcej >