Smakosze.pl Przepisy Lekka jajecznica z serem i pomidorem, idealna na rozgrzanie
canva/EdvanKun, Изображения пользователя EnryKun

Lekka jajecznica z serem i pomidorem, idealna na rozgrzanie

27 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Jajecznica jest częstym śniadaniowym wyborem głównie z powodu dużej uniwersalności - można przygotować ją z najróżniejszymi dodatkami. Dzisiaj prezentujemy wersję z serem żółtym oraz pomidorem. Całość gotowana jest głównie na mleku, co ogranicza ciężkość potrawy, a także nadaje jej wyjątkowej delikatności oraz kremowości.

Jajecznica z serem żółtym może z początku wydawać się niecodziennym pomysłem, jednak wystarczy spróbować pierwszego kęsa, aby całkowicie zmienić zdanie. Lekko ciągnący się ser pysznie uzupełnia jajka, a soczysty pomidor dostarcza orzeźwienia i pięknych kolorów, które kontrastują z jajkami oraz serem.

W ostatnich dniach świętowaliśmy, jedząc potężne ilości jedzenia, dlatego dzisiaj duża część osób preferuje lżejszą kuchnię. Poniższa receptura pozwala ugotować delikatną jajecznicę, która jednak da energię na cały poranek.

Przepis na jajecznicę z serem

Składniki:

  • 4 jajka

  • 25 g żółtego sera

  • 1 pomidor

  • 100 ml mleka

  • pół łyżki masła

  • koperek

  • sól

  • pieprz

Zacznijd od wbicia jajek do miseczki i rozbełtania ich widelcem. Wcześniej możesz sprawdzić, wrzucając je do wysokiego naczynia z wodą ich świeżość - jeśli zostają na dnie i nie wypływają na powierzchnie, są dobre do jedzenia. Dolej do nich mleko i dobrze je wymieszaj.

Dopraw jajka solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Pomidora umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój go w małe kawałki. Ser żółty zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Na patelni roztop niewielką ilość masła i wlej do niej jajka.

Podgrzewaj je na niewielkim ogniu, cały czas intensywnie mieszając. Pod koniec smażenia dodaj do nich ser żółty oraz kawałki pomidora . Przed podaniem wsyp do jajecznicy świeżo siekany koperek. Podawaj z puszystym pieczywem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować ekspresową jajecznicę bez masła i oleju. Ten tekst wyjawia, czy warto jeść codziennie masło.

Jajecznica

Źródło zdjęcia: canva/bonchan, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: eksperymentalnie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy