Lekka jajecznica z serem i pomidorem, idealna na rozgrzanie
Jajecznica jest częstym śniadaniowym wyborem głównie z powodu dużej uniwersalności - można przygotować ją z najróżniejszymi dodatkami. Dzisiaj prezentujemy wersję z serem żółtym oraz pomidorem. Całość gotowana jest głównie na mleku, co ogranicza ciężkość potrawy, a także nadaje jej wyjątkowej delikatności oraz kremowości.
Jajecznica z serem żółtym może z początku wydawać się niecodziennym pomysłem, jednak wystarczy spróbować pierwszego kęsa, aby całkowicie zmienić zdanie. Lekko ciągnący się ser pysznie uzupełnia jajka, a soczysty pomidor dostarcza orzeźwienia i pięknych kolorów, które kontrastują z jajkami oraz serem.
W ostatnich dniach świętowaliśmy, jedząc potężne ilości jedzenia, dlatego dzisiaj duża część osób preferuje lżejszą kuchnię. Poniższa receptura pozwala ugotować delikatną jajecznicę, która jednak da energię na cały poranek.
Przepis na jajecznicę z serem
Składniki:
-
4 jajka
-
25 g żółtego sera
-
1 pomidor
-
100 ml mleka
-
pół łyżki masła
-
koperek
-
sól
-
pieprz
Zacznijd od wbicia jajek do miseczki i rozbełtania ich widelcem. Wcześniej możesz sprawdzić, wrzucając je do wysokiego naczynia z wodą ich świeżość - jeśli zostają na dnie i nie wypływają na powierzchnie, są dobre do jedzenia. Dolej do nich mleko i dobrze je wymieszaj.
Dopraw jajka solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Pomidora umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój go w małe kawałki. Ser żółty zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Na patelni roztop niewielką ilość masła i wlej do niej jajka.
Podgrzewaj je na niewielkim ogniu, cały czas intensywnie mieszając. Pod koniec smażenia dodaj do nich ser żółty oraz kawałki pomidora . Przed podaniem wsyp do jajecznicy świeżo siekany koperek. Podawaj z puszystym pieczywem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować ekspresową jajecznicę bez masła i oleju. Ten tekst wyjawia, czy warto jeść codziennie masło.
Źródło zdjęcia: canva/bonchan, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: eksperymentalnie