Jak zrobić naleśniki bez miksera?
Naleśniki są ulubionym deserem wielu smakoszy. Część z nas nie robi ich jednak w domu ze względu na brak odpowiedniego wyposażenia kuchni. Czy da się zrobić naleśniki bez miksera? Okazuje się, że jego użycie wcale nie jest konieczne. Możemy go bowiem zastąpić plastikową butelką po wodzie.
Sposobów na naleśniki zdradzaliśmy wam już wiele. Proponowaliśmy wam wytrawną kompozycję z serem i pomidorami oraz ciasto na bazie mąki kasztanowej. Teraz podpowiadamy jak poradzić sobie z przygotowaniem rarytasu, gdy nie mamy miksera. Przyrządzenie ich wcale nie będzie takie trudne.
Przepis na delikatne naleśniki bez użycia miksera
Składniki:
2 jajka
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
pół szklanki wody gazowanej
łyżka oleju
szczypta soli lub cukru
Przygotowanie:
Jajka mieszamy dokładnie z cukrem lub solą. Możemy do tego użyć trzepaczki i dużej miski, albo wlać je do butelki. Następnie dodajemy pozostałe składniki.
Ponownie starannie mieszamy ciasto. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką. Jeśli takiej nie mamy, smarujemy dno odrobiną oleju. Smażymy naleśniki na rumiano z obu stron.
Ciasto nalewamy ciasto porcjami, tak, aby za każdym razem utworzyć cienką warstwę. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. z serkiem i owocami.
Wskazówka: do dokładnego połączenia składników możecie użyć butelki po wodzie. Wlejcie do niej składniki i zakręćcie, a następnie wstrząsajcie tak, jakbyście korzystali z shakera.
Źródło zdjęcia: canva/dulezidar
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: o2 Zapraszamy na nasz Instagram