Delikatny schab duszony z jabłkami i cebulą
Niedzielny obiad dla wielu smakoszy jest okazją, by delektować się pieczonym mięsem. Schab z dodatkiem cebulki i jabłek smakuje doskonale, a dzięki pieczeniu pod przykryciem mięso wychodzi cudownie soczyste. Koniecznie spróbujcie tego prostego i efektownego dania. Goście będą zachwyceni. Przed rozpoczęciem pieczenia koniecznie natrzyj schab przyprawami i wstaw do lodówki, a następnie lekko podsmaż. Dzięki temu będzie bardziej soczysty. Schab upiec można na wiele sposobów. Podpowiadaliśmy jak przyrządzić go do kanapek i jak zrobić obiadową wersję z pieczarkami i młodą kapustą. Tym razem prezentujemy wam recepturę na mięso duszone z jabłkami i cebulką. to połączenie doskonale pasuje do delikatnego mięsa wieprzowego.
Przepis na duszony schab z jabłkami i cebulą
Składniki:
1 kg schabu
4 średnie cebule
2 większe jabłka
przyprawy: majeranek, czosnek granulowany, ostra papryka, sól, pieprz, zioła prowansalskie
olej rzepakowy
Przygotowanie:
Mięso osuszamy z wilgoci. Następnie nacieramy je przyprawami i owijamy folia spożywczą. Wkładamy o lodówki na 6 do 8 godzin.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim schab z każdej strony. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy odrobiną oleju po wierzchu.
Cebule pozbawiamy łupiny i kroimy w krążki. Jabłka obieramy i dzielimy na ósemki. Składniki układamy dookoła mięsa. Przykrywamy naczynie i pieczemy przez około godzinę.
Co jakiś czas podlewamy mięso wytopionym sosem. Podajemy z purée ziemniaczanym i delikatną surówką np. z marchewki i jabłka.
Źródło zdjęcia: canva/minadezhda
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: mieszamwgarnku Zapraszamy na nasz Instagram