Smakosze.pl
Schab pieczony z jabłkami

canva/Mykola Lunov

Delikatny schab duszony z jabłkami i cebulą

9 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Niedzielny obiad dla wielu smakoszy jest okazją, by delektować się pieczonym mięsem. Schab z dodatkiem cebulki i jabłek smakuje doskonale, a dzięki pieczeniu pod przykryciem mięso wychodzi cudownie soczyste. Koniecznie spróbujcie tego prostego i efektownego dania. Goście będą zachwyceni. Przed rozpoczęciem pieczenia koniecznie natrzyj schab przyprawami i wstaw do lodówki, a następnie lekko podsmaż. Dzięki temu będzie bardziej soczysty.

Schab upiec można na wiele sposobów. Podpowiadaliśmy
jak przyrządzić go do kanapek i jak zrobić obiadową wersję z pieczarkami i młodą kapustą. Tym razem prezentujemy wam recepturę na mięso duszone z jabłkami i cebulką. to połączenie doskonale pasuje do delikatnego mięsa wieprzowego.

smażony kalafior

Smażony kalafior bez gotowania. Idealna przekąska

CZYTAJ DALEJ

Przepis na duszony schab z jabłkami i cebulą

Składniki:

  • 1 kg schabu

  • 4 średnie cebule

  • 2 większe jabłka

  • przyprawy: majeranek, czosnek granulowany, ostra papryka, sól, pieprz, zioła prowansalskie

  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

Mięso osuszamy z wilgoci. Następnie nacieramy je przyprawami i owijamy folia spożywczą. Wkładamy o lodówki na 6 do 8 godzin.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim schab z każdej strony. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy odrobiną oleju po wierzchu.

Cebule pozbawiamy łupiny i kroimy w krążki. Jabłka obieramy i dzielimy na ósemki. Składniki układamy dookoła mięsa. Przykrywamy naczynie i pieczemy przez około godzinę.

Co jakiś czas podlewamy mięso wytopionym sosem. Podajemy z purée ziemniaczanym i delikatną surówką np. z marchewki i jabłka.

Schab pieczony z jabłkami i cebulką

Schab pieczony z jabłkami i cebulką będzie idealny na obiad

Źródło zdjęcia: canva/minadezhda

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mieszamwgarnku

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >
Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź

Czytaj więcej >
policzki wołowe

Przepisy

Bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Sekretem jest burgundowy płyn

Czytaj więcej >
Ewa Wachowicz, ciasto zebra

Przepisy

Receptura na kultowe ciasto "zebra" Ewy Wachowicz. Prawdziwy hit z dawnych lat

Czytaj więcej >