Lekki rosół na upały z dodatkiem orzeźwiającej cytryny
Za oknem upał i myślisz, że rosół to najgorsza zupa na taki gorący dzień? Nic bardziej mylnego, pożywny rosół może być także lekki i orzeźwiający. Sekret tkwi w odpowiednim doborze mięsa oraz cytrynie, która nadaje mu zupełnie nowego charakteru.
Wbrew pozorom to nie zimne zupy i przekąski są najlepszym rozwiązaniem w gorące dni. Nasz organizm zdecydowanie lepiej poradzi sobie z chłodzeniem, gdy zaserwujemy mu ciepły, solidny posiłek.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Warto jednak pamiętać, aby nie przesadzić z tłuszczem, który powoduje nieprzyjemne uczucie ciężkości. Idealny rosół na upały powinien być ugotowany na chudym mięsie , bez ciężkich dodatków.
Przepis na lekki rosół z dodatkiem cytryny
Potrzebujesz:
-
duże skrzydło z indyka - o wadze ok. 800 gram do kilograma
-
5 marchewek średniej wielkości
-
pietruszkę
-
1/4 korzenia selera
-
por
-
2 cytryny
-
liść laurowy, ziele angielskie
-
lubczyk
-
sól, pieprz
Skrzydełko myjemy, dokładnie czyścimy i układamy w garnku. Dodajemy kilka ziarenek pieprzu czarnego, liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gdy wywar się gotuje, zmniejszamy ogień i zostawiamy na 30-40 minut.
Warzywa korzeniowe myjemy i obieramy. Możemy pokroić na nieco mniejsze kawałki, według własnych preferencji. Warzywa dorzucamy do wywaru.
Gotujemy do momentu, aż warzywa zmiękną. Cytrynę wyparzamy wrzątkiem i wyciskamy z niej sok , uważając by nie przedostały się żadne pestki.
Pod koniec gotowania, dodajemy sok z dwóch cytryn do garnka z rosołem. Podajemy z ulubionym, cienkim makaronem oraz pokrojonymi w kostkę warzywami korzeniowymi.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: moje gotowanie