Smakosze.pl
Zupa ogórkowa w wyjątkowym wydaniu

Canva / Dar1930

Przepis na ogórkową ze świeżych ogórków

17 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Zupa ogórkowa jest nie lada specjałem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Latem warto sięgnąć po jej odsłonę ze świeżymi ogórkami. Efekt sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy, a sam przepis zaskakuje prostotą.

Smakowita zupa ogórkowa wielokrotnie wprawiała nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Przeważnie robi się ją z ogórków kiszonych. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać świeże warzywa. Ogórkowa w takim wydaniu znakomicie sprawdza się w ciepłe dni.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków smakuje obłędnie

Bez wątpienia zupa ogórkowa ma status kultowej potrawy. Nietrudno natknąć się na wielbicieli tego pysznego dania. Jakiś czas temu wspominaliśmy o przepisie na ekspresową ogórkową w niedrogim wydaniu. Dziś sięgniemy po zupę ogórkową w nieco inne odsłonie.

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków z pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubią warzywne specjały. Przepis nie powinien nikomu przyprawić większych problemów. Jakie produkty będą nam potrzebne?

  • 4 ogórki gruntowe

  • cebula

  • por

  • 30 g masła

  • marchewka

  • pietruszka

  • seler

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 5 ziemniaków

  • siekany koperek

  • 70 ml śmietany 18%

  • 1,5 litra bulionu

Sernik z trzech składników

Najłatwiejszy sernik na świecie - tylko trzy składniki

CZYTAJ DALEJ

Niezawodna receptura na fantastyczną zupę ogórkową

Jak widać, wśród składników znajduje się między innymi bulion warzywny. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na tę bazę pod zupy. Na początku obieramy cebulę i drobno ją siekamy. Umieszczamy ją w garnku razem z masłem. Całość podgrzewamy i od czasu do czasu mieszamy.

Kiedy cebula już się zeszkli, wówczas wzbogacamy ją o pokrojonego pora. Podsmażamy go przez około 3 minuty. Marchewkę, pietruszkę oraz seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa także dodajemy do garnka razem z przyprawami.

Po kilku minutach składniki zalewamy gorącym bulionem. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Całość powinna się gotować przez około 15 minut. W tym czasie obieramy ogórki i ścieramy je na tarce.

Zupę wzbogacamy o ogórki. Wywar podgrzewamy jeszcze przez 5 minut. Na koniec ogórkową zabielamy śmietaną i doprawiamy koperkiem. Specjał momentalnie znika z talerzy, a prośby o dokładkę są pewne.

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków

Canva / Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ciasto kokosowe

Przepisy

Białe niczym śnieg, idealne na święta ciasto kokosowa chmurka

Czytaj więcej >

Przepisy

Litewskie placki ziemniaczane z mięsem

Czytaj więcej >
naleśniki

Przepisy

Naleśniki bez grama mleka i wody. Puszyste, lekkie i pyszne

Czytaj więcej >
Napój z imbirem, kurkumą i pieprzem

Przepisy

Rozgrzewający napar z kurkumy, imbiru i pieprzu

Czytaj więcej >
Śledź w curry można podać z siekanym jajkiem

Przepisy

Śledzie w curry. Orientalny przysmak wprost ze Skandynawii

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa kalafiorowa z ryżem

Czytaj więcej >