Zupa ogórkowa jest nie lada specjałem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Latem warto sięgnąć po jej odsłonę ze świeżymi ogórkami. Efekt sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy, a sam przepis zaskakuje prostotą.
Smakowita zupa ogórkowa wielokrotnie wprawiała nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Przeważnie robi się ją z ogórków kiszonych. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać świeże warzywa. Ogórkowa w takim wydaniu znakomicie sprawdza się w ciepłe dni.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków smakuje obłędnie
Bez wątpienia zupa ogórkowa ma status kultowej potrawy. Nietrudno natknąć się na wielbicieli tego pysznego dania. Jakiś czas temu wspominaliśmy o przepisie na ekspresową ogórkową w niedrogim wydaniu . Dziś sięgniemy po zupę ogórkową w nieco inne odsłonie.
Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków z pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubią warzywne specjały. Przepis nie powinien nikomu przyprawić większych problemów. Jakie produkty będą nam potrzebne?
4 ogórki gruntowe
cebula
por
30 g masła
marchewka
pietruszka
seler
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
5 ziemniaków
siekany koperek
70 ml śmietany 18%
1,5 litra bulionu
Niezawodna receptura na fantastyczną zupę ogórkową
Jak widać, wśród składników znajduje się między innymi bulion warzywny. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na tę bazę pod zupy . Na początku obieramy cebulę i drobno ją siekamy. Umieszczamy ją w garnku razem z masłem. Całość podgrzewamy i od czasu do czasu mieszamy.
Kiedy cebula już się zeszkli, wówczas wzbogacamy ją o pokrojonego pora. Podsmażamy go przez około 3 minuty. Marchewkę, pietruszkę oraz seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa także dodajemy do garnka razem z przyprawami.
Po kilku minutach składniki zalewamy gorącym bulionem. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Całość powinna się gotować przez około 15 minut. W tym czasie obieramy ogórki i ścieramy je na tarce.
Zupę wzbogacamy o ogórki. Wywar podgrzewamy jeszcze przez 5 minut. Na koniec ogórkową zabielamy śmietaną i doprawiamy koperkiem. Specjał momentalnie znika z talerzy, a prośby o dokładkę są pewne.

Canva / Dar1930
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: Kwestiasmaku