Smakosze.pl
Sernik z trzech składników

Canva / fascinadora

Najłatwiejszy sernik na świecie - tylko trzy składniki

26 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Sernik jest jednym z kulinarnych szlagierów, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Dziś sięgniemy po przepis na ciasto z trzech składników. Będziemy potrzebowali serka śmietankowego, białej czekolady oraz jajek.

Smakowity sernik niejednokrotnie przyprawiał nas o autentyczny zachwyt. Istnieje wiele receptur na kultowy deser. Tym razem wykorzystamy tylko trzy składniki. Sernik w tej odsłonie zachwyca smakiem i jest prosty w przygotowaniu.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Sernik z trzech składników momentalnie znika za talerzy

Sernik jest jednym z tych deserów, który cieszy się popularnością w różnych zakątkach świata. Nie bez powodu w każdym domu przyrządza się go odrobinę inaczej. Już wcześniej prezentowaliśmy przepis na sernik z wiaderka.

Mało kto spodziewałby się, że sernik można przygotować z trzech składników. Wystarczą nam jajka, serek śmietankowy i biała czekolada. Nie możemy jednak zapomnieć o istotnych dodatkach. Jakie produkty będą nam potrzebne?

  • 5 jajek

  • 200 g białej czekolady

  • 200 g serka śmietankowego

Dodatki:

  • 250 ml wody

  • cukier puder do posypania

Projekt bez tytułu - 2021-07-16T221558.450

Czy można mrozić cukinię?

CZYTAJ DALEJ

Banalnie prosty przepis na wyśmienity sernik

Na początku drobną czekoladę rozdrabniamy. Możemy ją posiekać przy użyciu noża. Następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Do przestudzonej masy z białej czekolady dodajemy serek śmietankowy.

Całość wzbogacamy o żółtka. Składniki musimy ze sobą połączyć tak, by stworzyły jednolitą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Je również dodajemy do mieszanki. Nasz sernik jest już prawie gotowy.

Tortownicę musimy wysmarować masłem. Przelewamy do niej masę na sernik. Z piekarnika wyjmujemy blachę, wylewamy na nią szklankę wody i kładziemy tortownicę. Ciasto pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Kiedy czas dobiegnie końca, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni Celsjusza i kontynuujemy pieczenie przez 20 minut. Sernik najlepiej zostawić w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Na koniec oprószamy go cukrem pudrem. Godny uwagi jest również przepis na sernik królewski.

Sernik w niecodziennym wydaniu

Sernik w niecodziennym wydaniu

Canva / Rome2015

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: dorota smakuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Żeberka duszone w sosie z cebulą. Mięciutkie i delikatne, doskonałe na jesienny obiad

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Aksamitna zupa ze świeżych pomidorów. Nie zastąpi ich żaden przecier, ani koncentrat

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieguski, czyli makowe racuchy pełne smaku i aromatu. Zrobisz je w mig

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka szarlotka waniliowa na kruchym cieście. Pyszny deser na jesienne popołudnia

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę

Czytaj więcej >
 Ciasto czekoladowe z gruszkami

Przepisy

Ciasto czekoladowe z gruszkami. Jesienny przysmak zachwyca aromatem

Czytaj więcej >