Smakosze.pl

Canva / fascinadora

Najłatwiejszy sernik na świecie - tylko trzy składniki

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Sernik jest jednym z kulinarnych szlagierów, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Dziś sięgniemy po przepis na ciasto z trzech składników. Będziemy potrzebowali serka śmietankowego, białej czekolady oraz jajek.

Smakowity sernik niejednokrotnie przyprawiał nas o autentyczny zachwyt. Istnieje wiele receptur na kultowy deser. Tym razem wykorzystamy tylko trzy składniki. Sernik w tej odsłonie zachwyca smakiem i jest prosty w przygotowaniu.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Sernik z trzech składników momentalnie znika za talerzy

Sernik jest jednym z tych deserów, który cieszy się popularnością w różnych zakątkach świata. Nie bez powodu w każdym domu przyrządza się go odrobinę inaczej. Już wcześniej prezentowaliśmy przepis na sernik z wiaderka .

Mało kto spodziewałby się, że sernik można przygotować z trzech składników. Wystarczą nam jajka, serek śmietankowy i biała czekolada. Nie możemy jednak zapomnieć o istotnych dodatkach. Jakie produkty będą nam potrzebne?

  • 5 jajek

  • 200 g białej czekolady

  • 200 g serka śmietankowego

Dodatki:

  • 250 ml wody

  • cukier puder do posypania

Banalnie prosty przepis na wyśmienity sernik

Na początku drobną czekoladę rozdrabniamy. Możemy ją posiekać przy użyciu noża. Następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Do przestudzonej masy z białej czekolady dodajemy serek śmietankowy.

Całość wzbogacamy o żółtka. Składniki musimy ze sobą połączyć tak, by stworzyły jednolitą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Je również dodajemy do mieszanki. Nasz sernik jest już prawie gotowy.

Tortownicę musimy wysmarować masłem. Przelewamy do niej masę na sernik. Z piekarnika wyjmujemy blachę, wylewamy na nią szklankę wody i kładziemy tortownicę. Ciasto pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Kiedy czas dobiegnie końca, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni Celsjusza i kontynuujemy pieczenie przez 20 minut. Sernik najlepiej zostawić w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Na koniec oprószamy go cukrem pudrem. Godny uwagi jest również przepis na sernik królewski .

Sernik w niecodziennym wydaniu
Sernik w niecodziennym wydaniu

Canva / Rome2015

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: dorota smakuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >

Przepisy

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >

Przepisy

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >

Przepisy

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >

Przepisy

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >

Przepisy

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >