Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najłatwiejszy sernik na świecie - tylko trzy składniki
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 17.07.2021 02:00

Najłatwiejszy sernik na świecie - tylko trzy składniki

Sernik z trzech składników
Canva / fascinadora

Sernik jest jednym z kulinarnych szlagierów, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Dziś sięgniemy po przepis na ciasto z trzech składników. Będziemy potrzebowali serka śmietankowego, białej czekolady oraz jajek.

Smakowity sernik niejednokrotnie przyprawiał nas o autentyczny zachwyt. Istnieje wiele receptur na kultowy deser. Tym razem wykorzystamy tylko trzy składniki. Sernik w tej odsłonie zachwyca smakiem i jest prosty w przygotowaniu.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Sernik z trzech składników momentalnie znika za talerzy

Sernik jest jednym z tych deserów, który cieszy się popularnością w różnych zakątkach świata. Nie bez powodu w każdym domu przyrządza się go odrobinę inaczej. Już wcześniej prezentowaliśmy przepis na sernik z wiaderka.

Mało kto spodziewałby się, że sernik można przygotować z trzech składników. Wystarczą nam jajka, serek śmietankowy i biała czekolada. Nie możemy jednak zapomnieć o istotnych dodatkach. Jakie produkty będą nam potrzebne?

  • 5 jajek

  • 200 g białej czekolady

  • 200 g serka śmietankowego

Dodatki:

  • 250 ml wody

  • cukier puder do posypania

Banalnie prosty przepis na wyśmienity sernik

Na początku drobną czekoladę rozdrabniamy. Możemy ją posiekać przy użyciu noża. Następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Do przestudzonej masy z białej czekolady dodajemy serek śmietankowy.

Całość wzbogacamy o żółtka. Składniki musimy ze sobą połączyć tak, by stworzyły jednolitą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Je również dodajemy do mieszanki. Nasz sernik jest już prawie gotowy.

Tortownicę musimy wysmarować masłem. Przelewamy do niej masę na sernik. Z piekarnika wyjmujemy blachę, wylewamy na nią szklankę wody i kładziemy tortownicę. Ciasto pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Kiedy czas dobiegnie końca, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni Celsjusza i kontynuujemy pieczenie przez 20 minut. Sernik najlepiej zostawić w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Na koniec oprószamy go cukrem pudrem. Godny uwagi jest również przepis na sernik królewski.

Sernik w niecodziennym wydaniu
Sernik w niecodziennym wydaniu

Canva / Rome2015

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: dorota smakuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ciasto Przepis