Lekkie i zdrowe kotleciki marchewkowe - lepsze niż mielone
Marchewka jest świetna nie tylko na surówkę. Z marchewki zrobisz też lekkie i zdrowe kotleciki. Będą delikatne, słodkawe i bez krzty cholesterolu. Z pewnością posmakują dzieciom, a dorośli przełamią nimi mięsną klasykę. A więc do dzieła.
Jedz marchewkę będziesz zdrowy. Jedz marchewkę to urośniesz. Marchewka jest dobra dla oczu. Te najprawdziwsze prawdy, słyszysz już od dzieciństwa. Czas w nie uwierzyć i zastosować w życiu. Zamiast schabowego czy mielonego przygotuj więc czasem marchewkowego.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Lekkie i zdrowe kotleciki marchewkowe
Składniki:
-
6-7 marchewek
-
2 łyżki pestek słonecznika
-
1 ząbek czosnku
-
2 łyżki mąki
-
ok. 3/4 szklanki tartej bułki
-
sól, pieprz
-
olej do smażenia
Przygotowanie kotlecików z marchewki
Marchewki umyj, obierz, opłucz. Zetrzyj na tarce o małych oczkach. Do marchewki dodaj pestki słonecznika, przeciśnięty przez praskę czosnek, a także mąkę i 2 łyżki tartej bułki.
Wsyp trochę soli i pieprzu, wymieszaj łyżką, a najlepiej wyrób dłonią. Z masy formuj nieduże, lekko spłaszczone kotlety.
Kotlety panieruj w tartej bułce i smaż na dużej ilości rozgrzanego oleju. Rumiane zdejmij z patelni i osącz z nadmiaru tłuszczu.
Kotleciki marchewkowe podawaj z ryżem lub kaszą gryczaną i np. surówką z białej kapusty albo z mizerią.
Źródło zdjęcia: canva/marylooo
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: mniammniam