Smakosze.pl
Marchewka

canva.com/Nahhan, Getty Images

Prosty przepis na kiszoną marchewkę

16 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Marchewka najczęściej stanowi składnik zup oraz sałatek - nadaje im słodkiego smaku oraz koloru. Można ukisić ją jednak jak ogórki, wydobywając z niej zupełnie nowy smak. Niżej pokazujemy jak zrobić to w najłatwiejszy sposób.

Kiszona marchewka zachowuje swoją charakterystyczną chrupkość po zakończeniu fermentacji, jednak nabiera kwaśnego, typowego dla kiszonek smaku - dlatego każdy fan tego typu jedzenia musi ją wypróbować.

Dodatkami aromatycznymi są chrzan, koper oraz imbir. Imbir oraz chrzan dostarczają swojej pikantności, a zarazem orzeźwienia, z kolei koper umożliwia uzyskanie aromatu podobnego do kiszonych ogórków.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kiszoną marchew

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Składniki:

  • 2-3 kg marchwi

  • pół główki czosnku

  • kawałek imbiru

  • kawałek chrzanu

  • sól

  • woda

  • kilka łyżek soku z kapusty kiszonej lub ogórków kiszonych

  • 1 cebula

  • jeden baldachim z kopru

Zacznij od umycia kopru, marchewki, imbiru oraz chrzanu pod bieżącą wodą. Z marchewki, imbiru oraz chrzanu zdejmij skórkę. Marchew pokrój w podłużne ćwiartki. Imbir oraz chrzan zetrzyj na najmniejszych oczkach tarki.

Ziemniaki

Czy ziemniaki należy wrzucać na zimną wodę, czy wrzątek?

CZYTAJ DALEJ

Cebulę obierz i pokrój w grube plasterki. Czosnek obierz z pergaminu. Na dnie słoika ułóż część cebuli, czosnku, chrzanu oraz kopru. Na nich połóż marchew na tyle ciasno, aby nie wypłynęła na powierzchnię zalewy. Zakryj je resztą warzyw oraz koprem.

W garnku zagotuj wodę - na jeden litr wody wsyp 2 łyżki soli. Odstaw zalewę do wystygnięcia. Zalej nią słoik i wlej do niego sok po kiszonce. Zakręć słoik, odstaw go na około tydzień. Po tym czasie marchew jest gotowa do jedzenia.

Kiszona marchewka

Źródło: canva.com/bagi1998, Getty Images Signature

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: olgasmile.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najlepsza surówka na jesień, aż buzuje witaminami

Czytaj więcej >

Przepisy

Klasyczna sałatka gyros krok po kroku

Czytaj więcej >
Zupa kalafiorowa

Przepisy

Najprostszy przepis na zupę kalafiorową

Czytaj więcej >
rolada śląska

Przepisy

Przepis na idealnie kruchą roladę śląską

Czytaj więcej >
jabłecznik

Przepisy

Obłędnie pyszny jabłecznik jak u babci

Czytaj więcej >
Bigos z dyni

Przepisy

Jesienny bigos z dyni - klasyka w nowym wydaniu

Czytaj więcej >