Smakosze.pl
Marchew

canva/Issaurinko, Getty Images

Pyszna marchewka z groszkiem z zasmażką na maśle

7 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Marchewka z groszkiem znana jest każdemu fanowi klasycznej polskiej kuchni - ten słodki dodatek obiadowy najlepiej smakuje z kotletem schabowym oraz mielonym. Aby go zagęścić, należy przygotować zasmażkę. Dzięki niej uzyskuje ona kremową konsystencję, która jest tak bardzo pożądana.

Marchewka z groszkiem jest banalnie prostym przepisem, jednak odrobinę problemów może wywołać zasmażka. Nie wolno jej bowiem przesmażyć - w takim wypadku staje się ona gorzka i niesmaczna.

Najłatwiejszym sposobem na jej usmażenie jest całkowita kontrola nad mocą palnika. Trzeba smażyć ją na małym ogniu, a gdy uzyska lekko brązowy kolor, należy natychmiast zdjąć ją z gazu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na marchewkę z groszkiem

Chcesz poznać więcej ciekawych kulinarnych wieści? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjaśniamy, gdzie rośnie najwięcej grzybów we wrześniu. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki na placki ziemniaczane.

Składniki:

  • 4-5 młodych marchewek

  • 240 g świeżego, zielonego groszku

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • sól

  • pieprz

Zacznij od umycia marchewki, obrania jej ze skórki i pokrojenia w równą kostkę o niewielkim rozmiarze. Do garnka wsyp pokrojoną marchew, świeży lub mrożony groszek i zalej je wodą tak, aby zakryła ich w 1/4 wysokości.

Sernik

Jak upiec puszysty i wilgotny sernik w kąpieli wodnej?

CZYTAJ DALEJ

Dopraw warzywa solą i pieprzem. Duś je, aż staną się miękkie. Jeśli woda odparowała, dolej ją do określonej wyżej wysokości. Na patelni przygotuj zasmażkę zgodnie z powyższymi wskazówkami.

Gotową zasmażkę dodaj do warzyw, cały czas mieszając. Gdy marchewka z groszkiem staną się odpowiednie gęste, spróbuj ich. Dopraw je cukrem i solą, by uzyskać odpowiedni smak. Smacznego.

Marchewka z groszkiem

Źródło: canva/KEVMA21, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >