Lekkie jak chmurka, lepsze niż pączki i faworki - boskie oponki serowe
Tłusty Czwartek już za rogiem, a więc Polacy zaczynają przygotowywać się do ogromnej słodkiej uczty. Jeśli obawiasz się trudności związanych z robieniem pączków, sięgnij po poniższy przepis na tradycyjne serowe oponki. Są łatwiejsze i smaczniejsze od pączków czy faworków, a ich puszystość zachwyci niejednego łakomczucha.
Oponki serowe są tradycyjną alternatywą dla skomplikowanych pączków, które wymagają dużej wiedzy i nakładu pracy, aby mogły się udać. Oponki są znacznie łatwiejsze, a wersja, którą opisujemy, nie jest przesycona cukrem - co oznacza, że w Tłusty Czwartek będzie można sobie pofolgować jeszcze mocniej.
Sekretem puszystych oponek nie jest wcale żaden tajemny składnik, lecz krótki czas wyrabiania ciasta. Gdy poświęci się na to zbyt wiele minut, wytworzy się za dużo glutenu, który spowoduje, że ciasto będzie zbite i nie wyrośnie.
Przepis na puszyste oponki serowe
Składniki:
-
500 g twarogu
-
500 g mąki
-
4 żółtka
-
150 g śmietany 18%
-
2 łyżki spirytusu
-
1 łyżeczka esencji waniliowej
-
1/4 łyżeczki soli
-
1,5 łyżeczki sody
-
smalec do smażenia
-
cukier puder
Zacznij od przesiania mąki z sodą oczyszczoną do miski. Resztę składników (poza smalcem i cukrem pudrem) zmiksuj ze sobą w osobnym naczyniu na gładką masę. Wlej je do mąki i szybko zagnieć ciasto.
Na stolnicy rozsyp nieco mąki i wyłóż na nią ciasto. Rozwałkuj je na placek o grubości około 1,5 cm. Szklanką wycinaj krążki, a nakrętką od butelki wytnij na ich środku mniejszą dziurkę. Skrawki zagnieć ze sobą z powrotem i jeszcze raz wykonaj powyższą czynność.
W garnku z grubym dnem roztop dużą ilość smalcu. Jeśli po włożeniu niewielkiego kawałka ciasta zaczyna ono się pienić i wypływać na powierzchnie, możesz zacząć smażyć oponki. Wrzucaj je porcjami i smaż z obu stron na złoty kolor. Gdy będą jeszcze ciepłe, obsyp je cukrem pudrem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego sernik pęka podczas pieczenia i jak tego uniknąć. Ten tekst wyjawia prosty sposób na zrobienie klasycznej szarlotki od siostry Anastazji.
Źródło zdjęcia: canva/qbanczyk, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnianawypasie