Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pieczony rosół według przepisu Ewy Wachowicz
Renata Materlińska
Renata Materlińska 09.02.2022 01:00

Pieczony rosół według przepisu Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz, rosół
Pawel Wodzynski/East News, canva/teine

Jeśli chcecie spróbować rosołu innego niż wszystkie, będziecie mieli ku temu dobrą okazję. Zapraszamy was na pieczony rosół według przepisu Ewy Wachowicz. Jest niezwykle aromatyczny i smaczny, co jest zasługą wcześniej podpieczonego mięsa.

Podstawą rosołu jest mięso i warzywa. Trzeba je odpowiednio dobrać i użyć w niemałej ilości, by rosół był esencjonalny i pyszny. Istotne dla dobrego smaku rosołu jest też jego odpowiednie gotowanie. Wywar ten trzeba gotować długo na niedużym ogniu. Tylko wtedy zyska pełen smak.

Pieczony rosół według przepisu Ewy Wachowicz

Składniki:

  • ok. 1 kg wołowiny na rosół

  • pół wiejskiej kury

  • 1 cebula

  • 1 pietruszka

  • 2 marchewki

  • kawałek korzenia selera

  • listek laurowy

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu

  • 2-3 gałązki lubczyku

  • 3-4 śliwki suszone

  • kawałek cynamonu

  • sok z cytryny

  • sól

Przygotowanie rosołu

Kurę i wołowinę opłucz, osusz, oprósz solą. Włóż do naczynia żaroodpornego, dodaj oczyszczone warzywa.

Naczynie żaroodporne przykryj, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz całość ok. godzinę.

Upieczone mięso i warzywa przełóż do garnka, zalej wrzątkiem. Dodaj listek laurowy, ziarna ziela i pieprzu oraz trochę soli. Gotuj całość na małym ogniu ok. 2 godziny.

Do rosołu dodaj suszone śliwki, lubczyk i cynamon. Całość gotuj jeszcze godzinę na małym ogniu. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Rosół podawaj najlepiej z domowym makaronem, posypany świeżo posiekaną natką pietruszki.

Jeśli szukasz przepisu na klasyczny rosół, zajrzyj do naszego serwisu. Powiemy ci też, czy rosół powinno się gotować pod przykryciem, czy bez.

rosół
rosół

Źródło zdjęcia: canva/nobtis

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram