Smakosze.pl Przepisy Lekki niczym chmurka sernik według Ewy Wachowicz
Pawel Wodzynski/East News; Canva / iko636

Lekki niczym chmurka sernik według Ewy Wachowicz

18 sierpnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Sernik jest absolutnym szlagierem, jeśli mowa o propozycjach deserowych. Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na ciasto z dodatkiem brzoskwiń i bezy. Specjał momentalnie zniknie z talerzy. Domownicy nie będą mogli się mu oprzeć.

Pyszny sernik potrafi na długo pozostawać w pamięci. Nie bez powodu deser w takiej formie cieszy się ogromną popularnością. Tym razem wypróbujemy przepis od Ewy Wachowicz. Gwiazda ponownie okazała się niezawodna.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak Ewa Wachowicz robi swój sernik?

Nie da się ukryć, że sernik jest nie lada specjałem, któremu ciężko się oprzeć. W każdym domostwie przygotowuje się go odrobinę inaczej. W jednym z wcześniejszych artykułów prezentowaliśmy przepis na sernik z białą czekoladą .

Ewa Wachowicz na swojej stronie internetowej zamieściła przepis na wyjątkowy sernik. Gwiazda wykorzystuje w nim bezę oraz brzoskwinie . Deser jest bardzo prosty w przygotowaniu. Jakich składników potrzebujemy?

  • 500 g mąki

  • 45 g cukru pudru

  • 15 g proszku do pieczenia

  • 200 g masła

  • jajko

Masa serowa:

  • 500 g sera białego

  • 100 g masła

  • 120 g cukru pudru

  • 3 żółtka

  • budyń śmietankowy

  • puszka brzoskwiń

  • Beza

  • 3 białka

  • szczypta soli

  • 180 g cukru

Dodatkowo:

  • cukier puder

Prosty przepis na obłędny sernik

Mąkę przesiewamy na blat i dodajemy do niej cukier puder, proszek do pieczenia oraz zimne masło. Całość siekamy i formujemy w kopiec. Na jego środku robimy dołeczek, wbijamy tam jajko. Składniki mieszamy przy użyciu noża.

Zagniatamy ciasto, z którego formujemy wałeczek. Dzielimy go na dwie nierówne części. Najlepiej, żeby jedna z nich stanowiła ćwiartkę. Umieszczamy ją w woreczku i chowamy w zamrażarce . Większą część rozwałkowujemy i przekładamy do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Spód powinien stać się złocisty.

Teraz przyszła pora na masę budyniową. Miękkie masło ucieramy. Kiedy już się spieni, wzbogacamy je o cukier puder. Dodajemy żółtka i mieszamy ze zmielonym serem. Całość uzupełniamy o budyń i miksujemy . Powstałą masę przekładamy do upieczonego spodu. Na jej wierzchu umieszczamy brzoskwinie.

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Powinniśmy uzyskać sztywną pianę, do której dodajemy cukier. Wszystko wzbogacamy o cukier. Powstałą bezę wykładamy na brzoskwinie. Po wyrównaniu, na wierzch ścieramy zamrożoną część ciasta.

Sernik pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 stopni. Na koniec oprószamy go cukrem pudrem. Deser momentalnie zniknie z talerzy. Warto wypróbować przepis na czekoladowy sernik bez pieczenia .

Sernik z brzoskwiniami
Sernik z brzoskwiniami

Canva / iko636

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy