Sernik bez pieczenia sam w sobie jest nie lada smakołykiem. Dziś wypróbujemy przepis na deser w czekoladowej odsłonie. Masa czekoladowa świetnie współgra z herbatnikowym spodem. Prośby o dokładki są pewne.
Smakowity sernik niejednokrotnie przyprawiał nas o autentyczny zachwyt. Nie bez powodu to ciasto cieszy się tak wielką popularnością. Okazuje się, że sernik można przygotować również w czekoladowej odsłonie. Efekt pozostaje na długo w pamięci.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ciasto bez pieczenia w czekoladowej odsłonie
Nie da się ukryć, że ciasto bez pieczenia potrafi wywołać szybsze bicie serca u wielbicieli kulinariów. Niedawno przedstawialiśmy przepis na deser według receptury Jakuba Kuronia . Dziś sięgniemy po recepturę na sernik czekoladowy.
Nie od dziś wiadomo, że sernik ma status kultowego deseru. Można go przyrządzić zarówno z użyciem piekarnika, jak i bez niego. Tym razem przygotujemy ciasto bez pieczenia. Jakie składniki będę nam potrzebne?
Spód:
200 g herbatników kakaowych
60 g roztopionego masła
Masa czekoladowa:
150 g gorzkiej czekolady
500 g serka kremowego
350 g kremówki
50 g cukru
2 g ekstraktu waniliowego
Niezawodny przepis na czekoladowy sernik bez pieczenia
Na początku herbatniki bardzo drobno kruszymy. Powinny mieć konsystencję zbliżoną do piasku. Ciastka przekładamy do miski i łączymy z roztopionym masłem. Całość dokładnie mieszamy.
Herbatniki z masłem umieszczamy w blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Tak przygotowany spód wstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie mieszamy ze sobą serek, cukier i ekstrakt. Najlepiej wykorzystać mikser.
W schłodzonej misce ubijamy śmietanę. Z kolei czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy ją do masy serowej. Wszystko wzbogacamy o ubita śmietanę. Składniki delikatnie ze sobą łączymy.
Masę czekoladową przekładamy na herbatniki. Ciasto bez pieczenia wstawiamy do lodówki na około 3 godziny. Domownicy z pewnością zjedzą je w mgnieniu oka. Godny uwagi jest także przepis na idealny biszkopt .

Canva / olvas
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Prześlij Przepis