Smakosze.pl

Canva / Pronina_Marina

Niebiański sernik czekoladowy bez pieczenia na herbatnikach

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Sernik bez pieczenia sam w sobie jest nie lada smakołykiem. Dziś wypróbujemy przepis na deser w czekoladowej odsłonie. Masa czekoladowa świetnie współgra z herbatnikowym spodem. Prośby o dokładki są pewne.

Smakowity sernik niejednokrotnie przyprawiał nas o autentyczny zachwyt. Nie bez powodu to ciasto cieszy się tak wielką popularnością. Okazuje się, że sernik można przygotować również w czekoladowej odsłonie. Efekt pozostaje na długo w pamięci.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto bez pieczenia w czekoladowej odsłonie

Nie da się ukryć, że ciasto bez pieczenia potrafi wywołać szybsze bicie serca u wielbicieli kulinariów. Niedawno przedstawialiśmy przepis na deser według receptury Jakuba Kuronia . Dziś sięgniemy po recepturę na sernik czekoladowy.

Nie od dziś wiadomo, że sernik ma status kultowego deseru. Można go przyrządzić zarówno z użyciem piekarnika, jak i bez niego. Tym razem przygotujemy ciasto bez pieczenia. Jakie składniki będę nam potrzebne?

Spód:

  • 200 g herbatników kakaowych

  • 60 g roztopionego masła

Masa czekoladowa:

  • 150 g gorzkiej czekolady

  • 500 g serka kremowego

  • 350 g kremówki

  • 50 g cukru

  • 2 g ekstraktu waniliowego

Niezawodny przepis na czekoladowy sernik bez pieczenia

Na początku herbatniki bardzo drobno kruszymy. Powinny mieć konsystencję zbliżoną do piasku. Ciastka przekładamy do miski i łączymy z roztopionym masłem. Całość dokładnie mieszamy.

Herbatniki z masłem umieszczamy w blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Tak przygotowany spód wstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie mieszamy ze sobą serek, cukier i ekstrakt. Najlepiej wykorzystać mikser.

W schłodzonej misce ubijamy śmietanę. Z kolei czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy ją do masy serowej. Wszystko wzbogacamy o ubita śmietanę. Składniki delikatnie ze sobą łączymy.

Masę czekoladową przekładamy na herbatniki. Ciasto bez pieczenia wstawiamy do lodówki na około 3 godziny. Domownicy z pewnością zjedzą je w mgnieniu oka. Godny uwagi jest także przepis na idealny biszkopt .

Czekoladowe ciasto bez pieczenia
Czekoladowe ciasto bez pieczenia

Canva / olvas

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Czytaj więcej >

Przepisy

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację
Czytaj więcej >

Przepisy

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Ugotuj makaron i dodaj do niego jajka. Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie kupuję kajzerek w sklepie. Najlepsze bułki robię w domu, wychodzą lepiej niż z piekarni
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >