Niebiański sernik czekoladowy bez pieczenia na herbatnikach
Sernik bez pieczenia sam w sobie jest nie lada smakołykiem. Dziś wypróbujemy przepis na deser w czekoladowej odsłonie. Masa czekoladowa świetnie współgra z herbatnikowym spodem. Prośby o dokładki są pewne.
Smakowity sernik niejednokrotnie przyprawiał nas o autentyczny zachwyt. Nie bez powodu to ciasto cieszy się tak wielką popularnością. Okazuje się, że sernik można przygotować również w czekoladowej odsłonie. Efekt pozostaje na długo w pamięci.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ciasto bez pieczenia w czekoladowej odsłonie
Nie da się ukryć, że ciasto bez pieczenia potrafi wywołać szybsze bicie serca u wielbicieli kulinariów. Niedawno przedstawialiśmy przepis na deser według receptury Jakuba Kuronia. Dziś sięgniemy po recepturę na sernik czekoladowy.
Nie od dziś wiadomo, że sernik ma status kultowego deseru. Można go przyrządzić zarówno z użyciem piekarnika, jak i bez niego. Tym razem przygotujemy ciasto bez pieczenia. Jakie składniki będę nam potrzebne?
Spód:
200 g herbatników kakaowych
60 g roztopionego masła
Masa czekoladowa:
150 g gorzkiej czekolady
500 g serka kremowego
350 g kremówki
50 g cukru
2 g ekstraktu waniliowego
Niezawodny przepis na czekoladowy sernik bez pieczenia
Na początku herbatniki bardzo drobno kruszymy. Powinny mieć konsystencję zbliżoną do piasku. Ciastka przekładamy do miski i łączymy z roztopionym masłem. Całość dokładnie mieszamy.
Herbatniki z masłem umieszczamy w blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Tak przygotowany spód wstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie mieszamy ze sobą serek, cukier i ekstrakt. Najlepiej wykorzystać mikser.
W schłodzonej misce ubijamy śmietanę. Z kolei czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy ją do masy serowej. Wszystko wzbogacamy o ubita śmietanę. Składniki delikatnie ze sobą łączymy.
Masę czekoladową przekładamy na herbatniki. Ciasto bez pieczenia wstawiamy do lodówki na około 3 godziny. Domownicy z pewnością zjedzą je w mgnieniu oka. Godny uwagi jest także przepis na idealny biszkopt.
Canva / olvas
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Prześlij Przepis