Smakosze.pl
Czekoladowy sernik na herbatnikach

Canva / Pronina_Marina

Niebiański sernik czekoladowy bez pieczenia na herbatnikach

16 Sierpnia 2021

(Ostatnia zmiana: 28 Sierpnia 2021)

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Sernik bez pieczenia sam w sobie jest nie lada smakołykiem. Dziś wypróbujemy przepis na deser w czekoladowej odsłonie. Masa czekoladowa świetnie współgra z herbatnikowym spodem. Prośby o dokładki są pewne.

Smakowity sernik niejednokrotnie przyprawiał nas o autentyczny zachwyt. Nie bez powodu to ciasto cieszy się tak wielką popularnością. Okazuje się, że sernik można przygotować również w czekoladowej odsłonie. Efekt pozostaje na długo w pamięci.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto bez pieczenia w czekoladowej odsłonie

Nie da się ukryć, że ciasto bez pieczenia potrafi wywołać szybsze bicie serca u wielbicieli kulinariów. Niedawno przedstawialiśmy przepis na deser według receptury Jakuba Kuronia. Dziś sięgniemy po recepturę na sernik czekoladowy.

Nie od dziś wiadomo, że sernik ma status kultowego deseru. Można go przyrządzić zarówno z użyciem piekarnika, jak i bez niego. Tym razem przygotujemy ciasto bez pieczenia. Jakie składniki będę nam potrzebne?

Spód:

  • 200 g herbatników kakaowych

  • 60 g roztopionego masła

Masa czekoladowa:

  • 150 g gorzkiej czekolady

  • 500 g serka kremowego

  • 350 g kremówki

  • 50 g cukru

  • 2 g ekstraktu waniliowego

Surówka z cukinii

Obłędna surówka z cukinii, jabłka i marchewki

CZYTAJ DALEJ

Niezawodny przepis na czekoladowy sernik bez pieczenia

Na początku herbatniki bardzo drobno kruszymy. Powinny mieć konsystencję zbliżoną do piasku. Ciastka przekładamy do miski i łączymy z roztopionym masłem. Całość dokładnie mieszamy.

Herbatniki z masłem umieszczamy w blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Tak przygotowany spód wstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie mieszamy ze sobą serek, cukier i ekstrakt. Najlepiej wykorzystać mikser.

W schłodzonej misce ubijamy śmietanę. Z kolei czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy ją do masy serowej. Wszystko wzbogacamy o ubita śmietanę. Składniki delikatnie ze sobą łączymy.

Masę czekoladową przekładamy na herbatniki. Ciasto bez pieczenia wstawiamy do lodówki na około 3 godziny. Domownicy z pewnością zjedzą je w mgnieniu oka. Godny uwagi jest także przepis na idealny biszkopt.

Czekoladowe ciasto bez pieczenia

Czekoladowe ciasto bez pieczenia

Canva / olvas

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Obłędna wołowina po chińsku - powiew Azji w Twojej kuchni

Czytaj więcej >
schab z morelami

Przepisy

Cudownie soczysty pieczony schab nadziewany suszonymi morelami

Czytaj więcej >
ciasto black forrest

Przepisy

Najlepszy przepis na kultowe, uwielbiane ciasto "Czarny las"

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna i niebanalna zupa meksykańska z ziemniakami

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak przygotować pieczony udziec wołowy?

Czytaj więcej >
Anna Lewandowska, racuchy

Przepisy

Obłędnie pyszne racuchy z brzoskwiniami z przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >