Smakosze.pl
black-4443923 960 720 (1)

pixabay/krzys16

Przepis na domowy syrop do herbaty z owoców czarnego bzu

17 Sierpnia 2021

(Ostatnia zmiana: 27 Sierpnia 2021)

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Zarówno z owoców, jak i z kwiatów czarnego bzu można przygotować wyjątkowe syropy, które zaskakują nie tylko swoim smakiem, ale również właściwościami zdrowotnymi. Nic tak nie smakuje w zimowe wieczory jak pyszna herbata z przepysznym dodatkiem!

Syrop z kwiatów czarnego bzu zaskakuje nie tylko swoim smakiem, ale również zaletami zdrowotnymi. Od lat uważa się go za naturalny środek na wzmocnienie naszej odporność. Ta popularna roślina w końcu od wieków była wykorzystywana w medycynie ludowej.

Owoce czarnego bzu są bogate w witaminę C i A. Przygotowane na ich bazie specyfiki szczególnie warto stosować jesienią, gdy niestety możemy borykać się ze spadkiem odporności. Jak przygotować syrop z owoców czarnego bzu?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na syrop z owoców czarnego bzu

Składniki:

  • kilogram dojrzałych owoców czarnego bzu

  • kilogram cukru

  • litr wody

Sposób wykonania:

Zalej dojrzałe owoce czarnego bzu wodą, wymieszaj je z cukrem i gotuj je przez około dwie godziny.

Projekt bez tytułu - 2021-08-17T200143.896

Ekspresowe ciasto bez pieczenia z galaretką, hit sezonu

CZYTAJ DALEJ

Następnie odcedź syrop, a samą wodę ponownie zagotuj i utrzymaj na średnim ogniu przez około godzinę.

Po tym czasie przelej syrop do czystych słoików, zakręć je i postaw na kilka godzin, aby się zapasteryzowały.

Na naszej stronie znajdziecie również inne przepisy na wyjątkowe przetwory m.in. dżem z mirabelek oraz konfiturę z pigwy do herbaty.

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: żywienie abc zdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Węgierska zupa gulaszowa według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Biszkopt cioci Koci — tylko trzy składniki

Przepisy

Przedwojenny biszkopt cioci Koci z 3 składników, absolutny ideał

Czytaj więcej >
Kluski śląskie z sosem Magdy Gessler

Przepisy

Bezbłędna receptura Magdy Gessler na kluski śląskie z sosem

Czytaj więcej >
Pasta jajeczna — śniadaniowy klasyk

Przepisy

Błyskawiczna pasta jajeczna z chrupiącą, soczystą papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealny na zimowy obiad kotlet schabowy po zbójnicku

Czytaj więcej >
bułeczki

Przepisy

Najprostszy przepis na puszyste bułki wrocławskie

Czytaj więcej >