Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na domowy syrop do herbaty z owoców czarnego bzu
Monika Dec
Monika Dec 17.08.2021 02:00

Przepis na domowy syrop do herbaty z owoców czarnego bzu

black-4443923 960 720 (1)
pixabay/krzys16

Zarówno z owoców, jak i z kwiatów czarnego bzu można przygotować wyjątkowe syropy, które zaskakują nie tylko swoim smakiem, ale również właściwościami zdrowotnymi. Nic tak nie smakuje w zimowe wieczory jak pyszna herbata z przepysznym dodatkiem!

Syrop z kwiatów czarnego bzu zaskakuje nie tylko swoim smakiem, ale również zaletami zdrowotnymi. Od lat uważa się go za naturalny środek na wzmocnienie naszej odporność. Ta popularna roślina w końcu od wieków była wykorzystywana w medycynie ludowej.

Owoce czarnego bzu są bogate w witaminę C i A. Przygotowane na ich bazie specyfiki szczególnie warto stosować jesienią, gdy niestety możemy borykać się ze spadkiem odporności. Jak przygotować syrop z owoców czarnego bzu?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na syrop z owoców czarnego bzu

Składniki:

  • kilogram dojrzałych owoców czarnego bzu

  • kilogram cukru

  • litr wody

Sposób wykonania:

Zalej dojrzałe owoce czarnego bzu wodą, wymieszaj je z cukrem i gotuj je przez około dwie godziny.

Następnie odcedź syrop, a samą wodę ponownie zagotuj i utrzymaj na średnim ogniu przez około godzinę.

Po tym czasie przelej syrop do czystych słoików, zakręć je i postaw na kilka godzin, aby się zapasteryzowały.

Na naszej stronie znajdziecie również inne przepisy na wyjątkowe przetwory m.in. dżem z mirabelek oraz konfiturę z pigwy do herbaty.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: żywienie abc zdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: