Smakosze.pl
black-4443923 960 720 (1)

pixabay/krzys16

Przepis na domowy syrop do herbaty z owoców czarnego bzu

26 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Zarówno z owoców, jak i z kwiatów czarnego bzu można przygotować wyjątkowe syropy, które zaskakują nie tylko swoim smakiem, ale również właściwościami zdrowotnymi. Nic tak nie smakuje w zimowe wieczory jak pyszna herbata z przepysznym dodatkiem!

Syrop z kwiatów czarnego bzu zaskakuje nie tylko swoim smakiem, ale również zaletami zdrowotnymi. Od lat uważa się go za naturalny środek na wzmocnienie naszej odporność. Ta popularna roślina w końcu od wieków była wykorzystywana w medycynie ludowej.

Owoce czarnego bzu są bogate w witaminę C i A. Przygotowane na ich bazie specyfiki szczególnie warto stosować jesienią, gdy niestety możemy borykać się ze spadkiem odporności. Jak przygotować syrop z owoców czarnego bzu?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na syrop z owoców czarnego bzu

Składniki:

  • kilogram dojrzałych owoców czarnego bzu

  • kilogram cukru

  • litr wody

Sposób wykonania:

Zalej dojrzałe owoce czarnego bzu wodą, wymieszaj je z cukrem i gotuj je przez około dwie godziny.

Projekt bez tytułu - 2021-08-17T200143.896

Ekspresowe ciasto bez pieczenia z galaretką, hit sezonu

CZYTAJ DALEJ

Następnie odcedź syrop, a samą wodę ponownie zagotuj i utrzymaj na średnim ogniu przez około godzinę.

Po tym czasie przelej syrop do czystych słoików, zakręć je i postaw na kilka godzin, aby się zapasteryzowały.

Na naszej stronie znajdziecie również inne przepisy na wyjątkowe przetwory m.in. dżem z mirabelek oraz konfiturę z pigwy do herbaty.

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: żywienie abc zdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Najlepsza surówka do obiadu z marchewki od Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsza surówka do obiadu z marchewki od Magdy Gessler. Orzeźwiający dodatek

Czytaj więcej >
Wybitne leczo według receptury Ewy Wachowicz

Przepisy

Wybitne leczo według receptury Ewy Wachowicz. Smak oszołamia największych smakoszy

Czytaj więcej >
Najsmaczniejsze marynowane czereśnie do słoików

Przepisy

Najsmaczniejsze marynowane czereśnie do słoików. Pysznie smakują z mięsami i wędlinami

Czytaj więcej >
Idealna kawa na lato, która chłodzi i dodaje energii

Przepisy

Idealna kawa na lato, która chłodzi i dodaje energii. Pobudzenie i orzeźwienie w jednym

Czytaj więcej >
Zupa śledziowa na zimno

Przepisy

Hit z PRL-u, czyli zupa śledziowa na zimno. Klasyka sprzed lat

Czytaj więcej >
Boskie kotlety mielone pod warzywną pierzynką

Przepisy

Boskie kotlety mielone pod warzywną pierzynką. Sekretnym składnikiem jest wyjątkowy sos

Czytaj więcej >