sernik
Pixabay / congerdesign

Sernik z białą czekoladą

Dzisiaj Walentynki! Z okazji święta zakochanych warto zaskoczyć swoją drugą połówkę niezwykłym deserem. Może będzie to wykwintny sernik z dodatkiem białej czekolady? Polecamy najlepszy przepis na ten smakołyk!

Walentynki to czas, w którym warto rozpieścić bliskie naszemu sercu osoby wyjątkowymi smakołykami. Nie jest tajemnicą, że najbardziej cieszą te, które zostały przez nas samodzielnie zrobione.

Nie masz pomysłu na wyjątkowy deser? Przychodzimy z pomocą i polecamy obłędny sernik z dodatkiem białej czekolady!

Sernik z białą czekoladą - przepis

Składniki:

Spód

140 g pokruszonych na piasek ciasteczek zbożowych
70 g rozpuszczonego, schłodzonego masła

Przeciwskazania do picia soku z burakaPrzeciwskazania do picia soku z burakaCzytaj dalej


masa serowa:
1 kg sera w wiaderku
4 jaja
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g białej czekolady
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżki cukru waniliowego
100 gram śmietany kremówki 30%
400 gr karmelu krówkowego

Sposób wykonania:

Ser i śmietankę wyjmij z lodówki już dwie godziny przed pieczeniem z lodówki, aby się ogrzały. Dokładnie pokruszone ciasteczka wymieszaj z masłem. Wylep nimi spód tortownicy o średnicy 22 cm, ugnieć i zapiec około 10 minut w temperaturze 190 stopni, schłódź.

Z sera odlej serwatkę, która się wydzieliła na powierzchni, utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksuj. Następnie dodaj śmietanę kremówkę, i znów chwilkę miksuj, dodawaj po jednym jaju, ucieraj.

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, lekko ją schłódź, dodaj do niej 2 łyżki masy serowej, następnie przełóż masę czekoladową do sera i ją zmiksuj.

Masę wyłóż na spód, wyrównaj powierzchnię. Piecz przez ok.50 minut w temperaturze 160 stopni (sernik ma być ścięty, a nie upieczony). Studź go przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 60 minut, potem wyjmujemy na blat, kiedy ciasto uzyska temperaturę pokojową, włóż go na parę godzin do lodówki.



Kiedy sernik będzie już dobrze schłodzony, posmaruj go karmelem i wygładź powierzchnię, a potem znów na kilka godzin włóż go do lodówki.

Zobacz także przepis na puszysty biszkopt oraz ciasto "Rafaello".

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyślij przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł