Lepiej usuwać szypułki z truskawek przed czy po umyciu? Większość osób popełnia błąd
Już za chwilę ruszy sezon na najlepsze na świecie, polskie truskawki. Wszyscy z utęsknieniem czekają na czas, kiedy można będzie się nimi nasycić. Owoce te przed spożyciem zawsze trzeba umyć. Czy jednak wiecie, w którym momencie należy usunąć szypułkę? Wiele osób niestety pozbywa się jej jeszcze przed myciem.
Dlaczego należy myć truskawki?
Stopień zabrudzenia truskawek zależy od sposobu ich uprawy.
Jeśli ziemia wokół nich była wyłożona matami lub folią, owoce będą zazwyczaj dość czyste. Gorzej jeśli rosły na polu i zostały zebrane niedługo po deszczu.
W drugim przypadku nikt nie ma wątpliwości, że przed spożyciem truskawki trzeba umyć. Inaczej piasek z owoców będzie trzeszczał nam w zębach.
Jednak oprócz piasku na powierzchni owoców często znajdują się też drobne insekty, których z pewnością lepiej się pozbyć.
Kiedy należy usunąć szypułkę z truskawek?
Moment usunięcia szypułek z truskawek jest naprawdę istotny.
I powiedzmy to zdecydowanie - szypułki z truskawek należy usunąć dopiero po umyciu owoców. Dlaczego?
Powodów jest kilka.
Po pierwsze, uchroni to przed przedostaniem się do wnętrza owoców wody zanieczyszczonej piaskiem. Po drugie, zapobiegnie wymyciu z owoców cennych witamin i soli mineralnych. Po trzecie, owoce będą smaczniejsze, ponieważ ich smak nie zostanie rozwodniony.
Pamiętaj, że truskawki są bardzo delikatne
Truskawki to bardzo delikatne owoce, które dość szybko gniją i pleśnieją.
Dlatego powinniśmy je spożyć niedługo po zakupie. Gdy jednak chcemy, by poleżały np. pół dnia, nie myjmy ich zawczasu, a dopiero tuż przed spożyciem. W ten sposób dłużej pozostaną w dobrej kondycji i będą smaczniejsze.
Myjąc truskawki, pamiętajmy też o tym, by zrobić to w miarę sprawnie.
Najlepiej umieścić je na sicie i przelać pod prysznicem zimnej wody. Można też wsypać je do miski z wodą i umyć poruszając owoce dłońmi. Wodę warto zmienić 2-3 razy.
W każdym razie nie należy namaczać owoców w wodzie, bo stracą swój smak i aromat.
Umyte truskawki należy dokładnie osączyć, a potem usunąć szypułkę i zjeść
na przekąskę lub wykorzystać do przygotowania potraw. Szczególnie polecamy
przepis na pierogi z truskawkami
, a także na
wyborne ciasto
.