Smakosze.pl

Canva / pixelshot

Wsyp 2 łyżki i zalej szklanką wrzątku. Dietetyk uznał ten napar za jeden z najzdrowszych

3 Maja 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Czy wiesz, że najlepszy środek na trawienie możesz mieć w swojej kuchennej szafce? Popularny dietetyk podał listę najzdrowszych przypraw. Wśród nich prym wiedzie całkiem popularna kolendra. Z tego aromatycznego zioła przyrządzisz drogocenny napar.

Dietetyk wypunktował cenne właściwości kolendry

Wszyscy wiedzą, że przyprawy, w tym również kolendra, mają podkręcać smak potraw. Dietetyk Bartek Kulczyński, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w serwisie YouTube, zwraca uwagę na jeszcze jedna ważną kwestię. Świadome używanie przypraw w kuchni ustrzeże nas przed rozmaitymi przypadłościami oraz problemami ze strony układu trawiennego. Jeśli w swoich szafkach chowasz kolendrę, koniecznie dowiedz się, jakie korzyści możesz z niej wyciągnąć.

lepienie pierogów

Babcia Ewa łączy twaróg z wiosennym przysmakiem. Na jej pierogi czeka cała rodzina

CZYTAJ DALEJ

Dietetyk zdradza sekretne właściwości kolendry

Kolendra w naszych kuchniach może występować pod dwiema postaciami. Spożywamy ją w formie liści lub używamy jej owoców, zwanych powszechnie nasionami. Zarówno jedna, jak i druga forma wykazuje bardzo dobre działanie dla ludzkiego organizmu. Szczegóły przedstawił Dietetyk dr Kulczyński.

Kolendra jest wyjątkową przyprawą ze względu na swoje działanie detoksykujące. Wspomaga pozbywanie się toksycznych metali z naszego organizmu. Wśród nich należy wymienić chociażby rtęć, kadm oraz ołów. Związki te po skumulowaniu się mogą obciążać nerki i wątrobę

Pozbywanie się szkodliwych związków to nie jedyna zaskakująca właściwość kolendry. Pomaga ona także obniżyć poziom trójglicerydów, reguluje poziom cholesterolu i redukuje skurczowe ciśnienie krwi. Zawarte w nasionach substancje natomiast wspomagają pracę mózgu, zapobiegając postępującej wraz z wiekiem utracie pamięci.

Kolendra ma także funkcje wspomagające trawienie. Przy połączeniu z innymi ziołami przynosi ulgę pacjentom cierpiącym na zespół jelita drażliwego. Jeśli zmiesza się ją z melisą oraz miętą, łagodzi u tych osób bóle brzucha, a także zmniejsza częstotliwość oraz nasilenie dokuczliwych wzdęć.

Dietetyk zdradził przepis na dobroczynny napar z kolendry

Jak najlepiej wykorzystać doskonałe właściwości kolendry? Nie zawsze przecież przygotowujemy jakąś potrawę z jej udziałem. Na szczęście jest prosty i szybki sposób, by cenne składniki z zioła trafiły do naszego organizmu. Jest nim sporządzenie ziołowego naparu.

Aby przygotować napar z kolendry, dietetyk zaleca odmierzenie 2 łyżek suszonego zioła do kubka. Następnie zalewamy je wrzątkiem i przykrywamy, np. małym talerzykiem. Całość ma naciągać pod przykryciem przez ok. 10 minut.

Kiedy stosuje się napar z kolendry? Dietetyk poleca go zwłaszcza osobom zmagającym się z nieżytem żołądka. W takim przypadku zalecana dawka wynosi ½ szklanki 4 razy dziennie. Już niedługo po pierwszym zastosowaniu można odczuć wyraźną ulgę.

Bez ziaren kolendry nie może się obyć fenomenalny domowy ketchup . Żywieniowy ekspert przypomina o ważnej czynności podczas grillowania .

ziarna i liście kolendry.png
Canva / Studio Doros

Źródło: YouTube/ Dr Bartek Kulczyński

zaplanowana komunia w restauracji

Zapłacili restauracji za przyjęcie komunijne. Gdy tam poszli zaczął się koszmar

CZYTAJ DALEJ
Najlepszy kotlet schabowy

Nie wytrzymał i zaczął jeść schabowego na ulicy. Znalazł najlepszy bar mleczny

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Ta roślina zbija cholesterol i wspomaga dobry sen. Większość Polaków nie ma pojęcia o jej istnieniu
Czytaj więcej >

Porady

Moja mama nie hartuje śmietany chochlą gorącej zupy. Ma znacznie lepszy sposób, danie nigdy się nie warzy
Czytaj więcej >

Porady

Moja babcia zawsze wrzucała orzechy włoskie do wrzątku. Powód jest bardzo ważny, mało kto ma pojęcie
Czytaj więcej >

Porady

Weź 2 widelce i wbij w kurczaka. Dlaczego nikt wcześniej nie pokazał mi tej sztuczki?
Czytaj więcej >

Porady

Wekujesz słoiki w ten sposób? Zapomnij, zaprzyjaźniona kucharka pokazała mi 100 razy lepszy sposób
Czytaj więcej >

Porady

Weź wykałaczkę i wetknij między pokrywkę a garnek. Zawsze tak robię podczas gotowania makaronu
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jajko obierzesz nawet w 3 sekundy, wystarczy zwykła łyżka. Żałuję, że nie znałam tego wcześniej
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jajko obierzesz nawet w 3 sekundy, wystarczy zwykła łyżka. Żałuję, że nie znałam tego wcześniej
Czytaj więcej >