Wsyp 2 łyżki i zalej szklanką wrzątku. Dietetyk uznał ten napar za jeden z najzdrowszych
Czy wiesz, że najlepszy środek na trawienie możesz mieć w swojej kuchennej szafce? Popularny dietetyk podał listę najzdrowszych przypraw. Wśród nich prym wiedzie całkiem popularna kolendra. Z tego aromatycznego zioła przyrządzisz drogocenny napar.
Dietetyk wypunktował cenne właściwości kolendry
Wszyscy wiedzą, że przyprawy, w tym również kolendra, mają podkręcać smak potraw. Dietetyk Bartek Kulczyński, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w serwisie YouTube, zwraca uwagę na jeszcze jedna ważną kwestię. Świadome używanie przypraw w kuchni ustrzeże nas przed rozmaitymi przypadłościami oraz problemami ze strony układu trawiennego. Jeśli w swoich szafkach chowasz kolendrę, koniecznie dowiedz się, jakie korzyści możesz z niej wyciągnąć.
Babcia Ewa łączy twaróg z wiosennym przysmakiem. Na jej pierogi czeka cała rodzinaDietetyk zdradza sekretne właściwości kolendry
Kolendra w naszych kuchniach może występować pod dwiema postaciami. Spożywamy ją w formie liści lub używamy jej owoców, zwanych powszechnie nasionami. Zarówno jedna, jak i druga forma wykazuje bardzo dobre działanie dla ludzkiego organizmu. Szczegóły przedstawił Dietetyk dr Kulczyński.
Kolendra jest wyjątkową przyprawą ze względu na swoje działanie detoksykujące. Wspomaga pozbywanie się toksycznych metali z naszego organizmu. Wśród nich należy wymienić chociażby rtęć, kadm oraz ołów. Związki te po skumulowaniu się mogą obciążać nerki i wątrobę.
Pozbywanie się szkodliwych związków to nie jedyna zaskakująca właściwość kolendry. Pomaga ona także obniżyć poziom trójglicerydów, reguluje poziom cholesterolu i redukuje skurczowe ciśnienie krwi. Zawarte w nasionach substancje natomiast wspomagają pracę mózgu, zapobiegając postępującej wraz z wiekiem utracie pamięci.
Kolendra ma także funkcje wspomagające trawienie. Przy połączeniu z innymi ziołami przynosi ulgę pacjentom cierpiącym na zespół jelita drażliwego. Jeśli zmiesza się ją z melisą oraz miętą, łagodzi u tych osób bóle brzucha, a także zmniejsza częstotliwość oraz nasilenie dokuczliwych wzdęć.
Dietetyk zdradził przepis na dobroczynny napar z kolendry
Jak najlepiej wykorzystać doskonałe właściwości kolendry? Nie zawsze przecież przygotowujemy jakąś potrawę z jej udziałem. Na szczęście jest prosty i szybki sposób, by cenne składniki z zioła trafiły do naszego organizmu. Jest nim sporządzenie ziołowego naparu.
Aby przygotować napar z kolendry, dietetyk zaleca odmierzenie 2 łyżek suszonego zioła do kubka. Następnie zalewamy je wrzątkiem i przykrywamy, np. małym talerzykiem. Całość ma naciągać pod przykryciem przez ok. 10 minut.
Kiedy stosuje się napar z kolendry? Dietetyk poleca go zwłaszcza osobom zmagającym się z nieżytem żołądka. W takim przypadku zalecana dawka wynosi ½ szklanki 4 razy dziennie. Już niedługo po pierwszym zastosowaniu można odczuć wyraźną ulgę.
Bez ziaren kolendry nie może się obyć fenomenalny domowy ketchup. Żywieniowy ekspert przypomina o ważnej czynności podczas grillowania.
Źródło: YouTube/ Dr Bartek Kulczyński