Truskawki to jedne z popularniejszych w Polsce owoców, choć ich pochodzenie może dla wielu być dość zadziwiające. W rzeczywistości bowiem truskawka stanowi mieszankę dwóch gatunków poziomek – chilijskiej i wirginijskiej. Ich powstanie datuje się na XVIII wiek, a miejsce narodzin tej hybrydy to ogrody botaniczne we Francji.
Obecnie truskawki stanowią jedne z najczęściej uprawianych owoców jagodowych na świecie, uchodząc nie tylko za owoce smaczne, ale i niezwykle uniwersalne w sztuce kulinarnej. Można je zarówno spożywać na surowo, jak i przyrządzać szereg wyjątkowych deserów i ciast. W przemyśle truskawki stanowią fundament dla popularnych rodzajów lodów, dżemów, soków, jogurtów czy słodyczy.
W ramach ciekawostki należy wspomnieć, że z botanicznego punktu widzenia truskawka nie jest owocem – czerwona, mięsista część to rozrośnięte dno kwiatowe, podczas gdy właściwe owoce to drobne, żółtawe orzeszki widoczne na jej powierzchni.
Truskawki uchodzą za owoce wyjątkowo korzystne dla zdrowia – przy bardzo niskiej kaloryczności dostarczają znaczną ilość składników bioaktywnych. Zawierają przede wszystkim duże ilości witaminy C – w porównywalnych proporcjach do cytrusów – a także witaminy z grupy B, mangan, potas oraz błonnik pokarmowy. Czerwony kolor truskawek wynika z obecności antocyjanów – związków o silnym działaniu przeciwutleniającym.
Regularne spożywanie truskawek może wspierać odporność, poprawiać profil lipidowy krwi, regulować poziom cukru oraz wpływać korzystnie na perystaltykę jelit. Obecne w nich kwasy organiczne – w tym kwas salicylowy – działają przeciwzapalnie i mogą łagodzić objawy reumatyczne.
Największym producentem truskawek na świecie są Chiny – Państwo Środka produkuje rocznie aż 3,5 miliona truskawek. Drugie miejsce zajmują Stany Zjednoczone przy produkcji 1 mln ton rocznie, a trzecie Meksyk 949 tys. ton. Polska zajmuje dopiero 7 miejsce, produkując 180 000 ton truskawek rocznie.
Pokaż więcej
„Krajowe truskaweczki będą na pewno” – zapowiada jeden z rolników znany z produkcji dużych wolumenów tego owocu. Niestety, kiedy przychodzi do szczegółów, nie ma najlepszych wieści.
By móc w maju i czerwcu cieszyć się udanymi plonami domowych truskawek, już w marcu trzeba myśleć o dbaniu o ich krzaczki. Oto najważniejsze zasady, w tym te dotyczące dobreg sąsiedztwa naszych ulubionych owoców.
„Liczne wady produktu”. Takie uzasadnienie wydał inspektorat handlowy dla swojej decyzji o niewpuszczeniu do Polski dużej partii owoców. Każe to zadać pytanie – jaką wartość ma jadanie truskawek zimą?
Masz ochotę na coś słodkiego? Nie zwlekaj i zerknij na ten przepis. Gwarantuje on znakomity efekt na talerzu. Ciasto bez pieczenia jeszcze nigdy nie było tak proste i tak obłędnie pyszne.
Niezależni badacze sprawdzili zawartość środków ochrony roślin w truskawkach, które kupujemy na co dzień. Celem było ustalenie, czy owoce z bazaru rzeczywiście są bardziej ekologiczne od tych z dyskontu. Efekty badania wielu mogą zaskoczyć.
Prosty przepis na szybkie pieczone ciasto z truskawkami. Budyniowa masa na bazie jogurtu usadowiła się w nim na kruchym spodzie, a duże kawałki świeżych truskawek zawieszone są w niej jak w gęstym kremie. Całość jest pyszna, mocno truskawkowa i nie za słodka.
Lubicie truskawki? Są pyszne i soczyste. Jednak jak myć truskawki? Ważne, by popełniać tego błędu podczas mycia, bo owce stracą cały swój smak, a tego nikt przecież nie chce.
Przywykliśmy już, że ciasta bez pieczenia potrafią wyglądać niezwykle finezyjnie, ale to już naprawdę przesadza. Duże kawałki truskawek zatopione w klarownej galaretce są jak muzealna gablotka do zaprezentowania najważniejszego dzieła polskiego wiosenno-letniego sezonu: truskawek. W takiej oprawie nasze letnie cuda dosłownie błyszczą.
Nie wiesz już, co zrobić z truskawkami? Poznaj ten przepis i przygotuj z niego wyborny krem. Jest o wiele lepszy niż inne, letnie desery, więc na pewno zachwyci twoich domowników. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników. Wypróbuj sposób, a będziesz robiła go bardzo często.
Nie masz pomysłu, co jeszcze zrobić z popularnego, sezonowego owocu? Poznaj przepis i zrób deser, który smakiem położy wszystkich na łopatki. Jest lekki, łatwy w przygotowaniu, a dodatkowo potrzebujesz tylko pięciu składników, aby go zrobić. Dowody prawdziwości tych słów poproszą o niejedną dokładkę.
To jeden z wariantów przepisu na szybkie ciasto z owocami. Zapieczenie truskawek w biszkoptowej masie pozwala zachować ich smak, zmieniając konsystencję na kremową. Tak świetnie komponują się ze strukturą biszkoptu, który po angielsku nie bez powodu nazywa się sponge cake, czyli ciasto-gąbka.
Deser truskawkowy to brzmi pysznie. Robię go z zaledwie 4 składników. Truskawki kroję i układam w apetycznej masie, a na wierzch trafia galaretka. Ten deser truskawkowy to po prostu niebo w gębie.
Sezon na truskawki i maliny w pełni. Dlatego zrób z nich przepyszne i nieskomplikowane ciasto. Jego smak podbije podniebienia wszystkich domowników, a ty nie będziesz mogłaś się nadziwić, że nie wpadłaś na to wcześniej. Przepis jest banalnie prosty.
To proste śmietanowe ciasto bez pieczenia to wspaniały sposób na świętowanie sezonu na truskawki. Przygotowujemy je tu w postaci masy, która świetnie komponuje się ze śmietankowo-serową bazą. Ciasto jest formą szybkiego sernika bez pieczenia.
Oto niezwykle prosty przepis na sernik na zimno. Pozwala on cieszyć się najbardziej letnimi z letnich owoców – truskawkami. Schłodzony jest deserem idealnym na gorące popołudnia.
Truskawki to chyba najpopularniejsze uprawy owocowe w domowym sadzie. Jednak jako sadownicy-amatorzy nie chcemy używać sztucznych nawozów, prawda? Oto rewelacyjny i tani zamiennik. Sprawdzony i polecany przed dziadka.
Marzy ci się pyszny, ale jednocześnie zdrowy deser? Zrób go tak, jak ja. Przydadzą się tu owoce i składnik, który zdziwi niejednego smakosza. Zakochasz się w nim już od pierwszej łyżeczki.
Ten sernik z prawdziwego zdarzenia to świetny sposób na podanie truskawek. Masa sernikowa składa się w dużej części z ubitej śmietany, a to przecież najlepsze towarzystwo dla naszych sezonowych owoców. Sernik jest łatwy i dość szybki w przygotowaniu i nie wymaga użycia piekarnika.
Wykorzystaj sezonowy owoc i przygotuj z nim lekki sernik. Już nigdy nie zrobisz tego pysznego deseru innym sposobem niż ten z przepisu z tego artykułu. Smak przypadnie do gustu twojej rodzinie i gościom tak bardzo, że być może będziesz musiała robić je na każde wspólne spotkanie. Na szczęście przygotowanie jest banalnie proste.
Wydawałoby się, że w myciu owoców nie ma nic skomplikowanego i każdy robi to dobrze. Okazuje się jednak, że truskawki powinno myć się nieco inaczej. Dowiedz się, jak powinno się to robić i już nigdy nie popełniaj tego błędu. Od jednej czynność zależy smak tego sezonowego owocu.
Naleśniki są daniem uniwersalnym. Smakują na słodko i słono. Jednak my polecamy wyjątkowy sposób na to lubiane danie. Truskawki nadadzą naleśnikom niepowtarzalnego smaku.
To proste ciasto pozwala łatwo i szybko przygotować pyszny truskawkowy deser. W sezonie warto sięgać po podobne przepisy jak najczęściej, by wynagrodzić sobie długie zimowe miesiące oczekiwania na soczyste i tanie owoce.
Sezon na truskawki w pełni. Kupujemy te owoce na straganach, targowiskach, ale też w dyskontach. Niestety tam może czekać nam niemiłe zaskoczenie, które jest przeważnie widoczne już na pierwszy rzut oka. O co dokładnie chodzi?
Tomasz Strzelczyk zaprezentował doskonały przepis na racuchy. Przygotowywane cierpliwie, na zaczynie drożdżowym, mają jeszcze jeden atut. Dobrze znane jabłka zastępujemy tu sezonowymi owocami.
Sernik i truskawki od zawsze stanowią pyszne połączenie. Dlatego youtuberka Ania Zyśk z kanału Jedz Pysznie poleca znakomity sernik truskawkowy. Ciasto bez pieczenia wygląda jak zebra i kusi, by je spróbować.
Wykorzystaj truskawki i przygotuj to ciasto na deser. Przepis jest banalnie łatwy, a smak po prostu doskonały. Dlatego przygotuj go i pozytywnie zaskocz domowników. Uważaj jednak, bo samo uzależnia i będziesz musiała przygotowywać to ciasto znacznie częściej.
Truskawki są jednymi z najbardziej lubianych owoców sezonowych. Niestety okazało się, że te dostępne w Biedronce i Lidlu zawierają pestycydy. Te są szkodliwe dla naszego zdrowia. Sprawa niepokoi badaczy.
Jakie jest najlepsze ciasto? Oczywiście z truskawkami! To ciasto bez pieczenia pełne jest też śmietanowego kremu, który rozpływa się w ustach. Poznaj przepis, który zapewni ci deser z zaledwie 6 składników.