Pierogi na słodko z truskawkami. Ekspresowe i lekkie
Pierogi na słodko z truskawkami to pomysł na wyśmienity obiad dla całej rodziny. Pierogi z sezonowymi owocami podane z cukrem i kwaśną śmietaną smakują jak u babci, są delikatne, miękkie, a farsz truskawkowy nadaje im lekkiej nuty. Poznaj przepis na pierogi na słodko z truskawkami, idealne na obiad w upalne dni.
Pierogi na słodko bardzo często jadłam u mojej babci. Pierogi z wygrzanymi w pełnym słońcu, świeżo zerwanymi truskawkami było jednym z moich ulubionych dań. Do tej pory często wracam do smaków z dzieciństwa i pierogi na słodko przygotowuję jak tylko zaczynają pojawiać się nasze truskawki.
Owoce są tylko przez chwilę, dlatego staram się jak najlepiej wykorzystać sezon. Pierogi, knedle, ciasta z truskawkami, lody truskawkowe i sałatki z dodatkiem owoców to dania, które muszą pojawić się w moim czerwcowym menu.
Pierogi podaję tradycyjne z cukrem i kleksem śmietany, możesz zamienić ją również na gesty jogurt grecki, a cukier na cukier puder. Każda wersja dania ma niepowtarzalny smak i błyskawicznie znika z talerzy.
Z truskawek przygotowuję również dżemy, konfitury i sok, który smakuje wybornie z wodą gazowaną lub jako dodatek do zimowej herbaty- tu poznasz przepis na sok z truskawek do słoików na zimę, zachowaj smak owoców na wiele miesięcy.
Z przepisu ulepisz około 40 pierogów. Pierogi, których nie będziesz gotować tego dnia, możesz spokojnie zamrozić- danie zachowa smak i świeżość przez wiele tygodni. Ugotowanych pierogów nie wstawiaj do zamrażalki, a w lodówce mogą być maksymalnie do końca dnia.
Przepis na pierogi na słodko z truskawkami
Składniki na około 40 pierogów:
300 g mąki pszennej
125 ml wrzącej wody
szczypta soli
jajko
2 łyżki masła
250 g truskawek
kwaśna śmietana do podania
cukier do podania
Jak zrobić pierogi z truskawkami?
Masło włóż do szklanki z wrzącą wodą i mieszaj, aż się rozpuści, mąkę przesiej i wsyp do miski. Wbij jajko, dodaj szczyptę soli, wlewaj stopniowo wodę z tłuszczem i wyrabiaj łyżką.
Gdy masa odrobinę przestygnie, zacznij wyrabiać ją ręcznie przez kilka minut, aż powstanie jednolite ciasto, następnie przykryj je ściereczką i odstaw na około 30 minut. W tym czasie przygotuj truskawki: owoce umyj, dokładnie osusz, usuń szypułki i pokrój w drobną kostkę.
Ciasto przełóż na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkuj na cienki placek, następnie wykrawaj kółka. Każdy kawałek rozciągnij delikatnie i na środek włóż po łyżeczce truskawek, następnie zlep boki.
Pierogi wrzucaj partiami na wrzącą, osoloną wodę i gotuj 3-4 minuty, do wypłynięcia, podaj z cukrem i śmietaną, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ MarianVejcik
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Obłędnie soczyste kotlety mielone z pieczarkami. Babciny przepis jest niezawodna
Ekspresowy makaron z pieczonym serem feta i pomidorami. Hit Internetu, który obowiązkowo trzeba znać
Źródło: kwestiasmaku.pl, aniagotuje.pl