Smakosze.pl Przepisy Lepsza niż szarlotka tarta odwracana Ani Starmach. 1 czynność nadaje jabłkom niepowtarzalnego smaku
Jakub Kaminski/East News, canva/margouillatphotos

Lepsza niż szarlotka tarta odwracana Ani Starmach. 1 czynność nadaje jabłkom niepowtarzalnego smaku

20 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jesteście wielbicielami szarlotki? Wypróbujcie recepturę Ani Starmach na tartę odwracaną. Również robi się ją z ciasta kruchego oraz z jabłek. Jednak sposób wykonania jest zaskakujący. Jabłka najpierw karmelizuje się, dzięki czemu deser zyskuje niezwykły smak. Potem przykrywa się je ciastem i całość piecze. Trochę odwrotnie niż zwykle, ale efekt jest naprawdę pyszny. Ania Starmach na stornie internetowej aniastarmach.pl dzieli się z fanami ciekawymi przepisami na wyśmienite dania główne i przepyszne ciasta. Ostatnio zdradziła przepis na tartę odwracaną z karmelizowanymi jabłkami. To właśnie z tej strony pochodzi przepis wykorzystany w artykule.

Do przygotowania tarty odwracanej potrzebujesz kilku podstawowych składników. Większość z nich z pewnością masz w domu. Kruche ciasto upieczone z karmelizowanymi jabłkami smakuje rewelacyjnie, wszyscy będą prosić o dokładkę. Tartę podaj z gałką lodów waniliowych lub z ulubionym sosem do deserów, a błyskawicznie zniknie z talerzyków.

Kruche ciasto na tartę odwracaną wyrabiaj szybko, żeby się nie zagrzało. Jeśli ciasto będzie miało zbyt wysoką temperaturę, po upieczeniu będzie twarde. Ciasto koniecznie wstaw do lodówki przed pieczeniem, żeby odpoczęło i się schłodziło. Przed pieczeniem ponakłuwaj je również widelcem. W ten sposób unikniesz nieestetycznego wybrzuszenia.

Przepis Starmach na tartę odwracaną z karmelizowanymi jabłkami

Składniki na ciasto:

  • 175 g mąki pszennej

  • 40 g cukru pudru

  • 2 żółtka

  • 75 g masła

  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 6 kwaśnych jabłek

  • 4 łyżki cukru

  • 4 łyżki masła

Wyśmienita tarta odwracana Ani Starmach. Przepis krok po kroku

Przygotuj ciasto: mąkę przesiej, dodaj masło, żółtka, sól, cukier i wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Jabłka obierz, pokrój w cząstki.

Na patelnię wsyp cukier, jak zmieni kolor na jasnobrązowy, dodaj masło i smaż chwilę. Następnie dodaj jabłka, smaż 15 minut do miękkości. Formę na tartę wyłóż papierem do pieczenia.

Na spód wyłóż jabłka i przykryj je rozwałkowanym ciastem, brzegi podwiń do środka. Wierzch ciasta nakłuj widelcem. Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C, piecz ok. 25 minut. Po upieczeniu odwróć ciasto i podaj, smacznego.

Ania Starmach zdradziła, jaki jest najlepszy ser do sernika . Szukasz pomysłu na pyszny obiad? W tym artykule dowiesz się, jak zrobić wyśmienite racuchy, wszyscy będą zachwyceni.

szarlotka
canva/GMVozd

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy