Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pikantna salsa do chipsów i nachos. Naturalna, domowa, jak znalazł na dzisiejszy mecz
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.11.2022 15:57

Pikantna salsa do chipsów i nachos. Naturalna, domowa, jak znalazł na dzisiejszy mecz

Pikantna salsa do chipsów i nachos. Naturalna, domowa, bije na głowę kupne. Na Mundial jak znalazł
canva/nitrub

Nachosy i chipsy najlepiej smakują podane z sosem. Domowa, pikantna salsa jest pomysłem na pyszny sos rodem ze słonecznego Meksyku. Jest o wiele smaczniejsza i przede wszystkim zdrowsza od gotowego produktu. Przygotujesz ją błyskawicznie.

Organizujesz przyjęcie dla znajomych? A może masz ochotę na coś do pochrupania do filmu lub w czasie oglądania meczu? Chipsy i nachos będą smakować jeszcze lepiej, kiedy przygotujesz do nich pikantna salsę. Domowy sos będzie strzałem w dziesiątkę.

Do przygotowania pikantnej salsy potrzebujesz kilku podstawowych składników. Większość z nich z pewnością masz w swoim domu. Sekretem smaku są marynowane papryczki jalapeño, które dodają charakteru całej potrawie.

Bazą pikantnej salsy są pomidory. Sos koniecznie dopraw cukrem i octem spirytusowym. Pod koniec gotowania zagęść go mąką ziemniaczaną. Salsę podaje się z posiekaną, świeżą kolendrą. Jeśli nie przepadasz za jej smakiem, zamień ją na natkę pietruszki.

Pikantna salsa. Takiego sosu nie kupisz w sklepie

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów całych lub krojonych

  • 2 duże ząbki czosnku

  • 2-3 marynowane papryczki jalapeño lub inne pikantne

  • pół małej papryki zielonej

  • 2 łyżki cukru

  • łyżka posiekanej zielonej kolendry lub natki pietruszki

  • mała cebula czerwona

  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • 3 łyżki octu spirytusowego

Jak zrobić domową salsę do chipsów i nachos? W sklepie takiej nie kupisz

Pomidory z puszki przełóż do rondelka. Dodaj pokrojoną paprykę zieloną, posiekaną cebulę, czosnek i marynowane papryczki. Dodaj również cukier, ocet i dopraw solą.

Gotuj około 10 minut na małym ogniu. Dodaj mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w odrobinie zimnej wody, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Salsę ciepłą lub zimną podaj z posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.

Do chipsów doskonale sprawdzi się również pikantny sos paprykowy oraz sos czosnkowy. Domowe sosy są o wiele zdrowsze i smaczniejsze od kupnych.

salsa do nachosów
canva/fcafotodigital

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: