Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Szybkie racuchy z jabłkami według Ani Starmach. Lekkości dodają im 2 składniki
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 15.11.2022 18:21

Szybkie racuchy z jabłkami według Ani Starmach. Lekkości dodają im 2 składniki

Szybkie racuchy z jabłkami według Ani Starmach. Lekkości dodają im 2 składniki
TRICOLORS/East News, canva/Anastasia Collection

Ania Starmach robi racuchy z jabłkami inaczej niż wszyscy. Do ciasta na słodkie placki dodaje proszek do pieczenia, a przed samym smażeniem dokłada również ubitą pianę z białek. I właśnie te składniki są sekretem niezwykle puszystych racuchów. Koniecznie przetestujcie recepturę Ani.

Racuchy z jabłkami według przepisu Ani Starmach to pomysł na podwieczorek lub kolację dla całej rodziny. Placki są rumiane, lekko chrupiące i przede wszystkim bardzo puszyste. Racuchy przygotujemy błyskawicznie z kilku prostych składników.

Racuchy z jabłkami podamy na wiele sposobów. Jesienią i zimą gorąco polecam owoce sezonowe i domowe konfitury, np. z gruszek, dyni, śliwek. Latem nie ma lepszych racuchów od placków z musem z truskawek lub świeżymi malinami, borówkami, jagodami.

Tradycyjnie racuchy z jabłkami oprószamy cukrem pudrem. Cukier można zastąpić kwaśną śmietaną, polewą czekoladową, bitą śmietaną. Każda wersja racuchów będzie smakować fantastycznie, kiedy przygotujemy je według receptury Ani Starmach.

Racuchy z jabłkami według Ani Starmach

Składniki:

  • 4 jabłka

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • 150 ml mleka

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia

  • cukier puder do posypania

  • świeże owoce lub konfitura do podania

Jak przyrządzić puszyste racuchy z jabłkami? Sekretem jest piana z białek

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w kostkę. Białka oddziel od żółtek. Do drugiej miski wsyp mąkę, dodaj mleko, proszek do pieczenia, cukier i żółtka.

Wymieszaj ciasto, dodaj do niego odsączone z soku jabłka, wymieszaj łyżką. Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli. Masę przełóż do przygotowanego ciasta, delikatnie wymieszaj.

Racuchy z jabłkami smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Placki po usmażeniu przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby oddały nadmiar tłuszczu. Oprósz je cukrem pudrem lub podaj z ulubionymi owocami albo konfiturą.

Przygotuj również tradycyjne racuchy z drożdżami według babcinej receptury. Świetnym pomysłem na obiad lub słodki podwieczorek są racuchy serowe. Wszyscy zjedzą je ze smakiem.

racuchy
canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: