Lepsze niż tradycyjne maślankowe naleśniki. Idealnie puszyste i delikatne
Znamy doskonały przepis na obłędne naleśniki. Placki usmażone z ciasta na bazie maślanki są wyjątkowo delikatne i puszyste. Ich przygotowanie jest bardzo proste i nie sprawi nikomu najmniejszego problemu. Domownicy bez wątpienia docenią taki poczęstunek.
Naleśniki maślankowe doskonale smakują zaserwowane na słodko. Wystarczy udekorować je cukrem pudrem. Jeśli masz w spiżarni mus jabłkowy lub czekoladowy krem, prosta przekąska zamieni się w prawdziwą ucztę. W brzuchu burczy na samą myśl o takich specjałach.
Przepis na najlepsze maślankowe naleśniki
Składniki:
2 i 1/2 szklanki maślanki
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki cukru
3 łyżki oleju
1/3 szklanki wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
cukier puder do dekoracji
Jak zrobić pyszne naleśniki na bazie maslanki?
Mąkę na naleśniki przesiej do dużej miski. Dodaj do niej cukier, proszek do pieczenia i sól. Następnie do naczynia dolej wodę, olej, maślankę, a na koniec wbij jajka.
Wszystkie składniki ciasta na naleśniki miksuj na wysokich obrotach. Powinno to zająć około 5 minut. Kiedy uzyskasz gładką i jednolitą masę, odstaw ciasto pod przykryciem do lodówki na 30 minut.
Patelnię do smażenia naleśników porządnie rozgrzej. Nie smaruj jej olejem. Naleśniki smaż na obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu posyp cukrem pudrem lub posmaruj ulubionymi dodatkiem, zawijaj i podawaj. Wykwintne naleśniki Ani Starmach to pomysłowe połączenie dobrze znanych smaków. Wytrawne naleśniki z powodzeniem sprawdzą się jako danie na obiad.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Nie tylko do herbaty. 4 magiczne zastosowania soku z cytryny
Amerykański patent na placki ziemniaczane. W środku pyszna niespodzianka
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama