Wytrawne naleśniki z żółtym serem. 1 aromatyczny dodatek nadaje im charakteru

Szukasz pomysłu na szybki obiad lub pożywną kolację? Przygotuj wytrawne naleśniki z serem i ziołami prowansalskimi. Naleśniki wychodzą puszyste za każdym razem. Cienkie placki z żółtym serem podgrzane na patelni smakują naprawdę dobrze. Możesz je podać na przykład z ketchupem.
Naleśniki zwykle podajemy na słodko, np. z owocami, konfiturą, serkiem waniliowym i innymi dodatkami. Jednak w wersji wytrawnej smakują równie dobrze. Naleśniki z serem i ziołami prowansalskimi są pożywne i sprawdzą się nawet jako danie obiadowe.
Naleśniki z serem i ziołami są niezwykle aromatyczne. Ser do naleśników dodajemy na samym końcu. Nie wsypujemy go do ciasta, a oprószamy gotowe już naleśniki, składamy i dobrze podgrzewamy. Przygotowane w ten sposób cienkie placki z mąki i mleka zyskują rewelacyjny smak.
Do przygotowania naleśników z serem wykorzystaj swój ulubiony ser. Gorąco polecam twardy ser bursztyn, cheddar lub parmezan. Sery te są bardziej intensywne od klasycznej goudy i mają wyraźny smak. Tak przygotowane naleśniki znikną z talerzy błyskawicznie.
Wytrawne naleśniki z żółtym serem. Wyśmienite danie dla całej rodziny
Składniki na ciasto:
250 ml mleka
200 g mąki pszennej
250 ml wody gazowanej
łyżeczka ziół prowansalskich
sól
2 jajka
Dodatkowo:
żółty ser w kostce
śmietana 18% do podania
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić naleśniki z żółtym serem? Pyszny posiłek przygotujesz w kilka chwil
Przygotuj ciasto: mąkę wsyp do miski, dodaj szczyptę soli, wymieszaj. Wbij jajka, wlej mleko, wodę gazowaną i miksuj do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji.
Do ciasta dodaj suszone zioła prowansalskie, wymieszaj i odstaw na chwilę. Na tarce zetrzyj ser. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni. Po usmażeniu posyp je startym serem, złóż na przykład na cztery i jeszcze chwilę podgrzewaj, żeby się rozpuścił. Naleśniki podaj z kwaśną śmietaną, smacznego.
Pomysł na pożywny obiad? Wytrawne racuchy z mięsem. Jeśli szukasz czegoś na słodko - tu poznasz przepis na wyśmienite racuchy z twarogu. Bez drożdży, bez proszku do pieczenia.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Bigos wyszedł zbyt kwaśny? 2 łyżki pysznego produktu uratują potrawę i dodadzą jej szlachetności
Przepis na rozpływające się w ustach maślane ciasteczka. 1 składnik dodaje im niezwykłego smaku
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama



































