Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wytrawne naleśniki z żółtym serem. 1 aromatyczny dodatek nadaje im charakteru
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 05.12.2022 04:00

Wytrawne naleśniki z żółtym serem. 1 aromatyczny dodatek nadaje im charakteru

Wytrawne naleśniki z żółtym serem. 1 aromatyczny dodatek nadaje im charakteru
canva/iko636

Szukasz pomysłu na szybki obiad lub pożywną kolację? Przygotuj wytrawne naleśniki z serem i ziołami prowansalskimi. Naleśniki wychodzą puszyste za każdym razem. Cienkie placki z żółtym serem podgrzane na patelni smakują naprawdę dobrze. Możesz je podać na przykład z ketchupem.

Naleśniki zwykle podajemy na słodko, np. z owocami, konfiturą, serkiem waniliowym i innymi dodatkami. Jednak w wersji wytrawnej smakują równie dobrze. Naleśniki z serem i ziołami prowansalskimi są pożywne i sprawdzą się nawet jako danie obiadowe.

Naleśniki z serem i ziołami są niezwykle aromatyczne. Ser do naleśników dodajemy na samym końcu. Nie wsypujemy go do ciasta, a oprószamy gotowe już naleśniki, składamy i dobrze podgrzewamy. Przygotowane w ten sposób cienkie placki z mąki i mleka zyskują rewelacyjny smak.

Do przygotowania naleśników z serem wykorzystaj swój ulubiony ser. Gorąco polecam twardy ser bursztyn, cheddar lub parmezan. Sery te są bardziej intensywne od klasycznej goudy i mają wyraźny smak. Tak przygotowane naleśniki znikną z talerzy błyskawicznie.

Wytrawne naleśniki z żółtym serem. Wyśmienite danie dla całej rodziny

Składniki na ciasto:

  • 250 ml mleka

  • 200 g mąki pszennej

  • 250 ml wody gazowanej

  • łyżeczka ziół prowansalskich

  • sól

  • 2 jajka

Dodatkowo:

  • żółty ser w kostce

  • śmietana 18% do podania

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić naleśniki z żółtym serem? Pyszny posiłek przygotujesz w kilka chwil

Przygotuj ciasto: mąkę wsyp do miski, dodaj szczyptę soli, wymieszaj. Wbij jajka, wlej mleko, wodę gazowaną i miksuj do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji.

Do ciasta dodaj suszone zioła prowansalskie, wymieszaj i odstaw na chwilę. Na tarce zetrzyj ser. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni. Po usmażeniu posyp je startym serem, złóż na przykład na cztery i jeszcze chwilę podgrzewaj, żeby się rozpuścił. Naleśniki podaj z kwaśną śmietaną, smacznego.

Pomysł na pożywny obiad? Wytrawne racuchy z mięsem. Jeśli szukasz czegoś na słodko - tu poznasz przepis na wyśmienite racuchy z twarogu. Bez drożdży, bez proszku do pieczenia.

naleśniki
canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: