Lepszy niż cukinia i ogórki - przepyszny marynowany bakłażan
Marynowany bakłażan potrafi swoim fantastycznym smakiem wywołać autentyczny zachwyt. Przygotujesz go bez najmniejszych problemów. Smakołyk wzbogacimy o czosnek oraz oliwę. Bakłażany jeszcze nigdy nie były tak pyszne.
Nie da się ukryć, że marynowany bakłażan nie jest najczęściej przygotowywanym przetworem. Warto wypróbować przepis na ten niecodzienny specjał. Idealnie sprawdzi się w roli przekąski oraz dodatku do dań.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Bakłażan w aromatycznej marynacie
Bakłażan bez wątpienia wyróżnia się niepowtarzalnymi walorami smakowymi. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na zapiekankę na bazie tego warzywa . Tym razem wypróbujemy recepturę na marynowaną odsłonę bakłażana.
Marynowany bakłażan z pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubią specjały o wyrazistym smaku. Jego przygotowanie jest banalnie proste . Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją. Jakie produkty będą nam potrzebne?
-
4 okazałe bakłażany
-
główka czosnku
-
świeża bazylia
-
rozmaryn
-
350 ml oliwy
-
60 ml octu winnego
-
sól
-
pieprz
Jak przygotować marynowane bakłażany?
Na początku bakłażany myjemy i osuszamy. Odcinamy ich końcówki. Następnie kroimy na plastry o grubości około 1 cm . Rozdrobnione warzywo solimy i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie powinno ono puścić soki.
Czosnek obieramy z łupin i siekamy. Podsmażamy go lekko na niewielkiej ilości oliwy. Pozostałą część tłuszczu łączymy z octem, solą i pieprzem. Marynata powinna być jednolita. Bakłażany odsączamy z wody i osuszamy papierowymi ręcznikami.
Plastry podsmażamy z obu stron. Układamy je warstwami w słoikach naprzemiennie z czosnkiem i przyprawami. Całość zalewamy marynatą. Warto kilkukrotnie zamieszać słoiki. Wówczas będziemy mieć pewność, że zalewa dotarła we wszystkie zakamarki .
Marynowany bakłażan powinien być przechowywany w lodówce. W takich warunkach zachowa świeżość przez około tydzień. Godny uwagi jest także przepis na marynowaną paprykę .
Canva / Lena_Zajchikova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Magazyn kulinarny