Najczęściej popełniane błędy podczas pieczenia ciast
Pieczenie jest jedną z najbardziej podstawowych form obróbki termicznej. Właśnie w taki sposób przygotowuje się rozmaite specjały. Ogromną popularnością cieszą się wszelkiej maści ciasta. Podczas ich pieczenia nietrudno o poważne błędy. Jednym z nich jest łączenie ze sobą zimnych składników.
Dla wielu smakoszy pieczenie ciast jest formą relaksacyjnego zajęcia. Nie bez powodu to zajęcie cieszy się sporym zainteresowaniem. Niestety w trakcie pieczenia możemy kompletnie zrujnować nasze specjały. Jakich błędów lepiej unikać?
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pieczenie zakończy się sukcesem, jeśli będziesz pamiętać o kilku zasadach
Z całą pewnością pieczenie jest nie lada sztuką. Istnieje ogrom potraw, które można przygotować w ten sposób. Wśród nich prym wiodą ciasta. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na trzyskładnikowy sernik. Dziś skupimy się na częstych błędach, które smakosze popełniają podczas pieczenia.
Jedną z najważniejszych zasad jest łączenie ze sobą składników o zbliżonej temperaturze. Najlepiej, jeśli będzie ona pokojowa. W związku z tym przed rozpoczęciem przygotowań powinniśmy wyjąć składniki z lodówki. Przeważnie wystarcza 30 minut.
Skoro już o składnikach mowa, nie można pominąć faktu, że liczne grono smakoszy wzbogaca swoje pieczone specjały o zbyt wiele składników. W takiej sytuacji bardzo łatwo o błędy wynikające z niezachowania odpowiednich proporcji. Tym samym lepiej ograniczyć składniki do niezbędnego minimum.
Pieczenie przyniesie nam lepsze rezultaty, jeśli będziemy trzymali się ściśle przepisów. Niekiedy nawet niewielkie zmiany mogą doprowadzić do zakalca lub innego kulinarnego rozczarowania. Lepiej odpuścić sobie dodawanie składników na oko.
Czego nie robić, kiedy w grę wchodzi pieczenie?
Wypieki bardzo często źle znoszą zmiany temperatur, w związku z tym w trakcie pieczenia nie otwierajmy kuchenki. Nie bez powodu przeważająca część urządzeń wyposażono w szybki w drzwiach. Z tego samego powodu po zakończeniu pieczenia, ciasto zostawiamy w piekarniku i czekamy, aż temperatura sama zmaleje.
Nie można zapomnieć o tym, że w trakcie przygotowywania ciasta warto wykorzystać papier do pieczenia. Takie niepozorne rozwiązanie może nas uchronić przed przypalonym ciastem. Pieczenie powinno się również odbywać w rozgrzanym piekarniku.
Kiedy ciasto jest już gotowe, nie powinniśmy go kroić dopóki nie wystygnie, Gorący wypiek może rozpaść się na kawałki. Lepiej trochę poczekać. Godne uwagi jest ciasto z rabarbarem od siostry Anastazji.
Canva / 8vFanI
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kobiece inspiracje; Pyszności