Smakosze.pl

Canva / aliaksandrbarysenka

Najczęściej popełniane błędy podczas pieczenia ciast

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Pieczenie jest jedną z najbardziej podstawowych form obróbki termicznej. Właśnie w taki sposób przygotowuje się rozmaite specjały. Ogromną popularnością cieszą się wszelkiej maści ciasta. Podczas ich pieczenia nietrudno o poważne błędy. Jednym z nich jest łączenie ze sobą zimnych składników.

Dla wielu smakoszy pieczenie ciast jest formą relaksacyjnego zajęcia. Nie bez powodu to zajęcie cieszy się sporym zainteresowaniem. Niestety w trakcie pieczenia możemy kompletnie zrujnować nasze specjały. Jakich błędów lepiej unikać?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pieczenie zakończy się sukcesem, jeśli będziesz pamiętać o kilku zasadach

Z całą pewnością pieczenie jest nie lada sztuką. Istnieje ogrom potraw, które można przygotować w ten sposób. Wśród nich prym wiodą ciasta. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na trzyskładnikowy sernik . Dziś skupimy się na częstych błędach, które smakosze popełniają podczas pieczenia.

Jedną z najważniejszych zasad jest łączenie ze sobą składników o zbliżonej temperaturze. Najlepiej, jeśli będzie ona pokojowa. W związku z tym przed rozpoczęciem przygotowań powinniśmy wyjąć składniki z lodówki. Przeważnie wystarcza 30 minut.

Skoro już o składnikach mowa, nie można pominąć faktu, że liczne grono smakoszy wzbogaca swoje pieczone specjały o zbyt wiele składników. W takiej sytuacji bardzo łatwo o błędy wynikające z niezachowania odpowiednich proporcji. Tym samym lepiej ograniczyć składniki do niezbędnego minimum.

Pieczenie przyniesie nam lepsze rezultaty, jeśli będziemy trzymali się ściśle przepisów. Niekiedy nawet niewielkie zmiany mogą doprowadzić do zakalca lub innego kulinarnego rozczarowania. Lepiej odpuścić sobie dodawanie składników na oko.

Czego nie robić, kiedy w grę wchodzi pieczenie?

Wypieki bardzo często źle znoszą zmiany temperatur, w związku z tym w trakcie pieczenia nie otwierajmy kuchenki. Nie bez powodu przeważająca część urządzeń wyposażono w szybki w drzwiach. Z tego samego powodu po zakończeniu pieczenia, ciasto zostawiamy w piekarniku i czekamy, aż temperatura sama zmaleje.

Nie można zapomnieć o tym, że w trakcie przygotowywania ciasta warto wykorzystać papier do pieczenia. Takie niepozorne rozwiązanie może nas uchronić przed przypalonym ciastem. Pieczenie powinno się również odbywać w rozgrzanym piekarniku.

Kiedy ciasto jest już gotowe, nie powinniśmy go kroić dopóki nie wystygnie, Gorący wypiek może rozpaść się na kawałki. Lepiej trochę poczekać. Godne uwagi jest ciasto z rabarbarem od siostry Anastazji.

Pieczenie ciasta
Pieczenie ciasta

Canva / 8vFanI

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kobiece inspiracje; Pyszności

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >

Porady

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >

Porady

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >

Porady

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >